Wigilia prawosławna

6 stycznia to dla katolików święto Trzech Króli, zaś dla wyznawców prawosławia - Wigilia świąt Bożego Narodzenia. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Beata i Paulina Kartowicz przygotowały tradycyjne potrawy, które już wieczorem będą królowały na stołach blisko 600-tysięcznej społeczności prawosławnej żyjącej w Polsce. W menu znajdą się m.in. : pierogi z kapustą i grzybami, zupa grzybowa, prawdziwa prawosławna kutia, śledzie z buraczkami a także karp.

Kutia

Składniki:

1 kg kaszy pęczak jęczmiennej

30 dag miodu

30 dag maku

10 dag śliwki suszonej

10 dag moreli suszonej

5 dag rodzynek

5 dag skórki pomarańczowej

10 dag orzechów włoskich

Przygotowanie :

Kaszę przepłukać i gotować do miękkości ok. 1,5-2 godzin. Następnie wystudzić. W międzyczasie namoczyć mak w wodzie i gotować 1 godzinę, po wystudzeniu zmielić mak 3– krotnie i dodać miód oraz bakalie. Masę przesmażyć na oleju arachidowym i połączyć z wcześniej ugotowanym pęczakiem.

SMACZNEGO !

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Ciasto:

80 dag mąki

2 łyżki oliwy z oliwek

300 ml wody

Sól

Farsz:

15 dag suszonych grzybów

15 dag pieczarek

40 dag kapusty kiszonej

15 dag cebuli

1 pęczek zielonej pietruszki

Sól, pieprz

Olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Farsz:

Wypłukać kiszoną kapustę, następnie ugotować. Osobno podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, pieczarki oraz namoczone i ugotowane suszone grzyby. Doprawić solą, pieprzem oraz sosem sojowo-grzybowym. Następnie dodać ugotowaną kapustę i wszystko razem zasmażyć odparowując wodę.

Ciasto:

Z mąki, wody i odrobiny śmietany przygotować ciasto. Po wyrobieniu ciasto należy rozwałkować, wykroić kółeczka, włożyć farsz i skleić palcami. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać na gorąco z zasmażoną cebulką i zielona pietruszką. SMACZNEGO !

Sałatka śledziowa

Składniki:

80 dag filetów śledziowych „Matijasów”

10 dag białej fasoli konserwowej

10 dag cebuli

10 dag ogórków konserwowych

1 jabłko

15 dag buraków

Sól

Pieprz

Sok z cytryny

Olej rzepakowy

Przygotowanie:

Płuczemy śledzie w zimnej wodzie - nie mogą być zbyt słone! Następnie kroimy w kawałki. Dodajemy białą fasolę, pokrojoną w kostkę cebulę, ogórki konserwowe, obrane jabłko oraz ugotowane buraki. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny dodajemy olej. SMACZNEGO !

Zupa grzybowa

Składniki:

15 dag grzybów suszonych

20 dag kaszy jęczmiennej „wiejskiej”

15 dag cebuli

30 dag ziemniaków

3 litry wody

Włoszczyzna

Sól

Pieprz

Liść laurowy

Ziele angielskie

Przygotowanie:

Namaczamy grzyby dzień wcześniej. Do garnka z wodą wkładamy umytą włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy godzinę. Odcedzamy, dodajemy grzyby i dalej gotujemy około 1 godzinę. Następnie dodajemy przepłukaną kaszę jęczmienną. Na oliwie przesmażamy cebulkę i łączymy z całością. Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Dla zagęszczenia możemy dodać pokrojone ziemniaki. SMACZNEGO!

Karp ”saute”

Składniki:

1,5 kg karpia

20 dkg cebuli

Mąka

Olej

Sól

Pieprz

Przygotowanie:

Karpia oczyścić, umyć, przyprawić solą i pieprzem. Następnie przełożyć cebulą pokrojoną w półksiężyce i włożyć do lodówki. Przed smażeniem obtaczamy karpia w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym na złocisty kolor. Podajemy z wcześniej usmażonymi pieczarkami. SMACZNEGO !

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana