Wielkanocne kanapki na wypasie, wiosenno-świąteczna sałatka z posypką z krakowskiej i żurek z pulpecikami z białej kiełbasy czyli wielkanocne inspiracje w naszej polowej, wrocławskiej kuchni, w której urzędowali: Piotr Kucharski, Sabina Jeszka, Anna Starmach i Beata Śniechowska! Zaczynacie już świąteczne przygotowania?

 

Żurek z pulpecikami z białej kiełbasy

Składniki:
5 litrów wody
pęczek włoszczyzny
3 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
300 g kiełbasy białej
200 g szynki
300 g boczniaków
500 ml zakwasu na żurek
3-4 ząbki czosnku
4 ugotowane jajka
sól, pieprz
majeranek do smaku
2 cebule

Przygotowanie:
Wodę wlać do garnka, dodać oczyszczoną włoszczyznę, listki laurowe i ziele angielskie, gotować około 30 min i odcedzić. W tym czasie wyjąć mięso z osłonek i uformować z niego małe pulpeciki. Podsmażyć na patelni z każdej strony aby były rumiane. Dodać do wywaru. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę szynkę. Następnie pokrojone na kawałki boczniaki i dodać do wywaru. Następnie dodać do wywaru zakwas, oraz przeciśnięty czosnek, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut. Podawać z gotowanym na twardo jajkiem i kromką żytniego chleba na zakwasie.

Wiosenno-świąteczna sałatka z posypką z krakowskiej

Składniki:
3 ogórki szklarniowe
2 pęczki rzodkiewki
1 pęczek koperku
1 pęczek pietruszki
1 pęczek dymki
4 ugotowane jajka
12 cienkich plasterków krakowskiej suchej
oliwa z oliwek
ocet winny
sól i pieprz
1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:
Ogórki umyć, przekroić wzdłuż na ćwiartki i wybrać nasiona i pokroić. Rzodkiewki pokroić w półplasterki. Posiekać koperek i pietruszkę oraz białe części dymki. Wszystko razem wymieszać. Przyprawić, solą, pieprzem i cukrem. Skropić oliwą i odrobiną octu i dokładnie wymieszać. Na wierzchu sałatki ułożyć pokrojone w ćwiartki jajka. Plasterki kiełbasy położyć na suchej i zimnej patelni. Patelnię ustawić na kuchence i podgrzewać aż zrobi się chrupiąca. Obrócić i podpiec z drugiej strony. Odstawić kiełbasę do ostygnięcia. Połamać na mniejsze kawałki i posypać nią wierzch sałatki.

Wielkanocne kanapki na wypasie

Składniki:
ocet
awokado
mąka pszenna
8 dużych jajek
bułka tarta
świeże liście szpinaku
4 kromki chleba na zakwasie
16 plastrów szynki
4 duże kapelusze brązowych pieczarek
pudełko rzeżuchy
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
W rondlu zagotować wodę z octem, łyżką zamieszać, aby zrobił się wir. Jajko wbić do miseczki, wlać w środek wiru i gotować przez 2-3 minuty, aż zetnie się z zewnątrz. Zrobić to z pozostałymi jajkami. Jajka panierować w mące i bułce tartej. Usmażyć przez 1 minutę w rozgrzanym oleju, aż nabierze złotego koloru. Pieczarki obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Szynkę lekko podgrzać na patelni, połowę ułożyć na pieczywie a drugą połowę na pieczarkach na nich ułożyć po garści szpinaku i plasterki awokado. U góry ułożyć jajko, wierzch posypać rzeżuchą.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
58
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0