W kuchni DDTVN: kruche ciasteczka

W kuchni Dzień Dobry TVN uczestnicy programu MasterChef Junior Pola Hirsch, Maja Tokarska i Kuba Ożóg oraz jurorka Anna Starmach przygotowali pyszne ciasteczka. Palce lizać!

Ciasteczka kocie oczka

Składniki:

250 g mąki

150 g zimnego masła

100 g cukru pudru

150 ml konfitury malinowej

2 żółtka

0,5 cytryny: skórka i sok

Dodatkowo:

cukier puder do posypania

2 łyżki mąki do podsypania podczas wałkowania

Przygotowanie:

Na stolnicy lub w misie robota kuchennego wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj pokrojone na kawałki masło, żółtka, skórkę i sok z cytryny. Ciasto cienko rozwałkuj, podsypuj mąką i wycinaj z ciasta niewielkie ciastka, używając foremek lub małej szklanki. W połowie okręgów wytnij małe serduszka (mogą też być inne kształty). Ciasta układaj na blaszce z papierem do pieczenia. Piecz ok. 10–12 minut w 180 st. C. Po upieczeniu, studź na kratce. Ciasta pełne (bez otworów) posmaruj konfiturą malinową, przykryj ciastkiem z wyciętym serduszkiem. Gotowe kocie oczka posyp cukrem pudrem.

Ciasteczka maślane

Składniki:

50 g cukru

120 g masła

160 g mąki pszennej

1łyżka cukru waniliowego

cukier do obsypania ciasteczek

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 190 st. C. W misce wymieszaj cukier, cukier waniliowy, masło i mąkę – powinieneś uzyskać miękkie ciasto kruche. Z ciasta lep małe kuleczki (mniejsze od orzechów włoskich, większe od laskowych). Do głębokiego talerza wsyp cukier i obtaczaj w nim kuleczki z ciasta. Na blachę wyłóż papier do pieczenia, każdą kuleczkę lekko spłaszcz i ułóż na papierze. Zachowaj odstępy, bo ciastka nieco się rozrosną. Piecz 10 minut. Pozwól ciastkom ostygnąć na kratce do pieczenia. Ciastka po wyjęciu z pieca będą bardzo delikatne, a z czasem stwardnieją.

Piegowate ciasteczka

Składniki:

150 g miękkiego masła

150 g cukru

300 g mąki

1 jajko

2 łyżeczki cukru waniliowego

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

100 g kolorowych cukierków czekoladowych

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę wraz z sodą i cukrem waniliowym. Mikserem utrzyj miękkie masło z cukrem, dodaj jajko, a potem stopniowo dodawaj mąkę. Ciasto zawiń w przezroczystą folię i włóż na 5 minut do zamrażarki. Na blasze połóż arkusz papieru do pieczenia. Z ciasta formuj małe kuleczki, układaj je na blasze. Każdą kulkę lekko spłaszcz i wciśnij w nią kilka kolorowych cukierków. Piecz ok. 15 minut w 180 st. C. Ciasteczka zaraz po upieczeniu będą miękkie, ale z czasem stwardnieją, dlatego należy je studzić na kratce z piekarnika.

Ciasteczkowe lizaki

Składniki:

200 g ciasteczek maślanych

160 g kremowego serka

180 g białej czekolady

100 g mlecznej czekolady

kolorowe posypki, cukierki, wiórki kokosowe lub mielone orzechy

Przygotowanie:

Blachę (lub płaską tacę) wyłóż papierem do pieczenia. Białą czekoladę (80 g) połam na kawałki, włóż do miski, a miskę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą (w tak zwanej kąpieli wodnej). Ciasteczka rozdrobnij w robocie kuchennym na piasek. W misce wymieszaj ciasteczka, serek i rozpuszczoną czekoladę. Z masy uformuj niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego), ułóż je na tacy. W każdą kulkę wbij patyczek do lodów. Włóż tacę do lodówki, pozostaw na ok. 2 godziny. W osobnych miskach rozpuść mleczną czekoladę i pozostałą białą czekoladę (100 g). Lizaki wyciągnij z lodówki i maczaj je w miskach z rozpuszczonymi czekoladami, obsyp dowolnymi dodatkami. Dopóki czekolada nie stężeje, przechowuj lizaki w wysokiej szklance.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana