Tarta z brokułami – jak zrobić?

Tarta brokułowa na talerzyku z widelcem
Petr Kazilek / Getty Images
Źródło: iStockphoto
Brokuły należą do najzdrowszych warzyw w naszej diecie. Sprawdź, dlaczego warto je jeść oraz jak przyrządzić smaczną tartę z brokułami!

Brokuły nie bez powodu należą do jednych z najzdrowszych warzyw. Mają bardzo dużo cennych wartości odżywczych oraz witamin i minerałów, a także zawierają przeciwutleniacz sulforafan. Brokuły mają właściwości antynowotworowe – właśnie dzięki temu przeciwutleniaczowi, który blokuje powstawanie nowych komórek nowotworowych. Sulforafan zawarty w brokułach pomaga także osobom chorym na autyzm – łagodzi objawy ich choroby, przez co stają się trochę bardziej komunikatywni.

Brokuły – zielona moc witamin i minerałów

To zielone warzywo jest także idealne dla osób borykających się z nadciśnieniem tętniczym, bowiem dzięki potasowi, którego w 100 g jest aż 295 mg, ciśnienie znacząco się obniża i krew płynniej krąży po organizmie. Brokuły także poprawiają odporność, a to wszystko dzięki wysokiej zawartości witaminy C – 65 mg w 100 g. Witamina C wpływa także dobrze na stawy. Warto zwrócić uwagę na niski indeks glikemiczny brokułów, który wynosi 15. Dzięki temu powinny po nie sięgać osoby chore na cukrzycę, ponieważ brokuły nie podwyższą mocno poziomu glukozy we krwi.

Jeśli jesteśmy na diecie, albo po prostu chcemy się zdrowo odżywiać, to brokuły na pewno nam w tym pomogą. 100 g tego warzywa po ugotowaniu ma zaledwie 35 kalorii, a co więcej daje nam uczucie sytości na kilka godzin. Osoby na diecie mogą przygotować z brokułów naprawdę wiele potraw - od sałatek, zup-kremów, po pyszną tartę z brokułami .

Jak przygotować brokuły do tarty z brokułami?

Aby brokuły w tarcie dawały nam tyle cennych wartości odżywczych, witamin i minerałów, musimy jednak zadbać o ich prawidłowe przygotowanie. Brokuły, tak jak każde inne warzywo czy owoc, w pewnej temperaturze tracą znaczną część swoich drogocennych właściwości. Najlepszym i najzdrowszym sposobem jest przyrządzenie brokuła na parze – przez około 4-5 minut. Warto przyjrzeć się bliżej mrożonym warzywom, a dokładniej mrożonym brokułom . Zazwyczaj przed zamrożeniem są one blanszowane (czyli wrzucone na chwilę do wrzątku, po czym oblane zimną wodą – aby nie jeść od razu surowych warzyw i nie stracić ich świeżości) przez producentów w temperaturze 86 stopni Celsjusza – to niestety zwalcza tak bardzo doceniany i wartościowy sulforafan, który ma działanie antyrakotwórcze. Brokuły powinny być blanszowane w temperaturze maksymalnie 76 stopni Celsjusza – dzięki temu zachowują wszystkie swoje właściwości. Aby w odpowiednio przyrządzonych brokułach szybciej aktywował się sulforafan, można je łączyć z produktami posiadającymi aktywną mirozynazę, czyli na przykład rzodkiewkami, rukolą czy też musztardą. Warto również łączyć brokuły z pomidorami.

Tarta z brokułami – pomysły

Brokuły mają bardzo delikatny smak i można je łączyć z wieloma innymi składnikami. Czy to na zimno, czy na ciepło, brokuły dobrze smakują z różnymi serami, kurczakiem czy łososiem. Tarta z brokułami i kurczakiem to dobry pomysł na pyszny obiad, który na pewno zasmakuje każdemu. Również tarta z brokułami i łososiem to świetne połączenie. Tartę z brokułami można przygotować zarówno z ciasta francuskiego, jak i samemu zrobić ciasto z mąki, masła i jajek. Oba ciasta w połączeniu z brokułami na pewno będą bardzo smaczne.

Tarta z brokułami – przepisy

Tarta z brokułami i kurczakiem

Składniki:

Ciasto:

· 200 g mąki,

· pół kostki masła,

· jajko,

· dwie łyżki wody,

· płaska łyżeczka soli.

Nadzienie:

· brokuł,

· 400 g piersi z kurczaka,

· ząbek czosnku,

· 100 g mozzarelli,

· 300 g śmietany 18%,

· 3 jajka,

· sól, pieprz,

· papryka i curry w proszku do smaku.

Przygotowanie: Przygotować formę do tarty o średnicy 24 cm i wysmarować masłem. Do miski wsypać mąkę przesianą przez sito, a następnie masło pokrojone na małe kawałki, jajko, dwie łyżki wody i płaską łyżeczkę soli. Dobrze wymieszać i ugnieść na ciasto. Następnie zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Wziąć pierś z kurczaka, umyć i pokroić na małe kawałki, a następnie podsmażyć i doprawić solą, pieprzem, papryką i curry. Dodać ząbek czosnku. Brokuły umyć, podzielić na małe różyczki i gotować w osolonej wodzie przez około 5 minut. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą, pieprzem, papryką i curry. Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki, piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto równomiernie wyłożyć w formie do tarty i nakłuć widelcem. Następnie wstawić do piekarnika na 15 minut. Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Po chwili położyć na nie brokuły i kurczaka, a następnie polać sosem śmietanowo-jajecznym. Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjąć tartę i posypać startą mozzarellą, a następnie włożyć do piekarnika na kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjąć tartę i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Smacznego!

Smaczna jest również tarta z owocami:

Materiał: Tarta z owocami. Źródło: Redakcja Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana