Przepisy kulinarne

Słodki podwieczorek, słodkie przepisy

Kucharz Adam Kozanecki w naszej kuchni przywołuje lato w środku zimy. Skorzystajcie z jego przepisów na: placuszki serowe z czarną porzeczką, risotto malinowe i domowy budyń różany z kruchym ciasteczkiem. Smacznego!

Placuszki serowe z czarną porzeczką
Składniki:
250g twarogu
100g kwaśnej śmietany
2 jajka
szklanka mąki
laska wanilii lub cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia/sody oczyszczonej
olej do smażenia
cukier puder
dżem z czarnej porzeczki

Przygotowanie:
Biały ser rozdrobnić widelcem, dodać śmietanę, jajko, proszek do pieczenia/sodę, mąkę i cukier. Wyrobić dokładnie na jednolitą masę i odstawić na 20-30 minut. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć masę formując zgrabne placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor na bardzo małym ogniu, by racuchy miały czas podrosnąć. Gotowe przełożyć na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru oleju. Posypać cukrem pudrem, podawać z dżemem z czarnej porzeczki.

Risotto malinowe
Przygotowanie:
3/4 szklanki ryżu do risotto
200 ml intensywnego malinowego naparu herbacianego
200 ml mleka
otarta skórka z cytryny
sok z cytryny
miód
konfitura malinowa
podprażone płatki migdałowe

Przygotowanie:
Napar herbaciany: trzy saszetki herbatki malinowej zalać wrzątkiem - 200 ml. Na patelnię wrzucić ryż do risotto, delikatnie prażyć, po chwili dolać przygotowany napar herbaciany. Ciągle mieszać, dodać trochę startej skórki z cytryny, łyżkę soku z cytryny, dalej mieszać. Gdy ryż zacznie wciągać napar, podlewać stopniowo mlekiem ciągle mieszając. Gotowe risotto podawać z konfiturą z malin i prażonymi płatkami migdałowymi.

Domowy budyń różany z kruchym ciasteczkiem
Przygotowanie:
1,5 szklanki mleka
100 ml intensywnego naparu herbacianego z dzikiej róży
łyżeczka wody różanej
łyżka masła
1 żółtko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
kwiat róży (różowa, czerwona) – płatki, do dekoracji
cukier
100 g masła
150 g mąki pszennej typ 480
50 g cukru pudru
szczypta soli

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Mąkę, masło, cukier i szczyptę soli, miksować w malakserze. Zagnieść ciasto, następnie schłodzić i rozwałkować. Formować ciasteczka. Piec w piekarniku kilka minut, aż będą złociste. D torebki herbatki owocowej z dzikiej róży zalać wrzątkiem – 100 ml. Odlać pół szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować wraz z naparem, łyżką masła, odrobiną cukru i łyżką wody różanej. W odlanej części mleka wymieszać żółtko i obie mąki. Gdy płyn zacznie się gotować, wlać do niego zawartość szklanki. Gotować kilka minut energicznie mieszając. Podawać z kruchym ciasteczkiem i płatkami róży.




Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
84
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0