Przepisy kulinarne

Rośliny strączkowe w menu dla dzieci

Daria Ładocha zachęca do tego, by przygotowywać dzieciom potrawy z roślin strączkowych, bo są bardzo zdrowe i zawierają dużo wapnia. Jak je gotować, by nie były ciężkostrawne? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria przygotowała kotlety z soczewicy, pastę z ciecierzycy, wiosenna zupę z bobem i groszkiem oraz makaron z boczkiem i brokułami. Skorzystajcie z jej przepisów!

KOTLETY Z SOCZEWICY Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW KOKTAJLOWYCH NA CIEPŁO

Składniki:
1 szklanka soczewicy ugotowanej lub z puszki
2 duże marchewki
1/2 niedużego selera
2 ząbki czosnku
1 cebula dymka
1/2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka bułki tartej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka oliwy
pieprz
bazylia do smaku
olej do smażenia

Przygotowanie:
Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości w 2 szklankach wody. Jeśli używamy soczewicy z puszki, należy ją dokładnie odsączyć. Marchewki obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Selera gotujemy w wodzie lub na parze, obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Czosnek obieramy i drobno siekamy razem z dymką. Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą 1,5 cm ponad ich poziom w szklance. Ugotowaną soczewicę blendujemy, zostawiając część ziarenek w całości. Dodajemy do niej startą marchewkę, selera, namoczone płatki, czosnek, dymkę, przyprawy, sos sojowy, oliwę i bułkę tartą oraz curry i czerwoną paprykę. Mieszamy całość dokładnie w razie potrzeby dodając więcej bułki tartej. Masę odstawiam do lodówki na 15-30 minut. Na rozgrzaną patelnię wylewamy ok. 3 łyżki oleju. Zwilżonymi rękoma formujemy w dłoniach zgrabne kotleciki. Smażymy z każdej strony po 2-3 minuty.

SAŁATKA Z POMIDORÓW KOKTAJLOWYCH NA CIEPŁO
Składniki:
500 g pomidorów koktajlowych w różnych kolorach
1 cytryna
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego
garść posiekanej zielonej pietruszki

Przygotowanie:
Pomidorki należy przekroić na pół. Zetrzyj skórkę z cytryny. Rozgrzej olej na patelni, dodaj skórkę z cytryny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlej sok z cytryny i chwilę podgrzewaj. Dodaj posiekaną zieloną pietruszkę i podawaj z kleksem z jogurtu.

PASTA Z CIECIERZYCY Z PIECZONĄ CEBULĄ I GRANATEM
Składniki:
2 szklanki ciecierzycy z puszki odsączonej
2 duże cebule
kilka łyżek oliwy
łyżeczka kminu rzymskiego
sól, pieprz
2 duże pomidory
pół granata
1 ogórek gruntowy
4 suszone pomidory
garść zielonej pietruszki

Przygotowanie:
Nastawić piekarnik na 180 stopni. W tym czasie obrać cebule, przekroić na połówki lub ćwiartki, wsadzić do naczynia żaroodpornego, posypać solą, polać olejem i piec w piekarniku przez około 30 minut bez przykrycia. Można posypać innymi przyprawami wg uznania. Następnie należy wrzucić do blendera ciecierzycę, upieczone cebule, suszone pomidory, zielona pietruszkę i kmin rzymski, przyprawy oraz olej i miksuję na najwyższych obrotach do uzyskania upragnionej konsystencji pasty. Pomidory należy pokroić na duże plastry. Na nich układać pastę i na koniec posypać ziarenkami granatu i drobno posiekanym ogórkiem.

JARZYNOWA ZUPA Z BOBEM, ZIEMNIAKAMI I GROSZKIEM
Składniki:
1,5 litra wywaru z warzyw
3 duże ziemniaki
200 g bobu mrożonego
200g groszku zielonego mrożonego
pół kapusty pekińskiej
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g śmietany (opcjonalnie)
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz
1 gałązka świeżego rozmarynu
1 łyżka parmezanu do starcia
1 łyżka masła klarowanego

Przygotowanie:
Obierz ziemniaki i pokrój w w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Kapustę również pokrój na cienkie paski. W garnku rozgrzej masło klarowane i zeszklij czosnek z cebulą wraz ze świeżym rozmarynem. Zalej wywarem, dodaj ziemniaki, groszek i bób i gotuj 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj kapustę pekińską i dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj śmietanę (można zrezygnować z tego punktu) i koperek. Na koniec posyp startym parmezanem.

MAKARON Z BOCZKIEM I BROKUŁAMI W SOSIE ZE SŁODKIEJ ŚMIETANKI
Składniki:
200 g boczku wędzonego pokrojonego w cienkie plastry
200 g ugotowanego makaronu
150 g brokuła
1 cebula
sól, pieprz
200 ml słodkiej śmietanki
garść zielonej pietruszki
2 ząbki czosnku
100 g ugotowanej fasoli "Biały Jaś"

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Boczek pokrój na mniejsze kawałki. Brokuła pokrój na małe różyczki i ugotuj 5 minut w osolonej wodzie. Na patelni podsmaż boczek. Dodaj cebulę i czosnek i chwile podsmażaj na tłuszczu, który "puści" boczek. Następnie dodaj śmietankę i dopraw solą i pieprzem. Dodaj fasolę i makaron i dokładnie wymieszaj. Na koniec posyp zieloną pietruszką.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
74
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0