Przepisy kulinarne

Pyszne czekoladowe ciasteczka z migdałami w karmelu

W orzechowej kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach przygotowała same pyszności: tartę z gorgonzolą na orzechowym spodzie, czekoladowe ciasteczka z migdałami w karmelu, kurczaka z orzechami nerkowca i śliwki z orzechową kruszonką. Palce lizać! Skorzystajcie z przepisów Ani Starmach na naszej stronie www.

 

 

 

Tarta z gorgonzolą na orzechowym spodzie

Składniki:
Ciasto:
200 g mąki
50 g mielonych orzechów włoskich
100 g masła
1 małe jajko
Farsz:
2 gruszki
100 g gorgonzoli
garść orzechów włoskich
2 jajka
3 żółtka
200 ml śmietanki 36%
sól
pieprz
świeży tymianek

Przygotowanie:
Składniki ciasta łączymy ze sobą, lepimy w kulkę i schładzamy przez 30 min. w lodówce. Po tym czasie wałkujemy, przekładamy do formy na tartę, nakłuwamy widelcem i wkładamy na 15 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Żółtka, jajka, śmietanę mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki.
Na dnie podpieczonej tarty układamy kawałki gruszki, dodajemy pokruszoną gorgonzolę i orzechy, całość zalewamy masą jajeczną, zapiekamy ok. 35 min. w 180 st. C.

Czekoladowe ciasteczka z migdałami w karmelu

Składniki:
60 g migdałów bez skórki
3 łyżki miodu
2 łyżki masła
Ciasto:
200 g masła
200 g cukru
2 jajka
250 g mąki
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g czekolady (mlecznej, gorzkiej deserowej)

Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem, po chwili stopniowo zaczynamy dodawać składniki suche (wcześniej mieszamy je ze sobą) i jajka, wyrabiamy ręcznie, dodajemy pokrojoną drobno czekoladę, ciasto schładzamy przez 20 min. w zamrażarce, następnie z masy lepimy małe kulki i układamy je na blasze papierem do pieczenia. Wstawiamy na 15 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Z miodu i masła przygotowujemy na patelni karmel, obtaczamy w nim migdały. Na lekko ostudzone ciasteczka kładziemy kilka migdałów w karmelu!

Kurczak z orzechami nerkowca

Składniki:
100 g orzechów nerkowca
500 g filetów z piersi kurczaka
2 papryki
1 marchewka
1 cebula
3 kawałki selera naciowego
garść kiełków soi
1 mała czerwona papryczka chili
4 cm imbiru
40 ml sosu sojowego
2 ząbki czosnku
cebulka dymka
kolendra

Przygotowanie:
Piersi kroimy w drobne paseczki. Paprykę kroimy na pół, pozbywamy się pestek, a następnie kroimy ją w drobną kostkę. Seler i marchewkę kroimy w półplasterki. Czosnek, imbir i cebulę obieramy i drobno kroimy. Chili kroimy, pozbywamy się pestek i siekamy drobno. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy na patelnię czosnek, chili i imbir, a po 2 min. kurczaka. Potem dodajemy na patelnię warzywa i sos sojowy. Po chwili dodajemy orzeszki i kiełki, smażymy kilka minut. Gotowego kurczaka podajemy z ryżem i drobno pokrojoną cebulką dymką.

Śliwki z orzechową kruszonką

Składniki:
300 g śliwek węgierek
5 łyżek cukru trzcinowego
2 łyżki mąki pszennej razowej
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki siekanych orzechów laskowych
5 łyżek masła

Przygotowanie:
Śliwki kroimy, pozbywamy się pestek, podsmażamy na patelni przez ok. 20 min. Przekładamy do małych, żaroodpornych foremek. Resztę składników mieszamy ze sobą; gdy uzyskamy konsystencję mokrego piasku, posypujemy owoce kruszonką. zapiekamy ok. 30 min. w 180 st. C.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
85
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0