W naszej kuchni spotkaliśmy się z aktorskim małżeństwem - Marcinem Perchuciem i Anetą Todorczuk-Perchuć. Towarzyszył im kucharz Piotr Kucharski, który przygotował orientalne dania, bo aktorzy niedawno wrócili z wyprawy do Turcji.

 

 

PILAW Z KURCZAKIEM

Składniki:
2 zielone papryki, pokrojone w kostkę
2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę
1 ostra papryka, drobno pokrojona
1 duża cebula
oliwa do smażenia
kurczak podzielony na 8 części
100 g ryżu długoziarnistego
szczypta szafranu
4 pomidory, pokrojone w kostkę
0,5 l bulionu warzywnego
sól i pieprz

Przygotowanie:
Na patelni podsmażyć papryki i cebulę. Dodać kurczaka. Smażyć około 20 min. Dodać ryż i chochelkę bulionu. Stopniowo dolewać bulion. Dodać posiekane pomidory. Gotować wszystko na maleńkim ogniu, aż ryż i kurczak będzie miękki.

KOFTY Z SOSEM JOGURTOWYM

Składniki:
350 g mielonej wołowiny lub jagnięciny, lub mieszanego mięsa
1 cebula, drobno posiekana
2 łyżki soku cytrynowego
30 g bulki tartej
1 łyżeczka mięty
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżeczka sproszkowanego kminku
sól, pieprz
olej do smażenia
Sos jogurtowy:
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 łyżeczki liści mięty, posiekane
200 g gęstego jogurtu
sok z cytryny
sól i pieprz

Przygotowanie:
Kofty: Wszystkie składniki na kotleciki wymieszać i dokładnie wyrobić na gładką masę.. Uformować 6-8 owalnych kotlecików. Kofty smażyć na oleju na brązowy kolor, a następnie obsuszyć na papierowych ręcznikach.
Sos jogurtowy: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Podawać z Koftami.

BOREK Z FETĄ I ZIEMNIAKAMI

Składniki:
1 kg ciasta yufka lub filo
100 g masła
1 szklanka mleka
2 jajka
200 g sera feta
3 ugotowane w łupinach ziemniaki
100 g żółtego sera
kminek
pieprz
pęczek natki pietruszki, posiekany

Przygotowanie:
Dużą blachę z piekarnika wysmarować tłuszczem. Wyłożyć dużym płatem ciasta. Masło rozpuścić w garnku i dokładnie wymieszać z mlekiem, jajkami. Taką mieszanką posmarować ciasto, ułożyć kolejne dwie smarując je obficie mieszanką mleczną. Ziemniaki obrać i rozbić widelcem, dodać ser feta i dokładnie wszystko ze sobą połączyć. Przyprawić pieprzem i kminkiem. Farsz rozłożyć na ciasto, posypać natką pietruszki i żółtym serem. Ułożyć na wierchu kolejne warstwy ciasta, za każdym razem smarując mieszanką mleczną. Na wierzch ciasta wylać pozostałą mieszankę. Piec ok. 30 min. w 180 °C

CIASTO HERBACIANE

Składniki:
300 ml zaparzonej mocnej czarnej herbaty
200 g orzechów włoskich, lekko rozdrobnionych
4 jajka
200 g cukru
250 g oleju słonecznikowego
2 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki kakao
sok wyciśnięty z jednej cytryny
500 g gorzkiego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Jajka wbić do miski i przy pomocy miksera ubić z cukrem na gładką masę. Dodać herbatę, orzechy, olej, cukier waniliowy, kakao i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać, przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec około 30 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 o C.

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News


Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
64
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0