Przepisy kulinarne

Na stole: młoda kapusta

Monika Mrozowska w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała dania z młodej kapusty. Na naszym stole pojawiła się klasyczna wersja młodej kapusty, z ziemniakami i koperkiem, ale nie tylko. Zobaczcie, co jeszcze przygotowała Monika.

Ziemniaki z kapustką

Składniki:
Mała główka młodej kapusty
6 małych, młodych ziemniaków
3 łyżki masła
1 i 1/2 szklanki wody
Pęczek koperku
Sól do smaku

Przygotowanie:
Kapustę dokładnie myjemy, a następnie drobno szatkujemy. Wrzucamy do garnka na rozgrzane masło i dusimy 2-3 minuty pod pokrywką. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w dużą kostkę. Dorzucamy do kapusty. Dusimy kolejne 2-3 minuty, mieszamy, żeby warzywa się nie przypaliły, a następnie zalewamy wodą, dodajemy trochę soli i gotujemy pod pokrywką, na małym ogniu ok. 10 minut. Jeżeli ziemniaki są miękkie, zdejmujemy z gazu, dosalamy do smaku i posypujemy poszatkowanym koperkiem.

Kapustka w towarzystwie ostrej papryczki

Składniki:
4 marchewki
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
1/2  główki młodej kapusty
2 cebule
1 ząbek czosnku
3 pomidory malinowe
Puszka białej fasoli
4 łyżki oliwy z oliwek
2 płaskie łyżki curry
Szczypta chili
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy pod pokrywką na oliwie na małym ogniu od czasu do czasu mieszając ok. 10 minut. Dorzucamy pokrojone w małą kostkę papryki i starte na grubej tarce marchewki i poszatkowaną kapustę. Mieszamy i dusimy kolejne 10 minut pod pokrywką również na małym ogniu. Następnie dodajemy pokrojone w małą kostkę pomidory, curry, chili oraz sól i pieprz do smaku. Po ok. 5 minutach podajemy z kaszą kukurydzianą, ryżem lub innymi dodatkami.

Makaron z fasolki mung z tofu i kapustką pekińską

Składniki:
ok. 100 g makaronu z fasolki mung
ok. 100 g tofu
5 liści kapusty pekińskiej
1 mała marchewka
1 duża dymka razem z cebulką
½ łyżeczki imbiru w proszku
Kilka kropli zielonego tabasco
Łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki oleju sezamowego
Mały pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:
Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 minuty. Liście kapusty kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na wysoką patelnię na rozgrzaną oliwę. Marchewkę ścieramy na drobnej tarce, tofu kroimy w małą kostkę, a dymkę razem z cebulką kroimy w cienkie plasterki. Po ok. 5 minutach marchewkę, tofu i dymkę dorzucamy do kapusty. Doprawiamy sosem sojowym, tabasco, imbirem, dorzucamy odsączony makaron i delikatnie mieszamy. Zdejmujemy z gazu, doprawiamy olejem sezamowym, a na talerzu ozdabiamy poszatkowaną pietruszką.

"Risotto" z quinoa i kapustką pekińską

Składniki:
3/4 szklanki komosy ryżowej
2 szklanki wody
1/2 marchewki
1/2 pietruszki (korzeń)
1 mały por
1/2 główki kapusty pekińskiej
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki masła
Ok. 70 g parmezanu
1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy ( może być z puszki) oliwa z oliwek do smażenia kilka pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:
Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce, pora oraz kapustę drobno szatkujemy. Warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy komosę, dolewamy wodę i gotujemy z solą ok. 25 minut na małym ogniu. Ugotowaną komosę mieszamy z masłem i startym na drobnej tarce parmezanem. Ciecierzycę dokładnie osuszamy i podsmażamy na złocisty kolor  na oliwie z oliwek ( możemy także usmażyć ją w głębokim tłuszczu). Gotową porcję "risotto" posypujemy podsmażonym grochem włoskim i pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
88
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0