Makaron chow mein to tradycyjne i błyskawiczne danie, znane Chińczykom od tysięcy lat. Wystarczą zaledwie 3 minuty, by makaron był gotowy do spożycia. Idealnie pasuje w połączeniu z kurczakiem, krewetkami lub warzywami. Jedna z najlepszych propozycji to makaron chow mein w sosie teriyaki.

Makaron chow mein to szybki do przygotowania i bardzo sycący makaron, o bardzo prostym składzie. Po zaledwie 3 minutach jest gotowy do spożycia. Idealnie komponuje się z warzywami, ale może być również podawany z mięsem i krewetkami. Dania z makaronem chow mein przyrządzane są w woku.

Makaron chow mein, smażony z kurczakiem i dodatkiem sosu sojowego, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej, które obecne jest praktycznie w każdym barze szybkiej obsługi.

Makaron chow mein – co to jest?

Chow mein to chiński makaron o bardzo prostym składzie, który zrodził się w Chinach tysiące lat temu. Mąka pszenna, woda i sól to połączenie, które w rezultacie daje sprężysty, odrobinę twardy i pokrojony w cienkie paski makaron. Jest on podstawą kuchni chińskiej i bazą wielu dań mięsnych i warzywnych. Co więcej, makaron przygotowuje się w błyskawiczny sposób. Wystarczy zalać go wrzątkiem i po 3 minutach jest gotowy do spożycia.

Makaron jest produktem kalorycznym, gdyż w 90% jest przygotowywany z mąki pszennej. W 100 gramach makaronu jest ponad 350 kcal. W jego składzie przeważają węglowodany, błonnik i białko. Cena makaronu chow mein to około 6 zł za 250 g.

Makaron chow mein przepisy

Błyskawiczny chiński makaron chow mein gości na stołach w wielu postaciach. Jest doskonałym dodatkiem do warzyw i mięs. Dania z makaronem chow mein Chińczycy jedzą również na ważne święta. Podane w przepisach proporcje dotyczą porcji na 2-3 osoby.

Makaron chow mein z kurczakiem

· 200 g makaronu,

· 150 g piersi z kurczaka pokrojonej w paski,

· drobno posiekana cebula,

· łyżeczka słodkiej papryki,

· 3 łyżki posiekanego szczypiorku,

· łyżka nasion sezamu,

· centymetr korzenia imbiru startego na małych oczkach,

· szczypta soli,

· 2 łyżki oleju sezamowego,

· ząbek drobno posiekanego czosnku,

· łyżka sosu sojowego,

· łyżka octu ryżowego.

W woku rozgrzej olej i wrzuć kurczaka. Po chwili posyp go słodką papryką i dalej smaż na złocisty kolor. Następnie dodaj cebulę i czosnek. Smaż kolejne 5 minut. Po upływie tego czasu dodaj wcześniej zalany makaron, imbir, sól, sos sojowy i ocet. Smaż wszystko przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Przed podaniem danie posyp nasionami sezamu i szczypiorkiem. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Makaron chow mein z kurczakiem i kokosem

· 200 g makaronu,

· 150 g piersi z kurczaka pokrojonej w paski,

· puszka mleka kokosowego,

· garść pędów bambusa,

· czerwona papryka pokrojona w cienkie paseczki,

· marchewka pokrojona w cienkie paseczki,

· 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry,

· łyżeczka czerwonej słodkiej papryki,

· szklanka bulionu warzywnego,

· 2 łyżki sosu sojowego,

· 3 łyżki oleju sezamowego.

Rozgrzej olej w woku i dodaj kurczaka. Podczas smażenia dodaj słodką paprykę i smaż wszystko przez 5 minut. Następnie dodaj marchew, paprykę, bulion, sos sojowy i smaż przez 15 minut, aż warzywa zmiękną. Po upływie tego czasu wlej mleko kokosowe i duś, mieszając, aż przygotowany sos zacznie gęstnieć. Pod koniec dodaj wcześniej zalany makaron. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połącz. Przed podaniem danie posyp kolendrą i pędami bambusa. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Makaron chow mein z warzywami i kurczakiem w sosie teriyaki

· 200 g makaronu,

· 100 g piersi z kurczaka pokrojonej w paski,

· 150 g sosu teriyaki,

· pokrojony w talarki por,

· 2 czerwone papryki pokrojone w cienkie paski,

· 2 marchewki pokrojone w cienkie paski,

· 3 cm korzenia imbiru startego na małych oczkach,

· mała drobno posiekana papryczka chilli,

· pół pęczka drobno posiekanej świeżej natki pietruszki,

· 2 łyżki oleju sezamowego.

W woku rozgrzej olej i wrzuć kurczaka. Podsmaż przez 3 minuty, a następnie dodaj por, paprykę, papryczkę chilli, marchew i imbir. Wszystko wymieszaj i smaż przez kolejne 3 minuty. Następnie dodaj makaron i sos teriyaki. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połącz i smaż przez 10 minut, mieszając. Przed podaniem danie posyp natką pietruszki.

Makaron chow mein z wołowiną

· 200 g makaronu,

· 150 g wołowiny pokrojonej w cienkie paski,

· 2 ząbki czosnku,

· pokrojona w pióra cebula,

· 3 łyżki sosu sojowego,

· 3 łyżki posiekanego szczypiorku,

· łyżeczka cukru,

· 2 łyżki oleju sezamowego.

W woku rozgrzej olej i dodaj wołowinę. Smaż przez 7 minut, mieszając. Następnie dodaj do mięsa cebulę, czosnek, sos sojowy i makaron. Połącz ze sobą składniki, smaż przez kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec smażenia dodaj cukier. Danie tuż przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.

Makaron chow mein z krewetkami

· 200 g makaronu,

· 200 g małych krewetek,

· 2 drobno posiekane ząbki czosnku,

· łyżeczka cukru,

· sok z połowy cytryny,

· szczypta papryczki chilli,

· 3 łyżki sosu sojowego,

· 3 łyżki oleju sezamowego.

W woku rozgrzej olej, a następnie wrzuć krewetki i czosnek. Smaż, mieszając przez 5 minut. Następnie dodaj makaron, sos sojowy, sok z cytryny, papryczkę chilli i cukier. Połącz ze sobą wszystkie składniki i smaż przez kolejne 7 minut. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Zobacz film: Od czego zaczyna się dobry makaron?


Zobacz film: Od czego zaczyna się dobry makaron? Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
63
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0