Kuchnia pachnąca orzechami. Poznaj przepisy Andrzeja Polana

Pyszna i aromatyczna, orzechowa kuchnia Andrzeja Polana
Kuchnia jesienna i świąteczna jest bogata w orzechowy smak i zapach. Smażony seler i jabłko, drożdżowe ciasto z gruszkami, rożki z kremem czekoladowym - proste, ale efektowne dania z wykorzystaniem orzechów przygotowuje dla nas Andrzej Polan.

Smażony seler i jabłko z orzechach i brokułami

Składniki:

  • 2 brokuły
    • 100 g orzechów laskowych
      • 50 g bułki tartej
        • 2 łyżki mąki
          • 2 jajka
            • 1 cebula czerwona
              • 4 jabłka polskie
                • 2 selery
                  • olej rzepakowy
                    • 1 tacka cykorii czerwonej
                      • masło klarowane do smażenia
                        • sok z cytryny
                          • pieprz i sól do smaku
                            • 250 ml jogurtu gęstego
                              • 100 ml soku jabłkowego

                                Orzechy prażymy na patelni kilka minut, siekamy drobno, połowę miksujemy na puder. Łączymy z bułką tartą.

                                Jogurt łączymy z chrzanem, sokiem jabłkowym, 2 łyżkami oleju, sokiem z cytryny. Doprawiamy pieprzem, solą i odstawiamy. Seler kroimy w plastry, podobnie jabłka. Seler posypujemy solą i odstawiamy na chwilę.

                                Seler i jedno jabłko obtaczamy w mące, jajkach i orzechach w bułce. Smażymy na rozgrzanym maśle klarownym na złoty kolor. Zdejmujemy na ręcznik, pozbawiamy nadmiaru tłuszczu.

                                Na maśle przysmażamy cebulę czerwoną i brokuły pokrojone na mniejsze różyczki. Łączymy z drugim jabłkiem posiekanymi orzechami i cykorią. Polewamy sosem, wykładamy selera i jabłko smażone.

                                Drożdżowe ciasto gruszkowe z serem, gruszkami i orzechami nerkowca

                                Składniki:

                                • 1 kg mąki
                                  • 100 g drożdży
                                    • 300 ml soku gruszkowego
                                      • 100 ml mleka
                                        • 50 g puree gruszkowego
                                          • 200 olej
                                            • 2 łyżki cukru
                                              • 1 łyżka soli

                                                Z w/w składników przygotowujemy ciasto gruszkowe. Odstawiamy do wyrośnięcia.

                                                • 6 gruszek
                                                  • 100 g orzechów nerkowca
                                                    • 50 g rodzynek
                                                      • 100 ml soku pomarańczowego
                                                        • 3 łyżki miodu

                                                          Guszki przekrawamy na połówki. Miód zagotowujemy z sokiem, dodajemy orzechy i rodzynki.

                                                          • 600 g sera mascarpone
                                                            • 1 łyżka miodu
                                                              • świeży rozmaryn
                                                                • suszony rozmaryn
                                                                  • 200 g sera mozzarella
                                                                    • 300 g sera pleśniowy lazur
                                                                      • 300 g winogron mołdawskich bez pestki

                                                                        Mascarpone mieszamy z miodem i zmielonym na puder suszonym rozmarynem. Podrośnięte ciasto dzielimy na 3-4 kawałki, każdy rozwałkowujemy na okrągły lub inny kształt placek. Smarujemy olejem, wykładamy porcje rozmarynowego mascarpone, porwaną mozzarellę, porwany ser lazur, gruszki.

                                                                        Skrapiamy olejem raz jeszcze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temp. 240 stopni czas około 8 minut. Po wyjęciu wszystko polewamy sosem z orzechów i rodzynek.

                                                                        Marek Gudowski/Dzień Dobry TVN

                                                                        Rożki orzechowe, jak kiedyś z Hortexu

                                                                        Składniki:

                                                                        • 4 białka
                                                                          • 550 g orzechów mielonych
                                                                            • 4 łyżki drobnego cukru
                                                                              • 250 g cukru pudru
                                                                                • 100 g czekolady
                                                                                  • 50 ml orzechówki

                                                                                    Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli, nie przerywając ubijania dodajemy cukier drobny. Orzechy mieszamy z cukrem pudrem i startą czekoladą. Łączymy delikatnie z ubitą pianą i na koniec dodajemy 4 łyżki likieru orzechowego.

                                                                                    Masę wyciskamy na pergamin, formując małe rożki. Wypiekamy przez 25 minut w temp. 160 stopni.

                                                                                    Krem czekoladowy:

                                                                                    • 200 g gorzkiej czekolady
                                                                                      • 300 ml śmietanki kremówki
                                                                                        • 375 g mascarpone
                                                                                          • 20 g żelatyny

                                                                                            Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przestudzamy lekko. Żelatynę namaczamy i rozpuszczamy. Śmietankę ubijamy na sztywno z mascarpone, łączymy z cukrem pudrem, rozpuszczoną czekoladą i żelatyną.

                                                                                            Masę odstawiamy i kiedy tylko nam ona stanie się sztywna, wyciskamy na nasze różki. Wstawiamy do lodówki.

                                                                                            • 1 czekolada mleczna
                                                                                              • 100 ml mleka
                                                                                                • 3 łyżki masła

                                                                                                  Mleko z masłem podgrzewamy, zalewamy czekoladę, chwilę odczekujemy i mieszamy na jednolitą masę. Rożki moczymy od strony kremu i układamy na blaszce.

                                                                                                  Marek Gudowski/Dzień Dobry TVN

                                                                                                  Zobacz też:

                                                                                                  Pierniczków czas! Zobacz, jak piecze je Ania Starmach

                                                                                                  W naszej kuchni rządzi Aleksandra Juszkiewicz. Poznaj przepisy zwyciężczyni 9. edycji MasterChefa!

                                                                                                  Orientalna klasyka. Curry z warzywami, żółte z kurczakiem oraz ryż smażony z jajkiem

                                                                                                  Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana