Przepisy kulinarne

Kuchnia Leonarda Da Vinci

Przepisy kulinarne

Kuchnia Leonarda Da Vinci

To, że Leonardo Da Vinci był twórcą największych dzieł sztuki wszechczasów, wiedzą wszyscy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że organizował on najwspanialsze widowiska kulinarno-teatralne w swojej epoce. Bogdan Gałązka, mistrz noża i widelca, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN ulubione potrawy Leonarda Da Vinci.

Kurczak po myśliwski na szparagach w parmezanie

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 100 ml octu winnego
  • 1 pęczek posiekanego rozmarynu
  • 1 cytryna
  • 100 oliwy
  • 50 g masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 gałązka pomidorków cherry
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Wymieszać ocet, czosnek, rozmaryn, sól i pieprz. Kurczaka posolić, oprószyć pieprzem pokropić cytryną. Odstawić na 10 min do marynowania. Rozgrzać oliwę z odrobiną masła. Usmażyć piersi. Dodać przygotowany sos do kurczaka i zredukować do połowy. Serwować na szparagach i grillowanch pomidorkach cherry.

Szparagi

Składniki:

  • 1 wiązka zielonych szparagów umytych i oczyszczonych
  • 100 g świeżo utartego pecorino romano
  • 150 g masła
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 C. Do garnka włożyć związane szparagi. Zalać zimną wodą do 1/3 wysokości dodać 20 g soli. Nakryć garnek i zagotować wodę. Zmniejszyć ogień i jeszcze gotować 7 minut wszystko zależy od grubości łodyg. Wyjąć szparagi z garnka ułożyć w żaroodpornym naczyniu polać oliwą, posypać serem i zapiec (około 3 min). Na małej patelni roztopić mało i polać nim szparagi. Doprawić solą i pieprzem i reszta sera. Serwować z kurczakiem. Ozdobić rozmarynem.

Ulubiona potrawa Leonardo Da Vinci 

Zachowały się źródła, które mówią ze ulubioną potrawą mistrza była minestrone toscano - zupa z regionu, w którym leży Florencja - miasto młodości mistrza Leonardo. Postępując zgodnie ze starą recepturą, zupę należy podawać z opieczonym chlebem i oliwą z oliwek, w której moczymy chleb.

Składniki:

  • 1 l wywaru warzywnego
  • 200 g białej fasoli
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 cebula posiekana
  • 2 pomidory bez skóry pokrojone
  • 1 seler naciowy posiekany
  • 2 marchewki obrane i posiekane
  • 1 kapusty poszatkowanej
  • 2 pory posiekane
  • 2 cukinie posiekane
  • 1 pęczek bazylii posiekany
  • 1 cały goździk
  • 1 gałązka rozmarynu posiekana
  • 1 makaronu risoni lub orzo lub zacierki własnej roboty
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W dużym rondlu rozgrzać oliwę dodać cebulę podsmażyć przez minutę, dodać czosnek. Dodać pomidory, ugotowaną wcześniej fasolę i resztę składników. Zalać wywarem z warzyw. Gotować na małym ogniu pod przykryciem jeszcze przez 30 min.

Zobacz też: Przepis Polana na najlepsze naleśniki! Kto ich nie lubi? >>> 


Kotlety wieprzowe z szynką i winem marsala

Składniki:

  • 4 kotlety ze schabu wieprzowego rozbite
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 1 pęczek pietruszki
  • 50 g utartego parmezanu
  • 100 ml wina marsala
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Oprószyć kotlety solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Rozgrzać oliwę na patelni i zarumienić kotlety po obu stronach na złoty kolor. W misce wymieszać szynkę z natką pietruszki i ser. Polać wszystko marsalą. Nakryć patelnią przez 2 min, aż para z marsali rozpuści ser. Serwować z warzywami lub makaronem.

Zobacz też: Pyszne tarty Andrzeja Polana >>> 

Wyśmienite naleśniki dla Papieża Klemensa VII

W renesansie naleśniki smażono na smalcu. Mogły one zawierać wszystko - od jabłek po serdele. Do naszych czasów zachował się przepis stworzony przez przyjaciela i kucharza papieży Bartolomeo Scoppi.

Składniki:

  • 200 g sera risotta
  • 2 białka
  • 100 g mąki
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 50 g miodu
  • 50 g masła
  • 400 ml oleju roślinnego do smażenia
  • cukier puder
  • maliny, jagody, mięta do dekoracji

Przygotowanie:

W misce wymieszać ricotte, z białkiem i ubijać razem aż powstanie jednolita masa.Dodać mąkę ,orzeszki piniowe i miód dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem.. Wlewać ciasto na olej za pomocą łyżki do zupy smażyć aż będą zarumienione po obu stronach. Podawać posypane pudrem i ozdobione owocami.

Przepisy opracował Bogdan Gałązka



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
66
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0