Przepisy kulinarne

Karnawałowe przekąski

Humus z warzywami i grissini, smażone pieczarki z czosnkiem, rozmarynowe oliwki, roladki z szynki parmeńskiej i rukoli, kremowy kozi ser z granatem i szczypiorkiem oraz czekoladowe cukierki czyli pyszne karnawałowe przekąski przygotowali dziś w kuchni Dzień Dobry TVN: Piotr Kucharski i Anna Piszczałka. Smacznego!

Humus z warzywami i grissini

Składniki:
Humus:
250 g ciecierzycy
2 ząbki czosnku
100 ml oliwy z oliwek
50 g soku z cytryny
1 łyżeczka soli
6 suszonych pomidorów
około 12 liści bazylii
Dodatki:
3 marchewki
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
3 łodygi selera naciowego
paluchy grissini

Sposób przygotowania:
Ciecierzycę namoczyć w wodzie na minimum 6 godzin. Następnie odlać wodę a ciecierzycę ugotować w czystej wodzie do miękkości. Odcedzić ciecierzycę zachowując wodę z gotowania. Ciecierzycę zmiksować z czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny, i przyprawami. Ciągle miksując dolać tyle wody z gotowania, aby osiągnąć gładką masę o konsystencji gęstego jogurtu. Humus podzielić na 3 części. Jedną zostawić bez dodatków. Do drugiej dodać drobno pokrojone pomidory a do trzeciej posiekane listki bazylii. Warzywa pokroić w słupki i razem z paluchami grissini podać z humusem.

Smażone pieczarki z czosnkiem

Składniki:
300 g pieczarek o małych kapeluszach (Ø 1-2 cm)
6 ząbków czosnku
wędzona papryka
sól i pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Pieczarki umyć i osuszyć. Na patelni podgrzać łyżkę oleju i podsmażyć jedną trzecią pieczarek aż zrobią się złociste. Pod koniec smażenia dodać posiekane dwa ząbki czosnku. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka sekund żeby czosnek się nie spalił. Przełożyć do miski i osuszyć ręcznikami papierowymi. Powtórzyć to z pozostałymi porcjami pieczarek. Przyprawić pieprzem, solą i wędzoną papryką.

Rozmarynowe oliwki

Składniki:
300 g czarnych oliwek z pestkami
1 gałązka rozmarynu
3 pomidory suszone
1 łyżeczka czerwonego pieprzu
1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania: 
Oliwki odsączyć i lekko rozgnieść. Igły rozmarynu drobno pokroić, dodać do oliwek. Pomidory drobno pokroić, dodać do oliwek. Pieprz rozgnieść i razem z oliwą dodać do oliwek i wymieszać wszystko. Odstawić do zamarynowanie do lodówki na 2-3 godziny. Najlepiej na kilka dni.

Roladki z szynki parmeńskiej i rukoli

Składniki:
10 plastrów szynki parmeńskiej
100 g sera ricotta lub podobnego
2-3 łyżki mleka
sól i pieprz
duża garść rukoli

Sposób przygotowania:
Plastry szynki ułożyć jeden obok drugiego, aby nachodziły na siebie tak, aby powstał duży płat szynki. Serek wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Posmarować szynkę serem i posypać rukolą. Zwinąć rulon i ostrym nożem pokroić na 1,5 cm kawałki.

Kremowy kozi ser z granatem i szczypiorkiem

Składniki:
150 g kremowego serka koziego
250 g kremowego serka do kanapek
pestki z połówki granatu
1 mały pęczek szczypiorku
1 łyżka miodu
2 łyżki octu winnego
sól i pieprz
bagietka do podania

Sposób przygotowania:
Wymieszać ze sobą sery na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Rozsmarować na płaskim talerzu. Posypać pestkami granatu i posiekanym szczypiorkiem. Ocet wymieszać z miodem i polać po wierzchu. Bagietkę pokroić na kromki i podpiec w piekarniku aż będą chrupiące. Podawać z serkiem.

Czekoladowe cukierki

Składniki:
200 g mlecznej czekolady
200 ml śmietany 30%
50 g słupków migdałowych
50 g wyłuskanych pistacji
50 g orzechów laskowych
50 g dmuchanego ryżu

Sposób przygotowania:
Kwadratową foremkę o boku 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy będzie rozpuszczona dodać do niej śmietanę i wymieszać. Pistacje, orzechy i słupki migdałowe wyłożyć na blachę do pieczenia i podpiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC i podpiec około 8-10 minut. Z orzechów laskowych i pistacji zdjąć skórki i odstawić całość do ostygnięcia. Następnie posiekać i dodać razem z ryżem do czekolady i wymieszać. Całość przelać do formy i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny do schłodzenia. Następnie ostrym nożem zanurzonym w gorącej wodzie pokroić na równe kawałki.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
63
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0