Przepisy kulinarne

Julia Pietrucha i szkocki kowboj. Zaręczeni?

Dziś Światowy Dzień Serca. Oni je sobie oddali. Są praktycznie nierozłączni. Dla niej przeniósł się ze słonecznej Kalifornii do Warszawy. Kochają podróżować i gotować. O tym, co jeszcze łączy piękną Julię ze szkockim kowbojem Ianem opowiedzieli w naszej polsko-amerykańsko - orientalnej kuchni Dzień Dobry TVN. Co trzeba jeść, by się tak gorąco kochać?

Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News

Tum Yum
Składniki:
1 kg obranych, surowych (szarych) krewetek
100 g świeżego imbiru
50 g trawy cytrynowej
2 litry mleka kokosowego
limonki (7 sztuk)
liście kaffer
tajskie chili
główka czosnku
0.5 kg boczniaków
0.5 kg pieczarek
2 czerwone pomidory
sos rybny
świeża kolendra
pieprz i sól
szczypior z cebuli
puszka pędów bambusa

Podgrzej litr mleka kokosowego i dodaj litr wody po czym dodaj poszatkowane składniki: imbir, tajskie chilli, czosnek, kolendrę. Dodaj liście kaffer i trawę cytrynową w całości oraz pieprz i sól do smaku. Gotuj przez 15 min. Po czym dodaj grzyby, pędy bambusa oraz obierz skórkę z pomidora, pokrój go i dodaj do wywaru. Gotuj przez kolejne 5-7 min. Następnie dodaj krewetki i gotuj przez kolejne 2-5 min, w zależności od rozmiaru. Dodaj sos rybny. Zdejmij z ognia, rozlej zupy i dodaj do smaku połowę wyciśniętej limonki do każdej porcji.

Sajgonki
Składniki:
Spring Home Tyj Spring Roll Pastry
świeża biała kapusta
świeża czerwona kapusta
1 paczka makaronu sojowego
czerwona cebula
mielone mięso wieprzowe (500 g)
3 marchewki
olej roślinny

Przygotowanie:
Ugotuj makaron sojowy i pozwól mu wystygnąć. Potnij marchewkę na długie, cienkie plasterki. Jeśli użyjesz krewetek, przetnij je wzdłuż na pół. Weź papier do sajgonek. Przesuń go, żeby swoim rogiem wskazywał w Twoją stronę. Dobierz składniki według uznania: trochę mięsa mielonego, kawałek pokrojonej marchewki i trochę pokrojonej na cienkie plasterki kapusty oraz trochę makaronu sojowego po czym zawijasz sajgonkę. Uwaga: końcówkę zawijanej sajgonki zmocz wodą, dzięki czemu nie rozwinie się w trakcie smażenia. Smażymy na oleju aż uzyska złoty kolor.

Sałatka z ogórka
Składniki:
3 ogórki surowe
biały ocet ryżowy
czarne nasiona sezamu
olej sezamowy

Przygotowanie:
Obierz ogórki ze skórki i pokrój według uznania. Dodaj resztę składników.

Maypole sos słodko kwaśny
Składniki:
cukier 200 g
2 stołowe łyżki białego ocetu ryżowego
6 tajskich chili (marynowanych)
4 ząbki czosnku
10 g imbiru
sól do smaku

Przygotowanie:
Do ugotowanych 250 ml wody dodaj poszatkowane składniki. Gotuj przez 5-7 min na małym gazie.  Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Dodaj ocet po ugotowaniu do smaku.

dodatki
kiełki fasoli mung
rzodkiewki, pęczek
pietruszka

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
63
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0