Przepisy kulinarne

Jedzmy mądrze

W naszej kuchni: Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk i psychodietetyk, pokazała nam jak prawidłowo kształtować nawyki żywieniowe naszej rodziny. Jak przekonać dzieci do "zielenieny"? O tym, że prawidłowa dieta zaczyna się już od zakupów opowiedział nam Maciej Stuhr. Dowiedzieliśmy się też, dlaczego w tym roku, w ich domu, nie było bigosu na święta :)

Podstawowe wskazówki do zmiany w nawykach żywieniowych rodziny wg Kasi:

Owoce 2-3 sztuki dziennie (300-400g) 
Warzywa powyżej 0,5 kg/dzień (oprócz ziemniaków)
Co 3 godziny powinniśmy zjeść posiłek
Soki warzywne: świetnie przyswajane, bardzo dobre źródło witamin i mikroelementów, dostarczają błonnika, nawadniają
Picie wody!

Zapiekane kulki z pęczaku

Składniki:
szklanka ugotowanej kaszy pęczak
pół pęczka natki pietruszki
łyżka mąki i łyżka tartej bułki
2 łyżki siemienia lnianego zalanego wrzątkiem
50 g sera pokrojonego w kostki 1x1 cm
sól i pieprz
jajko
bułka tarta do panierowania
olej

Przygotowanie:
Siemię lniane zalej niewielką ilością wrzątku (tak, aby woda je lekko zakrywała) i poczekaj aż się zżeluje. Wymieszaj je z ugotowaną kaszą, posiekaną natką pietruszki, mąką i tartą bułką oraz przyprawami. Masa powinna być gęsta. Formuj z niej kulki, do środka których wciśnij pokrojony w kostkę ser. Trzeba je dobrze ubić w rękach. Następnie obtocz w rozbełtanym jajku i tartej bułce. Posmaruj niewielką ilością oleju i włóż do piekarnika na blachę wyłożoną papierem. Piecz około 30 min w temperaturze 180 stopni. Po około 20 min obróć kulki, aby równomiernie zrumienione.

Bulion

Składniki:
3-4 cebule
6 ząbków czosnku
2-3 pory
4 marchwie (z nacią)
3 pietruszki lub pasternak
2 selery (z liśćmi)
kalarepka
cykoria
kawałek kapusty
kłącze kurkumy (kawałek)
kłącze imbiru (kawałek)
ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, odrobina pasty miso, sól

Przygotowanie:
Na dnie garnka układam cebulę, czosnek i pory, następnie pokrojone wzdłuż pozostałe warzywa, na to ich liście gotuję pod przykryciem jakiś czas. Następnie dolewam wodę i dodaję przyprawy.

Sok podwójnie pomarańczowy

Składniki:
1 kg dyni
2 marchewki
2 jabłka
pomarańcza
cytryna

Zupa dyniowo - marchwiowa

Składniki:
Duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
kawałek imbiru
2 szklanki wywaru
sól i pieprz
oliwa z pestek dyni
odrobina pestek dyni

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek podsmażam na oliwie, następnie przekładam do garnka z utartym imbirem i masą z dyni z poprzedniego przepisu, gotuję około 15 minut i miksuję wszystko. Na talerzu polewam odrobiną oleju z pestek dyni i posypuję prażonymi pestkami lub popcornem.

Risotto cytrynowe z grzybami

Składniki:
szklanka ryżu do risotto
szklanka białego wina
2 szklanki bulionu
duża cebula
garść grzybów nameko (przyniosę ze sobą)
cytryna (najlepiej eko bo będę tarła skórkę)
kawałek kłącza kurkumy
kawałek kłącza imbiru
4 łyżki płatków drożdżowych
3 łyżki oliwy
sól i pieprz
kolendra

Przygotowanie:
W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę, następnie wsyp ryż I zalej wszystko białym winem. Duś wszystko na małym ogniu, dodaj otartą skórkę z cytryny I sok z jej połówki. Następnie stopniowo zalewaj ryż ciepłym bulionem (który gotuje się w sąsiednim garnku), dodaj pokrojone grzyby i przyprawy. Na talerzu posyp siekaną kolendrą.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
75
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0