Haluszki – jak przygotować tradycyjne słowackie kluski?

słowackie kluski
Fot. jarino47 / Getty Images
Haluszki, czyli przecierane kluseczki, to bez wątpienia jedno z najpopularniejszych dań kuchni słowackiej. Przygotowane z tartych ziemniaków, mąki, jajek oraz bryndzy i podane ze skwarkami stanowią ucztę dla zmysłów i podniebienia. To pyszne i łatwe danie, które bez problemu przygotujesz w domu. Podajemy prosty przepis na bryndzowe haluszki. Sprawdź, jak je zrobić!

Słowaków cechuje zamiłowanie do potraw mącznych. Wśród wielu znakomitych dań znajdziemy różne rodzaje klusek, naleśniki, placki ziemniaczane, pyzy drożdżowe, a także knedle, serwowane najczęściej jako dodatek do potraw mięsnych. Kuchnia słowacka ma w swojej tradycji wiele wybornych potraw, jednak najsłynniejsza z nich to bez wątpienia haluszki.

Więcej:

Haluszki – z czym je podawać?

Aż trudno uwierzyć, że ta prosta, zaledwie kilkuskładnikowa potrawa ma nieskończenie wiele wersji i modyfikacji. Mówi się, że ile gospodyń, tyle sposobów na przyrządzanie haluszków. Najpopularniejszym wariantem tego pysznego słowackiego dania są bryndzové halušky, czyli bryndzowe kluseczki z boczkiem, a także strapačky – haluszki z kapustą i skwarkami .

Zastanawiasz się, jak przygotować to pyszne słowackie danie? Wypróbuj prosty przepis na haluszki z bryndzą i boczkiem !

Przepis na tradycyjne bryndzowe haluszki

Składniki (na 4 porcje):

  • 750 g dużych ziemniaków,
    • 1 szklanka (ok. 250 g) mąki,
      • 30 ml mleka,
        • 1 średnie jajko,
          • 3 łyżeczki soli,
            • 150 g bryndzy (możesz użyć też sera typu feta)
              • 50 g wędzonego boczku.

                Przygotowanie:

                1. Obierz ziemniaki, opłucz je dokładnie pod bieżącą wodą i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

                2. Starte ziemniaki połącz ze szklanką mąki, dodaj pół łyżeczki soli kuchennej, wbij jedno jajko i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładką, jednolitą masę.

                3. Pokrój boczek na niewielkie kawałki.

                4. Rozgrzej patelnię, wrzuć boczek i smaż na średnim ogniu. Mieszaj od czasu do czasu, żeby się nie przypalił. Kiedy boczek będzie już dobrze wysmażony, zdejmij patelnię z ognia i odstaw.

                5. Przygotuj duży garnek i napełnij go wodą do trzech czwartych wysokości. Wsyp 2 łyżeczki soli i zagotuj.

                6. Pora na przygotowanie klusek. Możesz użyć specjalnego sitka do klusek albo zwykłej tarki o dużych oczkach. Połóż je bezpośrednio nad garnkiem i pozwól ciastu przepływać przez oczka do gotującej się wody.

                7. Nakładaj na powierzchnię sitka/tarki niewielkie porcje ciasta i gotuj haluszki partiami. Jeżeli w garnku będzie zbyt dużo klusek, zbiją się w lepką masę.

                8. Każdą partię haluszków gotuj około 5 minut. Kiedy kluski zaczną wypływać na wierzch, oznacza to, że są gotowe.

                9. Ugotowane kluski przełóż na sitko i opłucz pod zimną wodą.

                10. Włóż kluski do pustego garnka, dodaj pokruszoną bryndzę i 30 ml mleka. Mieszaj, aż ser się rozpuści i połączy z mlekiem.

                11. Przełóż haluszki wraz z serowym sosem na talerze, a na wierzch nałóż kawałki usmażonego boczku. Bryndzowe haluszki gotowe!

                Zobacz film: Kluski kładzione. Źrodło: Dzień Dobry TVN

                Wskazówki – co musisz wiedzieć, zanim przygotujesz haluszki

                Najlepsze są haluszki zrobione z ziemniaków o dużej zawartości skrobi. Podczas zakupów zwróć uwagę na oznakowanie ziemniaków. Gatunek wysokoskrobiowy powinien być oznaczony literą C (do tej kategorii należą takie odmiany, jak Bryza, Ibis, Tajfun, Gracja, Gustaw). W większości supermarketów znajdziesz informację o tym, jakie potrawy najlepiej przyrządzać z danej odmiany ziemniaków. Wybierz odmianę przeznaczoną na purée, kluski, placki i pyzy.

                Do przygotowania haluszków sprawdzi się każdy typ mąki pszennej, jednak najlepszy wariant to mąka pszenna typu 500 lub 550.

                Wędzony boczek sprawia, że potrawa zyskuje wspaniały aromat i pyszny, głęboki smak, ale równie dobrze można wykorzystać boczek surowy albo parzony.

                Na Słowacji do przygotowania haluszków używa się specjalnego sitka do klusek. Jeżeli nie posiadasz takiego przyrządu, możesz użyć płaskiej tarki o dużych oczkach. Sitko do haluszków możesz także zastąpić sitkiem do zwykłych lanych klusek.

                Jeżeli zrobisz zbyt dużo kluseczek, przełóż je do zamykanego pojemnika i wstaw do lodówki. Następnego dnia bez problemu możesz je podsmażyć na patelni. W tej postaci są równie pyszne!

                Miłośnikom minimalizmu w kuchni z pewnością przypadną do gustu haluszki z masłem i skwarkami z boczku, posypane obficie świeżym szczypiorkiem. Ten sposób przyrządzania słowackich klusek można spotkać u podnóża Wielkiej Fatry, pasma górskiego w słowackich Karpatach.

                Co roku na początku sierpnia w miejscowości Terchova na Słowacji odbywają się mistrzostwa świata w przyrządzaniu i jedzeniu haluszków. Na czym polegają zasady tych niecodziennych zawodów? Osiemnaście 4-osobowych drużyn musi zaledwie w ciągu godziny przygotować 3 kg tej potrawy. Jury ocenia nie tylko smak dania, ale także sposób pracy każdego z członków grupy. To jednak nie koniec zadania. Następnym etapem konkurencji jest jedzenie przygotowanych haluszków. Wygrywa ta drużyna, która najszybciej spałaszuje swoją porcję.

                Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                podziel się:

                Pozostałe wiadomości

                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                Materiał promocyjny

                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana