Festiwal fig na południu Francji. Jak jeść figę? Poznaj sposoby jej przygotowania

Patrycja Wanat zabrała kamerę Dzień Dobry TVN na Festiwal fig w Mas d'Azil na południu Francji. Figa to egzotyczny owoc, bogaty w witaminy i składniki mineralne. Spożywanie jej korzystnie wpływa na organizm – i co najlepsze – można znaleźć różne przepisy na figowe ciasta czy sałatki. Sprawdź, jak jeść figę i do jakich potraw najlepiej pasuje.

Figi to świetny dodatek do lodów, mięs i sałatek. Ich oryginalny smak sprawia, że lubią je jeść osoby w każdym wieku.

Zobacz też: Jak uprawiać poziomki w domowych warunkach? >>>

Jak przygotować i jeść figi?

Figi to owoce, których nie trzeba przygotowywać w żaden wyszukany sposób. Wystarczy je umyć, przekroić na pół i oczyścić. To, jak jeść figi, zależeć będzie od upodobań, a można dodawać je, chociażby do ciast lub sałatek . Niemniej jednak, bez względu na sposób użycia, by owoc mógł zostać bazą do dalszych kulinarnych działań, wcześniej należy go podgrzewać przez 30 sekund w mikrofalówce. W tym czasie figa zmięknie i zacznie nadawać się do dalszego przetwarzania, np. do dżemu lub sosu.

To, jak jeść figi zależy w dużym stopniu także od naszego gustu. Niektórzy lubią suszone, słodkie figi, a niektórym bardziej smakuje figa jedzona łącznie ze skórką.

Jak wykorzystać figi do zrobienia ciast i sałatek?

Miłośnicy fig używają ich do naprawdę różnych potraw. Specyficzny smak owocu sprawia, że nadaje się zarówno do słodkich, jak i słonych dań. Dużą popularnością cieszy się figowe ciasto, czyli jeden z najsmaczniejszych sposobów na to, żeby wykorzystać figi w kuchni. Składniki potrzebne do przygotowania ciasta dla np. trzyosobowej rodziny to:

  • ½ szklanki oliwy lub oleju,
    • ½ szklanki mleka,
      • 2 jajka,
        • 1 szklanka mąki,
          • ½ łyżeczki proszku do pieczenia i ½ szklanki cukru,
            • 4 figi,
              • starta skórka cytrynowa.

                Zobacz też: W kuchni DDTVN: Andrzej Polan i dary jesieni >>>

                Na początku należy rozgrzać piekarnik, aby osiągnął temperaturę 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie formę ciasta smaruje się masłem i posypuje mąką. Co do masy, to powstaje ze zmiksowanych jajek, mleka i oliwy z oliwek. Aby nadawała się do pieczenia, powinna być puszysta i jednolita. Do tak przygotowanej masy można później dodać pokrojoną na drobne kawałki figi oraz skórkę cytrynową. Gdy ciasto będzie już gotowe, wystarczy wlać je do formy i wstawić do piekarnika na 40 minut. Po upływie czasu ciasto wystarczy schłodzić, posypać cukrem pudrem i podać, np. jako dodatek do kawy lub herbaty.

                Figi świetnie nadają się do sałatek. Aby przygotować porcję dla 3–4 osób, wystarczą:

                • 5–6 świeżych fig,
                  • ¼ szklanka parmezanu,
                    • 1 łyżeczka dowolnego miodu, np. lipowego,
                      • 1 łyżeczka octu balsamicznego i oliwa z oliwek,
                        • 30 g orzechów pinii.

                          Przygotowanie sałatki z świeżymi figami nie różni się od typowych przygotowań każdej innej sałatki . Pokrojone kawałki owocu należy zmieszać z rozkruszonymi orzechami, a następnie dolać octu balsamicznego, miodu i oliwy z oliwek. Figowa sałatka dobrze komponuje się z różnymi potrawami, w tym z innymi sałatami i może być także dodatkiem do kurczaka. Poza tym sałatka smakowo ciekawie komponuje się również z serem pleśniowym i kozim.

                          Zobacz też: Gruszki w kuchni - przepisy na tartę, jaglankę i gnocchi z gruszką >>>

                          Dlaczego warto jeść świeże i suszone figi?

                          Mimo iż suszone figi są kaloryczne, to dostarczają białko oraz są bogate w błonnik pokarmowy. Spożywanie owocu wspiera pracę jelit oraz likwiduje zaparcia nawykowe. Suszone figi są także cennym źródłem witaminy A i beta-karotenu, dzięki czemu działają antyoksydacyjnie. Figi to owoce, które naprawdę warto jeść. Oprócz pracy jelit, wspomagają również kości i pracę mięśni, gdyż posiadają wapń i potas. Dzięki tym składnikom lepiej pracuje także układ nerwowy, a mineralizacja kości przebiega skuteczniej.

                          To, jak często je się figi, ma również wpływ na pozostałe organy. Figi są bogate w składniki odżywcze, a ich spożywanie może ograniczyć ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Antyoksydanty zawarte w owocu potrafią znacznie poprawić stan zdrowia osób starszych. Obecny w owocu błonnik zmniejsza także ryzyko zachorowania na raka piersi.

                          Figi można jeść w dowolny sposób i zawsze odczuje się korzyści zdrowotne. Jednym z najcenniejszych pierwiastków znajdujących się w fidze jest potas, który pomaga obniżyć wysokie ciśnienie tętnicze, które jest jedną z poważniejszych chorób współczesnego świata.

                          Jak jeść surowe figi?

                          W surowych figach wystarczy jedynie usunąć twardą część ogonka i są już gotowe do spożycia. Rzecz jasna, wcześniej należy je dokładnie umyć. Owoc można przeciąć na pół – i jak w przypadku kiwi – miąższ jeść łyżeczką.

                          Świeże figą najlepiej zjeść w dniu zakupu. Oczywiście można ją również przechowywać w lodówce, lecz nie dłużej niż 2 dni – w przeciwnym wypadku owoc może się zepsuć. W przypadku suszonych fig jest zupełnie inaczej, gdyż są zdatne do spożycia nawet i przez kilka miesięcy. Warto jednak umieścić je w szczelnym opakowaniu, aby nie stwardniały.

                          Autor: Anna Kobyłka

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                          Materiał promocyjny

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana