Przepisy kulinarne

Dobrze naoliwiony Pascal Brodnicki

Oliwa z oliwek to płynne złoto, tajemnica zdrowia i dobrej witalności wszystkich miłośników kuchni śródziemnomorskiej. W sklepach mamy ogromny wyrób oliwy: extra Vergine, z pierwszego tłoczenia, z wytłoczyn z oliwek. W kuchni Dzień Dobry TVN Pascal Brodnicki opowiedział o sekretach eliksiru długowieczności oraz przyrządził kilka swoich popisowych dań.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News

Salata z Korsyki z pomarańczą i oliwkami

Składniki:
4 pomarańcze
2 grejpfruty
100 gr oliwek czarnych pokrojonych w ćwiartki
sok z 1 cytryny
4 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżka pieprzu kajeńskiego
4 ząbki czosnku posiekanego
500 gr pestek prażonego słonecznika
3 łyżki posiekanej kolendry
100 gr sera pleśniowego
1 bagietka

Przygotowanie:
W miseczce wymieszaj : sok z cytryny, czosnek, sol, cały czas mieszając dodaj oliwę, aż uzyskasz jednolity sos. Zrób segmenty z pomarańczy i grejpfruta.
Włóż cytrusy do miseczki dodajmy oliwki, sos, posyp przyprawami, wymieszaj całość delikatnie i włóż na godzinę do lodówki.
Po godzinie, posyp pestkami ze słonecznika, kolendra świeża posiekana,
Podaj z bagietka posmarowana serem pleśniowym

Tajine z kurczaka z oliwkami i cytryną

Składniki:
6 piersi z kurczaka
1 duża cebula posiekana
2 cytryny pokrojone w ćwiarteczki
1 kawałek cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
1 gr szafranu
3 łyżki kolendry posiekanej
3 łyżki natki pietruszki posiekanej
2 łyżki imbiru posiekane
4 ząbki czosnku posiekane
1 łyżeczka przyprawy marokanskiej ras-el-hanout
4 łyżki oliwy
100 gr oliwek zielonych
5 filiżanek wody

Przygotowanie:
W garnku podgrzej oliwę i podsmaż kawałki kurczaka doprawione,
wyjmij kurczaka, dodaj ponownie oliwę, i podsmaż cebule az będzie szklista dodaj czosnek, imbir cytrynę cynamon kurkumę szafran, polowe kolendry pietruszkę i 1 filiżankę wody
wymieszaj dobrze i zagotuj i dodaj znowu kurczaka do środka i dodaj wodę tak by przykrył kurczaka. Jak będziesz potrzebował więcej wody to dodaj tyle by przykryć kurczaka. Podnoś do gotowania a następnie obniż by było pod przykrywka 40 min. Dodaj oliwki w środek i ponownie zagotuj 20 min. Następnie wyjmij kawałki kurczaka i zredukuj sos by był gesty. Dodaj znów kawałki kurczaka i dobrze wymieszaj całość. Posyp pozostałą kolendra.
Podawaj najlepiej z kasa kuskus lub pszenica lub zwykłym chlebem.

Gaspacho z owoców czerwonych na ciasteczkach korzennych i bita śmietaną oliwkową

gaspacho

Składniki:
250 gr mrożonych owoców leśnych
2 pomidory
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki miodu gryczanego
2 pomidory bez skóry i bez pestek
sok z 1 limonki
5-6 ciasteczek korzennych

bita śmietana oliwkowa
śmietana 36 procent 400 ml
oliwa bazyliowa 30 ml
25 gr cukier puder
Ubij śmietanę

Przygotowanie:
Do syfonu dodaj śmietanę cukier puder i oliwę, zakręci syfon włóż 2 naboje, pomieszaj i włóż do lodówki na godzinę W miedzy czasie przygotuj gazpacho. Zmiksuj owoce z sokiem z cytryny cukrem pieprzem i pomidorami , dobrze zmiksuj całość i włóż do lodówki. Weź ładny kieliszek np. do martini dodaj na spod pokruszone ciasteczka  (zostaw troszkę do posypania deseru)korzenne następnie na to gaspacho z owoców leśnych  ubita śmietana oliwkowa, udekoruj mięta  i  posyp ciasteczkami.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
47
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0