Do tych dań potrzebujesz tylko 5 składników!

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował trzy potrawy, z których każda bazuje tylko na pięciu składnikach. Co powiecie na pieczonego kurczaka z warzywami, pomidorową ciecierzycę z jajkami, a na deser pyszny jabłecznik?

Pieczony kurczak z warzywami

Składniki:

1 kurczak

2 łyżki czerwonej pasty curry

500 g ziemniaków

2 czerwone papryki

2 czerwone cebule

Sposób przygotowania:

Kurczaka natrzeć pastą curry. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Ziemniaki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Podobnie paprykę i cebulę. Warzywa przyprawić solą i pieprzem oraz skropić oliwą z oliwek.

Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na około 1 godzinę.

Pomidorowa ciecierzyca z jajkami

Składniki:

1 cebula

1 puszka ciecierzycy

1 puszka krojonych pomidorów

4 jajka

pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać odsączoną ciecierzycę i podsmażyć przez chwilę. Dodać pomidory z puszki i gotować razem około 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. W ciecierzycy zrobić cztery wgłębienia i wbić jajka, przyprawić. Przykryć i zostawić aż się zetną. Danie przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Kasza z kiełbasą i dynią

Składniki:

1 cebula

200 g surowej kiełbasy

300 g kaszy pęczak

200 g dyni Hokkaido

70 g parmezanu

Sposób przygotowania:

Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Wyjąć mięso z kiełbasy i uformować z niego pulpeciki. Podsmażyć razem z cebulą. Dodać kaszę i wszystko razem podsmażyć przez kilka minut. Dodać pokrojoną w kostkę (1 cm) dynię. Przyprawić solą i pieprzem. Zalać wodą i gotować aż kasza będzie miękka. Gdy kasza wypije wodę podlać kolejną porcję. Całość ponownie przyprawić. Przed podaniem posypać tartym parmezanem.

Najprostszy jabłecznik świata

Składniki:

1000 g jabłek szara reneta

5 jajek

200 g cukru

250 g mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 160ºC. Natłuścić tortownicę o średnicy 24 cm. Jabłka obrać wydrążyć i pokroić na plasterki. Plasterkami wyłożyć tortownicę. Jajka ubić z cukrem na lekko puszystą masę (nie sztywną). Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na tortownicę z jabłkami. Poruszać tortownicą aby ciasto wpłynęło pomiędzy jabłka. Wierzch posypać cienką warstwą cukru. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 1 godzinę.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości