Dzieci lubią kaprysić przy jedzeniu. Jak “upiec dwie pieczenie na jednym ogniu” i podać im coś, co lubią, a jednocześnie przemycić wartościowe składniki? Recepta jest prosta – deser z galaretką to strzał w dziesiątkę!

Kolorowe galaretki kochają chyba wszystkie dzieci. Zdecydowanie lepiej więc podać je dziecku wraz z owocami jako podwieczorek, niż kupować tuczące batoniki czy czekoladki. Jak zrobić pomysłowy deser z galaretki? Oto kilka sprawdzonych sposobów.

Deser z galaretki i jogurtu

W tej odsłonie nasz deser z galaretki owocowej będzie miał formę podłużnego bloku, a posiłek będziemy podawać w grubych plasterkach. Deser w takiej odsłonie powinien spodobać się zwłaszcza maluchom. Do jego wykonania potrzebne będą:

· 500 ml jogurtu naturalnego,

· kilka galaretek w różnych kolorach,

· cukier wanilinowy,

· 3,5 łyżeczki żelatyny,

· 6 łyżek cukru,

· ciastka owsiane.

Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Każdą wstawiamy do lodówki na noc, by stężały. Po wyjęciu galaretki kroimy je w kostkę. Żelatynę należy rozpuścić w 120 ml gorącej wody. Po ostudzeniu, łączymy ją z jogurtem naturalnym i cukrem wanilinowym. Tak przyrządzoną masę mieszamy z pokrojonymi w kostkę galaretkami i wlewamy do keksówki wyłożonej folią aluminiową. Wstawiamy do lodówki do stężenia i po wyjęciu kroimy na grube plasterki. Nasz jogurtowo-galaretkowy deser podajemy z owsianymi ciasteczkami.

W innej opcji, można zrobić też deser z galaretki i mleka. W takim przepisie, zamiast jogurtu można użyć 700 ml mleka wymieszanego z połową szklanki cukru. Należy je zagotować, a po ostudzeniu wymieszać z 5 łyżkami żelatyny, połączyć z 50 ml mleka schłodzonego oraz 3 łyżkami syropu smakowego, np. malinowego czy wiśniowego. Resztę robimy dokładnie tak, jak w instrukcji powyżej. Efekt będzie ten sam. Różnić się będzie jedynie smak.

Deser z galaretki i bitej śmietany

Pomysłem na stworzenie kolorowego deseru jest wykonanie kolorowego torciku z galaretki w 4 barwach. Przygotowanie takiej wersji słodkiego posiłku dla maluchów jest czasochłonne, ale efekt jest wart naszych starań. Jak zrobić deser z galaretki i bitej śmietany? Należy go przygotować warstwowo. Pierwszą galaretkę o smaku agrestowym rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy plasterki kiwi i wstawiamy w okrągłej tortownicy do lodówki, aby stężała. Musi mieć wysokość ok. 2 cm. Kiedy będzie gotowa, przygotowujemy kolejną warstwę – pomarańczową z cząstkami mandarynek i znów czekamy. Na koniec warstwa czerwona – o smaku truskawkowym z pokrojonymi w plasterki truskawkami. Kiedy całość stężeje, wyjmujemy galaretkowy torcik z formy, a wierzch dekorujemy bitą śmietaną, świeżymi owocami, rodzynkami i listkiem mięty.

Deser z galaretki i serka mascarpone

Taki deser z galaretki owocowej będzie wyglądał interesująco, jeśli galaretki przygotujemy w pochyłej płaszczyźnie. Serek mascarpone świetnie nadaje się do deserów , więc można na jego bazie przygotować pyszny krem, którym napełnimy okrągłe szklanki z galaretką. Dobrym sposobem, aby uzyskać efekty “pochyłych galaretek”, jest ułożenie szklanek w otworach formy do muffinek.

Składniki:

· 250 g mascarpone,

· 5 łyżek cukru pudru,

· cukier wanilinowy,

· śmietana kremówka 30%,

· pokruszone orzechy,

· ulubione owoce.

Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, napełniamy nią szklanki do połowy i odstawiamy do lodówki do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dodajemy do serka wymieszanego z cukrem wanilinowym. Gotowy krem nakładamy na galaretki i dekorujemy posypką z orzechów oraz owocami. Taki deser z galaretki i śmietany kremówki jest dość kaloryczny, więc można go też wykonać w „odchudzonej” wersji stosując zamiast śmietany, mleko zagotowane wraz z budyniem śmietankowym.

Deser z galaretki i serka homogenizowanego

Świetnym pomysłem na deser z galaretki i serka jest wykonanie serniczka malinowego. Udekorowany świeżymi owocami będzie wyglądał niezwykle apetycznie, zachęcając dzieci do skosztowania takiego galaretkowego ciasta. Jak zrobić deser z galaretki i serka?

Składniki:

· 2 galaretki malinowe,

· 400 g serka homogenizowanego,

· opakowanie herbatników,

· masło,

· świeże maliny do dekoracji,

· 500 ml wody.

Galaretki rozpuszczamy w wodzie. Czekając, aż się ostudzą i zaczną lekko tężeć, przygotowujemy bazę pod nasze ciasto. Herbatniki kruszymy na drobno i łączymy z masłem do uzyskania konsystencji kruszonki. Następnie miksujemy galaretki z serkami homogenizowanymi do momentu aż masa będzie jednolita. Tak przygotowaną wlewamy na bazę i wkładamy do lodówki do stężenia. Po wyjęciu dekorujemy wierzch świeżymi malinami.

Co sądzisz o tym artykule?
74
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0