Przepisy kulinarne

Babeczki jabłkowo-bananowe Andrzeja Polana

Pieczone jabłka z winogronami, jarmużem, orzechami i serem, risotto z jabłkami i kurczak pieczony oraz babeczki jabłkowo-bananowe z musem czekoladowym - te pyszności przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan.

 

 

 


Pieczone jabłka z winogronami, jarmużem, orzechami i serem

Składniki:
500 g winogron zielonych
500 g winogron czarnych   
1 kg jabłek polskich                   
kilka listków jarmużu zielonego i czerwonego
garść szpinaku zielonego       
300 g orzechów włoskich tegorocznych
300 g sera  typu blue cheese           
olej rzepakowy do smażenia
pieprz czarny mielony,
sok z cytryny
ocet jabłkowy
sól

Przygotowanie:
Winogrona dzielimy na małe kiście, kilka owoców pozostawiamy pojedynczo i odstawiamy. Podzielone kiście winogron układamy na blaszce, posypujemy solą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na kilka minut, do momentu aż owoce lekko napęcznieją. Lekko przestudzone skrapiamy octem jabłkowym, sokiem z cytryny i olejem. Pojedyncze winogrona zgniatamy i dodajemy sok z owoców do winogron pieczonych. Doprawiamy czarnym pieprzem. Jabłka pozbawiamy rdzenia i kroimy w plastry ok. 1 cm. Plastry skrapiamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Orzechy włoskie obieramy i dzielimy na połówki. Jabłka i owoce wstawiamy do piekarnika i pieczemy do momentu aż jabłka będą skruszałe a orzechy lekko się "zezłocą". Upieczone jabłka układamy na dużym talerzu, na wierzch kładziemy pieczone kiście winogron, posypujemy obranym jarmużem, pozbawionym twardych części, kawałkami sera pleśniowego i orzechami. Na koniec skrapiamy wineigrette, jaki powstał z winogron.

Risotto z jabłkami i kurczak pieczony

Składniki:
200 g ryżu arborio           
500 ml soku jabłkowego           
100 ml cydru jabłkowego           
5 jabłek polskich           
2 cytryny           
kurczak cały           
kilka listków szałwii
2 szalotki           
80 g masła
100 g sera parmezan

Przygotowanie:       
Kurczaka dokładnie sprawiamy sola, pieprzem i szałwią. Wstawiamy do pieczenia wraz z ćwiartkami cytryny. Na oleju przesmażamy pokrojoną drobno szalotkę, dodajemy ryż. Chwilę smażymy, podlewamy cydrem i dodajemy powoli bulion na przemian z sokiem jabłkowym. Pod koniec dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka. Gotujemy do momentu aż ryż będzie miękki, ale wyczuwalny na języku, przed podaniem dodajemy masło i ser, mieszamy. Kurczaka podajemy z risotto jabłkowym, listkami szałwii i pieczoną cytryną.

Babeczki jabłkowo-bananowe z musem czekoladowym

Składniki:
3 szklanki mąki           
1 szklanka cukru
100 g masła           
2 jajka       
cukier wanilinowy
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jabłka           
2 banany           
200 g czekolady gorzkiej           
150 ml śmietany 36%
150 g lodów orzechowych

Przygotowanie:
Banany, jabłka miksujemy na papkę. Mieszamy z rozpuszczonym masłem i jajkami. Cukier, jajka, cukier wanilinowy, mąka dokładnie mieszamy i łączymy z musem owocowym. Ciasto wylewamy do foremek do muffinów i wypiekamy na złoty kolor. Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do niej w dwóch częściach ubitą śmietanę. Babeczki podajemy z musem czekoladowym i lodami orzechowymi.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
77
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0