kuchnia

    kuchnia

    Jak smakuje kuchnia afrykańska? Co wspólnego z nią ma kuchnia francuska? Nasz kulinarny podróżnik i smakosz Mikołaj Rey szukał afrykańskich smaków w Polsce. I takie znalazł... w Gdyni! Zobaczcie, jak powinno się przygotowywać kuskus i jaki błąd najczęściej popełniamy serwując kuskus na naszych stołach. Dlaczego niektórzy uważają, że kuskus jest makaronem, a nie kaszą?

    Basia Ritz wygrała pierwszą edycję programu MasterChef. Od tego czasu zdążyła już wydać dwie książki i otworzyć własną restaurację. Teraz postanowiła spróbować swoich sił w telewizji jako prowadząca program "Kuchnia z sercem". Jak sobie poradzi? Na pierwszy odcinek zapraszamy do kuchnia+ już dziś o 17.30.

    Sprawdziliśmy, czy ludzie znają się na polityce. Zadaliśmy im pytanie, czy są za tym, aby połączyć stanowiska prezesa Rady Ministrów i szefa rządu w jedno? :-) Ich odpowiedzi Was zaskoczą. Zobaczcie, co powiedzieli reporterowi Dzień Dobry TVN.

    Spędź sobotę z Dzień Dobry Wakacje! A w programie... wyjątkowy Mecwaldowski jako Nieszczególny Wieńczysław. Specjalnie dla dzieci aktor wcielił się w rolę czarnego charakteru. Następnie: Katie Holmes szczerze o swoim życiu. Oprócz tego: ciekawa receptura, czyli siatkarz z byłą tyczkarką - w naszej kuchni Zbigniew Bartman z narzeczoną Asią. A na koniec: prawdziwe piękno według Anny Lewandowskiej. Bądźcie z nami jutro od 8:30!

    Blogerka Daria Ładocha radzi w kuchni Dzień Dobry Wakacje, jak oczyścić organizm po wakacjach. Skorzystajcie z jej przepisów na smaczną i zdrową zupę krem z kolorowych papryk, carpaccio z buraka z kozim serem oraz gulasz z bobu z sałatą z zielonego ogórka. Dlaczego Bartosz Węglarczyk nie jadł w tym roku bobu? :-)

    W serialu "Przepis na życie" zagrała Grubą, prywatnie postanowiła jednak schudnąć! Zobaczcie kilka przepisów, dzięki którym, Dominika Gwit, w 4 miesiące zrzuciła 30 kilogramów!

    Przed nami wakacje, to już ostatni moment by doprowadzić naszą sylwetkę do "plażowego wyglądu". Czy w ciągu kilku tygodni jakie nam zostały jesteśmy jeszcze w stanie coś zmienić? O radę poprosiliśmy dietetyka i trenera gwiazd Jacka Bilczyńskiego.

    Pokrzywa, ziele owsa, rumianek, nawłoć, mięta, melisa, lawenda, lipa. Klaudyna Hebda, która prowadzi blog zielarski, omówiła działanie poszczególnych ziół niezbędnych w każdej, dobrze prosperującej, domowej apteczce.

    Zabierzemy Was w pyszną podróż po 12 polskich restauracjach. Razem z nami posmakujecie dań w argentyńskiej restauracji Salto w Warszawie, krakowskim Wentzlu i podwarszawskim Józefowie.

    Kucharz Paweł Zając chce przekonać Polaków do tego, by jedli ryby i owoce morza, bo są zdrowe, lekkie i dają nam energię. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: kulki z krewetek, marynowaną ośmiornicę, tuńczyka w pistacjach, kalmary nadziewane małżami z sosem rakowym i przegrzebki na galaretce porzeczkowej. Co łatwiej przygotować - ośmiornicę czy krewetki? Ile trzeba gotować ośmiornicę, by była miękka? Lubicie ryby i owoce morza?

    Wbrew pozorom kuchnia wcale nie jest najbardziej higienicznym miejscem w mieszkaniu, a na desce do krojenia znajduje się 200 razy więcej bakterii niż na desce klozetowej! Jak to się dzieje i jakie deski do krojenia są dla nas najbezpieczniejsze?

    Dzisiaj w kuchni Dzień Dobry TVN Iwona Zasuwa pokazała, w jak znakomity sposób można wykorzystać kaszę jaglaną. Przygotowała dla nas: mleko jaglane, jaglaną czekoladę, racuchy jaglane z daktylami i kotleciki jaglane.

    Często kupujemy różne przedmioty w zakupowym szale i w afekcie. Potem, kiedy przynosimy zakupy do domu, okazuje się, że to, za co zapłaciliśmy nie do końca spełnia nasze oczekiwania. Czasem mamy je po babci czy dalekiej cioci. Rzeczy brzydkie i nieestetyczne - poprosiliśmy Was o wysyłanie do nas ich zdjęć. Efekty przeszły nasze najśmielsze oczekiwania! Zobaczcie także, jak Pan POCO radził sobie w naszym studiu.

    Za Szymonem Hołownią" panny" sznurem! Marcin Prokop jednak jest troszeczkę zazdrosny... Ma powody? Zobaczcie! "Szymon, pamiętaj, przed ślubem to grzech!" :)

    Pączki, faworki i oponki - to dzisiaj w kuchni Dzień Dobry TVN wyczarował Piotr Kucharski. A to wszystko z okazji tłustego czwartku. Zapomnijmy więc dzisiaj o diecie i bierzmy się do jedzenia tych smakowitości! Smacznego! :)

    Marta Dymek zaprasza Was do kuchni Dzień Dobry TVN na krem buraczany z mlekiem kokosowym, sałatkę z jarmużu z migdałami i jabłkami w klonowym sosie i tajską brukselkę. Czyli pysznie i zielono!

    Ma na imię Stanisław. Ma 16 lat i potrafi... smacznie gotować. Dla niego jedzenie to przygoda, którą chętnie dzieli z rodziną i przyjaciółmi. Jego dania są dopracowane w każdym szczególe. Jednak najbardziej niesamowitą i niespotykaną rzeczą jest sposób w jaki je podaje. Zabieramy Was w bajkową podróż do krainy 16-letniego Stanisława.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Natalia Nguyen, architekt wnętrz i pasjonatka gotowania, razem z córką An Nguyen, przygotowała dania kuchni wietnamskiej. Które z dań wybierzecie dziś na sobotni obiad?

    Magda Popławska i Marta Dymek przedstawiły dziś w naszej kuchni kilka przepisów na dania wegetariańskie. Czy udało im się przekonać Bartka Węglarczyka do warzywnych burgerów?

    Marieta Marecka bloguje i prowadzi program o gotowaniu. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: kulki z łososiem, kulki ze śledziem, hummus z łososiem podany z kalarepką i chrupkim pieczywem, słodko-ostrą sałatkę z kaszą pęczak, rozgrzewający lekki bulion z kluseczkami z indyka oraz ciasteczka owsiane z żurawiną. Smacznego!

    Anna i Gor poznali się w bistro ormiańskim, które prowadziła jego rodzina. Pięcioosobowa rodzina Bisharyan opanowała dziś kuchnię Dzień Dobry TVN! I przygotowali ormiańskie przysmaki! A może niedzielny obiad w stylu ormiańskim?

    Diana Volokhova, finalistka Masterchefa, przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN: owocową choinkę, smażone tortille, serowe kulki, adżikę, śledzia na buraczanym pesto oraz pasztet z czerwonej fasoli. Czy to właśnie są typowe przekąski serwowane podczas armeńskiego sylwestra?

    Zdrowa i dobrze skomponowana dieta jest niezbędna gdy chcemy osiągnąć wymarzoną sylwetkę. Kilka przepisów na zdrowe i przede wszystkim smaczne dania dietetyczne zaprezentowały nam dziś: Maria Ożga – finalistka programu „Master Chef” i uczestniczki "EWOlucji": Joanna Oleszkiewicz, Anna Wygowska – Walburg i Agnieszka Brożek.

    "Mieszka pod wodą, na stole to skarb. Panie i Panowie: milicki karp!". Mikołaj Rey wybrał się tym razem do hodowli karpia w Miliczu gdzie przygotował "milickiego karpia po liońsku".

    To już ostatnie chwile przed świętami i ostatnie przygotowania. Katarzyna Olubińska spędziła dziś poranek z Mariuszem Totoszko i Justyną Tomańską. Kto w ich domu sprząta, a kto gotuje i czy zdążyli ze wszystkim przed świętami?

    W Krakowie mieszka z żoną Anią i trójką dzieci. Gotowanie od zawsze było jego wielką pasją. Dzięki programowi MasterChef zyskał rzesze fanów. O życiu po MasterChefie, nowych planach zawodowych i o wielkiej polsko-kanadyjskiej rodzinie opowiedział w studiu Dzień Dobry TVN. Towarzyszyły mu dzieci i żona - Anna Daigneault.