kuchnia

    kuchnia

    Ula Chincz spotkała się w Londynie z Jamie Olivierem. Dziennikarka Dzień Dobry TVN odwiedziła kulinarnego mistrza w jego pierwszej, dziś już kultowej restauracji "Fifteen". Dlaczego Jamie nie lubi określenie "zdrowe jedzenie"? Jakim jest szefem dla swoich pracowników? I czy to prawda, że zatrudnia w swojej restauracji Polaków?

    W kuchni Dzień Dobry TVN prawdziwy pojedynek... na pyzy! Marcin Kaczmarek-Pielin - kucharz znany z kulinarnego talent-show oraz szef kuchni Andrzej Polan rywalizowali o tytuł "najlepszej pyzy". Pyzy rodem z Mazowsza czy może te na parze? Marcin opowiedział nam również o swoim najnowszym projekcie "Master Chef 4 dogs". To akcja organizowana na rzecz bezdomnych czworonogów. Chcecie dowiedzieć się więcej? Koniecznie zobaczcie.

    W kuchni Dzień Dobry TVN zapanował czas na "babie lato". Mistrz Piotr Kucharski pokazał, jak połączyć produkty jeszcze letnie z cięższymi smakami jesieni. Na stole pojawiły się: jesienno-letnia zupa, zielona fasolka i dynia z sosem grzybowo-orzechowym, bakłażanowe pizze oraz sernik z pieczonymi owocami. Musicie tego spróbować!

    Po raz pierwszy w historii programu „Ugotowani” gotować będą pary. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś jedną z tych par: Patrycję Durakiewicz i Przemka Pałubińskiego, którzy są razem od 1,5 roku. Podzielili się z nami swoimi przepisami na zdrowe i szybkie śniadanie.

    Już jutro pierwszy dzień kalendarzowej jesieni, zatem to najwyższy czas, by wzmocnić swoją odporność. Niestety okres ten sprzyja przeziębieniom i zakażeniom wirusowym. W kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Jakubiak oraz Anna Jelonek podzielili się z nami sposobem, który pomoże przetrwać chłodne, jesienne dni. Zobaczcie, jakie zioła warto pić i z czym je mieszać, by stworzyć mieszankę bakteriobójczą, a przy okazji pobudzić nasze enzymy trawienne? Dowiecie się również, dlaczego o tej porze roku warto jeść grzyby.

    Arkadiusz Zuchmański to Polak mieszkający we Francji, który może się pochwalić gwiazdką Michelin. Zobacie, jak rozpoczęła się jego przygoda z gotowaniem...

    Nie wszystko złoto, co się świeci. Fakt, że restauracja zachęca estetycznym szyldem nie oznacza, że od kuchni wygląda to podobnie. Gościem w Dzień Dobry TVN był Kacper - prowadzący nowego programu "Taka robota". Zdradził nam, jak wygląda zatrudnienie w polskich przedsiębiorstwach. Jakie tajemnice skrywa zaplecze baru szybkiej obsługi? Czym karmią nas restauracje? W jaki sposób Kacper zyskuje zaufanie pracodawców? Czy w Polsce ciężko jest znaleźć pracę? Premierowe odcinki w każdą niedzielę o godzinie 14:15 w TVN Turbo. Przygotujcie się na to, co zobaczycie!

    Dziś w naszej kuchni królują kurki. Mistrz kuchni poleca kurkowe pyszności, które isą idealne w sam raz na nadchodzące jesienne dni. Grzanki z kurkami otoczone w jajku z całą pewnością będą smacznym akcentem na poczatek dnia. Zobaczcie, jakimi pomysłami i przepisami na kurki podzielił sie z nami Andrzej Polan.

    Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN kilka lekkich dań przygotowała, pod czujnym okiem Andrzeja Polana, młoda mama - Ola Szwed. Smacznego!

    Każdy może gotować. Udowodniają to niewidomi młodzi ludzi z Ośrodka szkolno-wychowawczego w Bydgoszczy. Jak sobie radzą z krojeniem? Jakich zmysłów używają podczas gotowania?

    Lara Gessler bardzo rzadko bywa na pokazach mody. Dlaczego dla Maćka Sieradzky'ego zrobiła wyjątek? Co sądzi o kolekcji? Dlaczego unika mediów i wciąż stoi z boku? Czy ludzie zaczepiają Larę na ulicy? Okazuje się, że pasją Lary jest też kuchnia. Czy mama uczyła córkę gotować? Czy Lara konkuruje ze swoją sławną mamą? Tego wszystkiego w Dzień Dobry TVN próbowała dowiedzieć się Agnieszka Jastrzębska.

    Wielkanocne kanapki na wypasie, wiosenno-świąteczna sałatka z posypką z krakowskiej i żurek z pulpecikami z białej kiełbasy czyli wielkanocne inspiracje w naszej polowej, wrocławskiej kuchni, w której urzędowali: Piotr Kucharski, Sabina Jeszka, Anna Starmach i Beata Śniechowska! Zaczynacie już świąteczne przygotowania?

    Co jeść by zawsze czuć się dobrze i mieć mnóstwo energii? Swoje przepisy na zdrowe dania zdradzili nam dziś: Davina Reeves-Ciara, Ireneusz Ciara i Bartłomiej Topa. Jakie są podstawowe zasady zdrowej diety? Brakuje Wam energii? Wypróbujcie te przepisy!

    Kotlet schabowy to flagowe danie kuchni polskiej. Jaka jest jego historia? Czym różni się od sznycla? Kiedy należy solić mięso schabowe - przed czy po ubiciu? Dlaczego schabowy z kością jest bardziej soczysty? Zapytaliśmy o to gościa Dzień Dobry TVN Mikołaja Reya. Jakim restauracjom Marcin Prokop przyznaje trzy gwiazdki?

    Zbliża się rocznica wydarzeń na kijowskim Majdanie. Z tej okazji, do naszej kuchni, zaprosiliśmy Weronikę Marczuk, która przygotowała swoje ulubione dania kuchni ukraińskiej.

    W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś nasz olimpijczyk Zbigniew Bartman z narzeczoną Joanną Michalską. Przygotowali, ja na Walentynki przystało, śniadanie dla dwojga! Może wypróbujecie ich przepisy? :)

    Już jutro tłusty czwartek. W Dzień Dobry TVN zjemy pączki z Piotrem Adamczykiem, nie będziemy liczyć kalorii w kuchni z Darią Ładochą. Z jednorękim fryzjerem przekreślimy wszelkie stereotypy. A Natalia Siwiec pokaże nam swoje najnowsze zdjęcia, a my zapytamy, dla kogo je zrobiła. Zapraszamy! Widzimy się już jutro o 8.00.

    Kto rządzi w kuchni Tamary Arciuch i Bartka Kasprzykowskiego? O czym fani nie wiedzą o aktorce? Dlaczego Bartek Kasprzykowski jest na diecie? Zapytała o to dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Jastrzębska.

    Dziś w Dzień Dobry TVN przepisy na dania kuchni tureckiej zaprezentował Tomasz Trąbski. Wszystko to z okazji 600-lecia nawiązania stosunków dyplomatycznych między Turcją i Polską. Smacznego.

    Z okazji 600 rocznicy nawiązania polsko-tureckich relacji dyplomatycznych wybraliśmy się do Stambułu gdzie Semi Hakim i Łukasz Radwan nawiązali polsko-tureckie stosunki kulinarne!

    Umami to piąty smak u człowieka. Odkryty przez Japończyków. Trudny do skonkretyzowania. W kuchni Dzień Dobry TVN Łukasz Modelski, dziennikarz i pisarz, w asyście Piotra Kucharskiego przygotował dania, które pobudzają nasze kubki smakowe w rytmie umami! Dorsz i blanszowane warzywa z sosem miso, kotlety marynowane w sosie sojowym z sosem grzybowym, wywar umami z warzywami i krewetkami oraz papardelle z sosem mięsnym z sardelami. Smacznego!

    Marysia Przybyszewska była na stażu w najlepszej restauracji na świecie. Potrawy w tej restauracji wyglądają jak futurystyczne obrazy, w karcie najlepsza nordycka kuchnia, wnętrze urządzone w skandynawskim stylu. Ta restauracja została wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, a w tym roku po raz czwarty została uznana za najlepszą restaurację na świecie. Można tam zjeść renifera, glony i owady. W naszej kuchni Marysia postawiła na bardziej tradycyjne dania.

    Jak się okazuje, moda jest ważna także w kuchni. Gość Dzień Dobry TVN Agnieszka Ratajczak pokazał nam modne i kolorowe fartuchy dla całej rodziny, które sama zaprojektowała. W nich można gotować i podejmować gości. Skąd pomysł na taki biznes? Jak powstała kolekcja? Z czego uszyte są fartuchy? Dowiedzieliśmy się również od prowadzącego Dzień Dobry TVN Roberta Kantereita, jak szybko i łatwo można zmniejszyć ubranie. ;)

    "Niesie gminna wieść, że Tatar lubi dobrze zjeść"! Dziś, Mikołaj Rey postanowił przybliżyć naszym widzom kulturę i kuchnię tatarską. Jak smakuje pierekaczewnik z rokitnikiem? Zobaczcie sami! :)

    Michel Roux to francuski szef kuchni od 50 lat mieszkający w Wielkiej Brytanii. Wspólnie z bratem wyszkolił blisko 800 najlepszych brytyjskich szefów kuchni. Ich uczniami byli m.in. Marco Pierre White i Gordon Ramsay. Jego restauracja od ponad 20 lat utrzymuje 3 gwiazdki Michelin! Z "Beatlesem kuchni" spotkał się Marcin Sawicki!

    W kuchni bloger Michał Dewódzki przygotował potrawy, których wspólnym mianownikiem jest mięta - zioło niedocenione w naszej kuchni, a dające nam wiele możliwości. Jak dobrze stosować miętę? Michał, znawca mięty, przygotował: kawę z mlekiem i miętą izraelską, marokańską zupę miętową oraz doddapastre tambuli. Smacznego!

    Jak smakuje kuchnia afrykańska? Co wspólnego z nią ma kuchnia francuska? Nasz kulinarny podróżnik i smakosz Mikołaj Rey szukał afrykańskich smaków w Polsce. I takie znalazł... w Gdyni! Zobaczcie, jak powinno się przygotowywać kuskus i jaki błąd najczęściej popełniamy serwując kuskus na naszych stołach. Dlaczego niektórzy uważają, że kuskus jest makaronem, a nie kaszą?

    Basia Ritz wygrała pierwszą edycję programu MasterChef. Od tego czasu zdążyła już wydać dwie książki i otworzyć własną restaurację. Teraz postanowiła spróbować swoich sił w telewizji jako prowadząca program "Kuchnia z sercem". Jak sobie poradzi? Na pierwszy odcinek zapraszamy do kuchnia+ już dziś o 17.30.