Tarta to jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej. Serwowana jest w coraz większej liczbie restauracji, coraz częściej gości też w naszych domach. Uwielbiamy ją nie tylko za wyjątkowy smak, ale również za szybkość wykonania i różnorodność składników. Tarta może być przyrządzana z warzywami na patelnię, mrożonymi, serem, szynką i wieloma innymi dodatkami.
Już 9 maja na antenie TVN wielki finał szóstej edycji "MasterChef Junior". O tytuł najlepiej gotującego dziecka w Polsce powalczy trójka finalistów: Jagoda Łaganowska, Kazik Józefowicz oraz Staś Zawłocki. O tym jakie emocje towarzyszą im podczas finałowych zmagań, opowiedzieli w Dzień Dobry TVN.
W maju czuć zapach wiosny nawet w kuchni. Udowadnia to Andrzej Polan, który w Dzień Dobry TVN zaprezentował przepisy na swoje majowe dania. Sprawdźcie, jak przygotować botwinkę ze szczawiem, "zapieksę z dziadoską jajecznicą", roladę z indyka i inne potrawy naszego mistrza kuchni.
Trwa majówkowe grillowanie, także w Dzień Dobry TVN. Tym razem w naszej kuchni zagościł restaurator, Jurek Sobieniak. Przy okazji majówki, zaprezentował przepisy na grillowane przysmaki, którymi można bezkarnie zajadać się w majowy weekend. Oto one.
Wnętrza w stylu industrialnym pokochały miliony ludzi na całym świecie. Ten charakterystyczny wystrój jest jednym z najpopularniejszych sposobów urządzania mieszkań. Jak wprowadzić taki styl do swojej kuchni? Podpowiedział Krzysztof Miruć.
Wiosna – kiedy na zewnątrz świeci słońce i kwitną kwiaty, chcemy, aby nasza kuchnia również wyglądała świeżo i pięknie. Co ciekawe, niektóre kwiaty mogą wylądować nie tylko w wazonie, ale również na talerzu. Zobaczcie propozycje przepisów z jadalnymi kwiatami Martyny Chomackiej.
Kwiecień plecień, a więc i my pleciemy w naszej kuchni. Kwietniowe przepisy na wyjątkowo efektowne (i efektywne) dania w Dzień Dobry TVN prezentuje jak zwykle niezawodny Andrzej Polan. Sprawdź, jak zrobić pleciony makaron, ciasto drożdżowe i zakręcony szpinak w cieście.
Duża i przestronna kuchnia to marzenie niejednego miłośnika gotowania. Na szczęście są triki, dzięki którym nawet niewielki aneks stanie się bardziej przestronny. Zobacz, co w tym temacie radzi Krzysztof Miruć z programu "Zgłoś remont". Jak zaaranżować małą kuchnię w bloku?
Wiosna to czas, kiedy w sklepach i naszych kuchniach pojawia się coraz więcej świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Jednym z nich jest botwina - to nic innego jak nasze polskie, znane, młode buraki ćwikłowe, a dokładniej rzecz ujmując to ich korzenie, delikatne liście oraz łodygi. Zobacz, jak w kuchni wykorzystuje je Sebastian Olma.
Jeśli w kuchni pojawiły się nowalijki, to oznacza tylko jedno - na talerzach zawita wiosna w pełni. Co można przygotować z wiosennych warzyw? Jak je przechowywać, aby jak najdłużej utrzymały świeżość? W kuchni Dzień Dobry TVN na te pytania odpowiada Andrzej Polan. Oto jego przepisy na dania z nowalijek.
Wiosna to dobry czas, żeby nieco zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Jak pewnie wiesz, śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zadbaj o to, żeby było nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Zainspiruj się przepisami Piotra Kucharskiego.
Pandemia to niezwykle trudny czas dla nas wszystkich. Dlatego, aby poprawić sobie humor, warto, robić sobie drobne przyjemności. Z takiego założenie wyszła pisarka Katarzyna Grochola. Artystka za pośrednictwem mediów społecznościowych pokazała, jak - drobnymi gestami - poprawia sobie samopoczucie.
Nie bez powodu sól określamy "białą śmiercią". Jej nadmiar może przyczynić się do rozwoju chorób, ale również może wpłynąć na naszą pamięć. Aby tego uniknąć, sięgnijmy po przyprawy, które dzięki swoim właściwościom poprawią jakość naszego życia oraz dodadzą wyjątkowego aromatu naszym potrawom.
Dieta sirtfood stała się modna, gdy okazało się, że to właśnie dzięki niej schudła wokalistka Adele. Nazwa "sirtfood" może brzmieć tajemniczo, jednak w rzeczywistości to określenie konkretnych produktów, które przyczyniają się do szybszego chudnięcia. Jan Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania, które zawierają właśnie takie składniki. Oto jego przepisy.
Piotr Kucharski po raz kolejny w kuchni Dzień Dobry TVN. Tym razem podzielił się z widzami sprawdzonymi przepisami zarówno na dania słone, jak i słodkie przekąski. Wypróbujcie je w swoich domach.
Wielkanoc za rogiem. To najwyższy czas, żeby przygotować świąteczne dania. Zobacz, jakie propozycje na wielkanocny stół ma Sebastian Olma.
Styl grecki pozwoli stworzyć nadmorską atmosferę we własnych czterech ścianach. Jest bardzo żywy, radosny i zaraża pozytywną energią, a przy tym stanowi wyróżnienie naszego domu na tle pozostałych ze względu na jego nieszablonowość.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a atmosfera w domu powoli zaczyna się zagęszczać. Sprzątanie, zakupy, gotowanie, a przy okazji codzienne obowiązki i praca. Jak rozluźnić napiętych domowników i sprawić, by przygotowania w kuchni nie zakończyły się klęską? Zdradzamy przydatne przedświąteczne triki.
Przepisy dla osób, które chorowały na COVID-19 i straciły smak oraz węch znalazły się w specjalnie opracowanej książce kucharskiej. To pierwsza taka publikacja przygotowana przez szefów kuchni. Co ważne, można ją pobrać bez opłat.
Chrzan to nie tylko dodatek o wyrazistym smaku. Roślina ta może być również bazą do stworzenia smacznych dań, zarówno na słodko, jak i na słono. Sprawdź przepisy Patryka Wróblewskiego na chrupiące boczniaki, krem z wędzonego twarogu, polędwicę z dorsza i ciasteczka ryżowe.
Sprawdźcie, jak Sebastian Olma przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN dania z produktami, których jakość nawiązuje do tradycji i historii sposobów ich wyrabiania. Poznaj przepisy na pierogi z kabanosami i ziemniakami, barszcz wielkanocny z kiełbasą i roladki cielęce z serem pleśniowym.
Jak przygotować pstrąga w galarecie? Ryby w galarecie są nie tylko smaczne i zdrowe, ale i dodatkowo mogą wyglądać zjawiskowo na stole – nie tylko w Wigilię.
Sery żółte i białe to produkty doskonałe. Daria Ładocha dobrze o tym wie, dlatego w jej kuchni nie może ich zabraknąć. Zobaczcie, jakie ma pomysły na sos serowy, muffiny serowe i zapiekankę serową. W przepisach znajdziecie też porady, jak skomponować smaczną deskę serów.
Wiosna to dobry czas na zmianę nawyków żywieniowych. Daria Ładocha proponuje proste przepisy na lekkie dania - na słodko i na słono. Smacznego!
Sebastian Olma ponownie odwiedził kuchnię Dzień Dobry TVN. Tym razem zaprezentował swoje przepisy w wersji zarówno na słodko, jak i na słono. Zainspiruj się i wypróbuj je we własnym domu. Irlandzki chleb, warzywne danie jednogarnkowe i bezę Pavlova łączy jeden składnik - masło.
Chleb świętojański to brązowe, wypełnione nasionami strąki szarańczynu strąkowego, czyli wiecznie zielonego drzewa uprawianego w regionie śródziemnomorskim. Charakteryzują się one słodkim smakiem, dlatego wykorzystywane są często w przemyśle cukierniczym.
Ryż to popularna i sprawdzona dla ziemniaków. Poza tym jest smaczny, zdrowy i pożywny. Daria Ładocha podpowiada, jak wykorzystać go w kuchni. Zainspiruj się i wypróbuj te przepisy.
Sól, pieprz czy ostra papryka, to przyprawy, bez których trudno ugotować coś dobrego i niewielu z nas wyobraża sobie potraw bez nich. Wybór przypraw, jest ogromny. Okazuje się, że nie wszystkie doceniamy, tak jak powinniśmy. Które, mimo dobrego smaku i właściwości, wciąż są rzadko używane? W stworzeniu tej listy pomogli nam nasi ulubieni kucharze.
Wanilia to owoc rośliny rosnącej w Ameryce Południowej i Środkowej, znany z charakterystycznego smaku i aromatu. Laska wanilii to najbardziej naturalna postać owocu. Inne formy występowania tej przyprawy to: wanilia w proszku, pasta z wanilii oraz ekstrakt z wanilii. Dostępny jest również cukier waniliowy, który powstaje przez dodanie wanilii do cukru buraczanego. Wanilia znalazła zastosowanie w kuchni, ale słynie także z właściwości zdrowotnych.
Jak wyglądał post po staropolsku? Jeśli myślisz, że żyto wówczas "o chlebie i wodzie", to jesteś w sporym błędzie. Udowodni ci to Maciej Nowicki - szef kuchni Muzeum Pałacu w Wilanowie. Czyżby nasi przodkowie byli mistrzami kuchni molekularnej?