Jak ułożyć sztućce? Przedstawiamy zasady nakrywania do stołu

Stół pięknie nakryty do posiłku
Dmytro Duda/Getty Images
Źródło: Getty Images
Urządzając eleganckie przyjęcie dla gości, na których chce się zrobić szczególnie dobre wrażenie, warto dowiedzieć się, jak prawidłowo nakryć do stołu. Sztućce na stole muszą być również ułożone w sposób zgodny z przyjętymi zasadami. Estetycznie i prawidłowo nakryty stół zrobi wrażenie na przybyłych gościach, a przyjęcie pozostawi miłe wspomnienia.

Czasami okazuje się, że ułożenie sztućców na stole jest nie lada wyzwaniem, nawet jeśli chodzi o proste okazje, takie jak niedzielny obiad. Wiedza, jak ułożyć sztućce, pozwoli uniknąć kompromitacji. Odpowiednie ułożenie łyżek, noży i widelców będzie również ułatwieniem dla gości oraz gospodarzy przyjęcia. Prawidłowe ułożenie sztućców służy temu, żeby goście przy stole używali ich po kolei. Powinny być zatem ustawione w taki sposób, aby każde kolejne danie było spożywane za ich pomocą. Po zjedzeniu dania, łatwo jest zabrać brudne sztućce i talerze, a następnie postawić czysty talerz.

Układanie sztućców do posiłków

Rozkładanie sztućców na stole powinno rozpocząć się od sprawdzenia, czy wszystkie pochodzą z tego samego kompletu. Następnie każdą sztukę należy wypolerować za pomocą bawełnianej, czystej ściereczki. Lśniące sztućce na stole ułożone w prawidłowy sposób z pewnością zrobią wrażenie na gościach. Będą również świadczyły o wysokiej kulturze osoby urządzającej przyjęcie. Oprócz prawidłowo ułożonych sztućców warto również zadbać o detale, takie jak dobrane kolorystycznie serwetki, świeczki i dyskretne kwiaty (bukiet nie może być za duży, aby nie przeszkadzał w konwersacji osobom, które siedzą naprzeciwko siebie).

Zasady układania sztućców

Jak kłaść sztućce? Należy układać je po obu stronach talerza. Ich położenie musi odpowiadać kolejności ich użycia. Te, które będą użyte jako pierwsze, należy układać jak najdalej od talerza. Nie wolno jednak przesadzać – przy talerzu nie powinno być więcej niż 3 pary. Jeśli w planach jest więcej niż 3 dania, sztućce trzeba będzie donosić na bieżąco, razem z każdym, kolejno serwowanym daniem. Podobne zasady panują też w kwestii ułożenia talerzy. Najpierw kładziemy talerz do dania głównego, a na nim mniejszy talerz do przystawki. Jak prawidłowo układać przy nich sztućce?

Sztućce przy talerzu – po jego prawej stronie umieszcza się kolejno:

  • nóż do dania głównego,
  • specjalny nóż do ryb,
  • łyżkę do zupy,
  • nóż do przystawki.

Po lewej stronie, zaczynając od talerza, układa się:

  • widelec do dania głównego,
  • widelec do ryb,
  • widelec do przystawki.

Nad talerzem powinien znaleźć się widelczyk do ciasta i łyżeczka do deseru.

Gdzie ułożyć dodatkową zastawę?

Naczynia, które ustawia się po lewej stronie talerza, to:

  • nad widelcami umieszczamy talerzyk do pieczywa,
  • na nim kładziemy nożyk do pieczywa,
  • po lewej stronie od widelców układamy serwetkę.

A po prawej stronie:

  • za nożem do przystawki stawia się filiżankę do herbaty,
  • za nią, przy samym spodku filiżanki, kładzie się łyżeczkę do herbaty,
  • po skosie, nad sztućcami, ustawiamy kieliszki do wina i wody – jako pierwszy kieliszek do białego wina, następnie do czerwonego wina i na koniec szklankę lub kieliszek do wody.

Zobacz wideo: Z wizytą u dyrektora jednej z najsłynniejszych szkół mody

Anna Puślecka, Massimiliano Giornetti - dyrektor florenckiej Polimody
Z wizytą u dyrektora jednej z najsłynniejszych szkół mody
Źródło: Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości