Bulion grzybowy z makaronem ryżowym
Składniki:
- 50 g suszonych grzybów namoczonych w ciepłej wodzie
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 2 łyżki masła
- 1,5 l wywaru z jarzyn (może być słoik Winiary lub inny)
- 1 marchewka pokrojona w julienne
- 6 łyżek sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie)
- sok z limonki
- 3 papryczki chili
- świeżo mielony pieprz (do smaku)
- 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
- 5 łyżek sezamu
- 600 ml mleka kokosowego
- makaron ryżowy 5 mm
Przygotowanie:
Makaron ryżowy namocz w gorącej wodzie. W garnku podgrzej masło i podsmaż cebulę. Dodaj marchewkę. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do garnka i całość zalej wywarem i dodaj potłuczoną trawę cytrynową. Gotuj kilka minut z dodatkiem sosu sojowego ciemnego i jasnego. Dodaj również przyprawy, sos rybny i posiekane chili. Na osobnej patelni podpraż sezam. Mieszaj od czasu do czasu, by się nie przypalił. Na sam koniec, gdy już będzie maksymalnie rozgrzany, wlej pozostałą część sosu sojowego jasnego i energicznie wymieszaj. Powinna powstać chrupiąca kruszonka. Do misek przełóż odcedzony makaron ryżowy. Zupę rozlej do misek, posyp szczypiorkiem, dopraw sokiem z limonki oraz kruszonką z sezamu.
Bulion grzybowy z makaronem ryżowym/Daria Ładocha
Sałatka z makaronem ryżowym, mango i orzechami
Składniki:
- makaron ryżowy 3 mm
- 2 papryczki chili posiekane
- 1 mango dojrzałe obrane ze skórki i pokrojone dowolnie
- orzeszki ziemne solone
- świeża mięta - listki posiekane
- 1 małą puszka kukurydzy
- czarny sezam - 1 łyżka
- 1 szczypiorek posiekany
- 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
Makaron gotuj 5-7 minut. Wszystkie składniki wraz z odcedzonym makaronem przełóż do miski. Następnie przygotuj sos.
Sos do sałatki:
Składniki:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
- 1 łyżka miodu
- sok z 2 limonek
Wszystkie składniki sosu wymieszaj razem i dodaj do sałatki. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Super bowl ze smażonym makaronem ryżowym, łososiem, marchewką i jajkiem
Składniki:
- 100 g makaron ryżowy nitki (vermicelli)
- kilka łyżek sosu sojowego
- 1 szalotka
- 3 ząbki czosnku
- olej kokosowy
- sok z pomarańczy
- sok z limonki
- 1 łyżka białego sezamu
- papryczka chili opcjonalnie
Dodatkowo:
- 2 jajka
- marchewka pokrojona na zapałkę
- ogórek zielony pokrojony na zapałkę
- 500 g filetów z łososia bez skóry
- liście świeżej mięty
- 50 g orzechów laskowych
- 1 limonka
- pęczek rzodkiewek
- 200 g pomidorków koktajlowych
- garść liści świeżej mięty
Sos do super bowl
Składniki:
- sok z pomarańczy
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
Przygotowanie:
Makaron ryżowy namocz w zimnej wodzie. Na patelni rozgrzej olej i dodaj posiekaną szalotkę oraz czosnek, sos sojowy i makaron ryżowy. Energicznie mieszaj, tak by makaron ugotował się w przygotowanym sosie. W trakcie mieszania dodaj sok z pomarańczy oraz chili. Mieszaj, aż makaron zmięknie i na koniec dodaj sezam.
Łososia skrop limonką i grilluj na patelni lub upiecz w piekarniku. Przełóż makaron do dużej miski, ale wcześniej podziel go na kilka porcji. Następnie układaj obok marchewkę, ogórka, miętę, pomidorki przekrojone na połówki, orzechy, liście szpinaku i plasterki rzodkiewek. Na sam koniec dodaj kawałki łososia. Przygotuj sos - po prostu wymieszaj wszystkie podane składniki i polej z wierzchu kolorową miskę.
Super bowl z łososiem/Daria Ładocha
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Zobacz też:
Andrzej Polan poleca ziemniaki w świeżym towarzystwie
Jak zrobić granolę w domu? Propozycje podania
Babeczki i mus czekoladowy - pyszne i łatwe w przygotowaniu. Przepisy Darii Ładochy
Autor: Jola Marat
Źródło: Daria Ładocha