Śniadanie "na miejscu" i "na wynos". Przepisy Darii Ładochy na śniadania dla zabieganych

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jeśli chcesz zdrowo się odżywiać, zależy Ci żeby Twój pierwszy posiłek był pełnowartościowy, ale często o poranku nie masz czasu na jego przygotowanie, to Daria Ładocha przychodzi z pomocą. Zobaczcie jak przygotować śniadanie wcześniej i zabrać je ze sobą na wynos do pracy.

Komosa ryżowa z bakaliami i cynamonem

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
  • 50 g migdałów
  • 50 g suszonych moreli namoczonych w wodzie
  • 50 g suszonej żurawiny namoczonej w wodzie
  • sok z 1 pomarańczy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 1 jabłko

Przygotowanie:

Bakalie pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski wraz z komosą ryżową. Dodaj sok z pomarańczy, skórkę, miód i cynamon. Przed samym jedzeniem dodaj świeże jabłko pokrojone na mniejsze kawałki.

Zobacz też: Zupy rozgrzewające – idealne na chłodne dni. Przepisy utytułowanego szefa kuchni

Razowa kanapka z ziołową pastą serową, kiełkami słonecznika i ogórkiem kiszonym

Pasta:

  • 250 g sera białego
  • 1 duża łyżka jogurtu greckiego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżka świeżego oregano
  • 1 łyżka liści tymianku świeżego
  • Kilka kromek razowego chleba
  • kiełki słonecznika
  • 3 ogórki kiszone
  • kilka liści sałaty karbowanej
  • Do podania: papier do pieczenia i sznurek

Przygotowanie:

Ser wymieszaj z ziołami posiekanymi, przyprawami oraz jogurtem greckim. Posmaruj pastą chleb, dodaj sałatę, kiełki i ogórka i zapakuj kanapkę na wynos.

Razowa kanapka z ziołową pastą serową, kiełkami słonecznika i ogórkiem kiszonym fot. Kamil Piklikiewicz/East News

Zobacz też:

Pyszne dania street food w domu. Poznaj trzy proste przepisy

Muffiny jajeczne ze szpinakiem i boczkiem wędzonym

  • 4 jajka
  • 2 plastry boczku (potnij na małe kawałki)
  • sól, pieprz
  • szklanka liści szpinaku pociętego na mniejsze kawałki
  • 30 g sera feta
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

Jajka roztrzep rózgą. Dodaj przyprawy i posiekany szpinak. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Formę do muffienk wyłóż papilotkami. Na samym dole ułóż boczek, następnie dodaj masę jajeczną i posyp fetą z wierzchu. Piecz w piekarniku przez 15 minut.

Muffiny jajeczne fot. Kamil Piklikiewicz/East News

Zobacz też: Na obiad i na deser. Poznajcie ryżowe przepisy Jana Kuronia >>>

Wegańska ryżanka z tahiną i pistacjami

Składniki:

  • 100 g ryżu
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 laska cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki tahiny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sezamu
  • 8 suszonych fig
  • 2 łyżki obranych pistacji i utłuczonych w moździerzu
  • kilka liści świeżej mięty

Przygotowanie:

Do garnka wlej mleko i dodaj laskę cynamonu. Dodaj sól i ryż i gotuj ryż do miękkości. Pod koniec gotowania dorzuć suszone figi. Następnie wyjmij laskę cynamonu, dodaj miód, mięte, pistacje i sezam.

Wegańska ryżanka z tahiną i pistacjami fot. Kamil Piklikiewicz/East News

Królewska jajecznica z pomidorami i chorizo

  • 10 jajek
  • 1 kiełbasa chorizo pokrojona na cienkie plasterki
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 pomidory obrane ze skórki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka kromek ciemnego pieczywa

Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj chorizo i chwilę podsmażaj aż kiełbasa się wytopi. Następnie dodaj pomidory i podsmażaj aż puszczą wodę. Następnie dodaj jajka i czosnek. Mieszaj aż jajka się zetną. Na sam koniec dodaj zieloną pietruszkę. Podawaj na tostach z ciemnego pieczywa.

Królewska jajecznica z pomidorami i chorizo fot. Kamil Piklikiewicz/East News

Źródło: Daria Ładocha

podziel się:

Pozostałe wiadomości