Komosa ryżowa z bakaliami i cynamonem
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
- 50 g migdałów
- 50 g suszonych moreli namoczonych w wodzie
- 50 g suszonej żurawiny namoczonej w wodzie
- sok z 1 pomarańczy
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka miodu
- łyżeczka skórki pomarańczowej
- 1 jabłko
Przygotowanie:
Bakalie pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski wraz z komosą ryżową. Dodaj sok z pomarańczy, skórkę, miód i cynamon. Przed samym jedzeniem dodaj świeże jabłko pokrojone na mniejsze kawałki.
Zobacz też: Zupy rozgrzewające – idealne na chłodne dni. Przepisy utytułowanego szefa kuchni
Razowa kanapka z ziołową pastą serową, kiełkami słonecznika i ogórkiem kiszonym
Pasta:
- 250 g sera białego
- 1 duża łyżka jogurtu greckiego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1 łyżka świeżego oregano
- 1 łyżka liści tymianku świeżego
- Kilka kromek razowego chleba
- kiełki słonecznika
- 3 ogórki kiszone
- kilka liści sałaty karbowanej
- Do podania: papier do pieczenia i sznurek
Przygotowanie:
Ser wymieszaj z ziołami posiekanymi, przyprawami oraz jogurtem greckim. Posmaruj pastą chleb, dodaj sałatę, kiełki i ogórka i zapakuj kanapkę na wynos.
Razowa kanapka z ziołową pastą serową, kiełkami słonecznika i ogórkiem kiszonym fot. Kamil Piklikiewicz/East News
Zobacz też:
Pyszne dania street food w domu. Poznaj trzy proste przepisy
Muffiny jajeczne ze szpinakiem i boczkiem wędzonym
- 4 jajka
- 2 plastry boczku (potnij na małe kawałki)
- sól, pieprz
- szklanka liści szpinaku pociętego na mniejsze kawałki
- 30 g sera feta
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Jajka roztrzep rózgą. Dodaj przyprawy i posiekany szpinak. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Formę do muffienk wyłóż papilotkami. Na samym dole ułóż boczek, następnie dodaj masę jajeczną i posyp fetą z wierzchu. Piecz w piekarniku przez 15 minut.
Muffiny jajeczne fot. Kamil Piklikiewicz/East News
Zobacz też: Na obiad i na deser. Poznajcie ryżowe przepisy Jana Kuronia >>>
Wegańska ryżanka z tahiną i pistacjami
Składniki:
- 100 g ryżu
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 laska cynamonu
- szczypta soli
- 2 łyżki tahiny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sezamu
- 8 suszonych fig
- 2 łyżki obranych pistacji i utłuczonych w moździerzu
- kilka liści świeżej mięty
Przygotowanie:
Do garnka wlej mleko i dodaj laskę cynamonu. Dodaj sól i ryż i gotuj ryż do miękkości. Pod koniec gotowania dorzuć suszone figi. Następnie wyjmij laskę cynamonu, dodaj miód, mięte, pistacje i sezam.
Wegańska ryżanka z tahiną i pistacjami fot. Kamil Piklikiewicz/East News
Królewska jajecznica z pomidorami i chorizo
- 10 jajek
- 1 kiełbasa chorizo pokrojona na cienkie plasterki
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 2 pomidory obrane ze skórki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kilka kromek ciemnego pieczywa
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj chorizo i chwilę podsmażaj aż kiełbasa się wytopi. Następnie dodaj pomidory i podsmażaj aż puszczą wodę. Następnie dodaj jajka i czosnek. Mieszaj aż jajka się zetną. Na sam koniec dodaj zieloną pietruszkę. Podawaj na tostach z ciemnego pieczywa.
Królewska jajecznica z pomidorami i chorizo fot. Kamil Piklikiewicz/East News
Źródło: Daria Ładocha