kuchnia

    kuchnia

    Szefowie kuchni nie tylko zarządzają zespołami, ale także dbają o jakość usług swoich restauracji i pracują w kuchni. Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy szefowe kuchni Basię Ritz i Agatę Wojdę, aby porozmawiać z nimi o oddaniu się pracy. Dlaczego to głównie panowie są szefami kuchni?

    Z wykształcenia jest architektem krajobrazu, a z zamiłowania kucharzem i restauratorem. O kim mowa? O gościu Dzień Dobry TVN Mateuszu Gesslerze. Zapytaliśmy go, kiedy trzeba zacząć, aby być dobrym kucharzem, na czym polega praca szefa kuchni i co może zrobić klientowi, który narzeka.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania kuchni nutritariańskiej. Na jakich zasadach bazuje kuchnia?Jak wpływa na nasze zdrowie? Na naszym stole pojawiły się takie potrawy jak: brokuły w białym sosie z migdałami, sałatka z pieczonego buraka, paprykowa zupa z fasolą i ryż z brukselkami i jajkiem.

    Wkrótce rozpocznie się 14. edycja "Kuchennych rewolucji", a Magda Gessler - królowa rewolucji - nadal ma co robić... w kuchniach Polaków. W Dzień Dobry TVN Magda Gessler opowiedziała nam o kuchennych koszmarach i zaprojektowanych przez nią ubraniach. Kto nie powinien gotować? Czy z rosołu z gęsi można zrobić bigos? Jakie potrawy królują w polskiej kuchni? Na czym restauratorzy mogą zarabiać? I dlaczego Polki boją się kolorów?

    Makaron z pesto i smażonymi pomidorkami koktajlowymi, sałatkę na ciepło z wędzoną rybą i gofry z lodami, owocami i słonym karmelem - to przysmaki, które przygotowują dla Was w naszej wyjazdowej kuchni w Kołobrzegu - kołobrzeżanka Agnieszka Rylik i kucharz Piotr Kucharski. Piotr nie pochodzi z Kołobrzegu, ale bardzo lubi to nadmorskie miasto, podobnie jak Mateusz Hładki. A Wy?

    W Sopocie od czwartku trwa festiwal literacki, którego motywem przewodnim jest Izrael. Dlatego do Sopotu przyjechała zwyciężczyni izraelskiej edycji programu "MasterChef" Nof Atamna Ismaeel, z którą spotkała się dziennikarka Ania Wendzikowska. Jak udział w programie zmienił życie Nof Atamny Ismaeel, która wcześniej pracowała jako naukowiec, ekspert od mikrobiologii? Czy podoba się jej Polska i, jak ocenia polską kuchnię?

    Czy w Warszawie, czy w Kołobrzegu zawsze zapraszamy do naszej kuchni najlepszych kucharzy i serwujemy Wam najsmaczniejsze potrawy. Tym razem do kuchni, na statku, zaprosiliśmy kucharzy: Roberta Bochenko i Ryszarda Pileckiego. Panowie przygotowują dla Was potrawy ze świeżych ryb: ceviche z troci z guacamole, turbota z patelni z karmelizowanymi świeżymi warzywami, sałatkę z dorsza oraz zupę rybną z nutą trawy cytrynowej i mleka kokosowego. Smacznego!

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy podróżniczkę Julię Raczko, jej siostrę Patrycję i tatę Macieja. Rodzina przygotowała potrawy kuchni australijskiej. Na naszym stole pojawiły się tosty, hamburgery i beza Pavlova. Spróbujecie? Marcinowi Mellerowi smakowało :-)

    Damian Wawrzyniak to szef kuchni i konsultant kulinarny. Gotował w najlepszych restauracjach świata, a także na igrzyskach olimpijskich w Londynie. Swoimi przepisami podbił podniebienia Brytyjczyków. W jednej z najlepszych londyńskich restauracji, która korzysta z jego usług, spotkała się z nim Anna Senkara.

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Jana Kuronia. Kucharz przygotował wiosenne potrawy z koprem, ogórkiem i dymką w roli głównej. Co powiecie na tymiankowe risotto z marchewką i koprem włoskim, smażone faszerowane ogórki czy chłodnik z zielonych warzyw?

    W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała proste i smaczne dania. Makaron razowy z pomidorami i bazylią, indyk z warzywami, a na deser brownie z bitą śmietaną, mascarpone i białą czekoladą. To potrawy wprost idealne na Dzień Matki :)

    Wielu z nas zamawia jedzenie na wynos lub korzysta z restauracji. Wtedy najchętniej sięgamy po kebaby i pizze. Dlaczego? Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dziennikarza i eksperta kulinarnego Pawła Lorocha oraz muzyka i właściciela restauracji Marka Kościkiewicza, by zapytać ich o kulinarne upodobania Polaków. Dowiedzieliśmy się również, kim chciałby zostać Marcin Prokop :)

    "Senses" to kolejna polska restauracja, która zdobyła gwiazdkę Michelin! Jak się dostaje taką gwiazdkę? Czy szef kuchni wie, że ktoś ocenia jego dania? W kuchni Dzień Dobry TVN gośćmi byli Andrea Camastra, szef kuchni i jego zastępca Maciej Siąkowski. Mamy dla Was przepis, specjalnie przygotowany, dla naszych widzów, przez mistrzów kuchni!

    Ben Ford to syn znanego gwiazdora Hollywood Harrisona Forda. Nigdy nie chciał pójść w ślady swojego ojca. Zawsze marzył o tym, aby być niezależnym i mieć coś swojego. I udało się! Od 10 lat jest właścicielem restauracji. Do swojego królestwa zaprosił prowadzącą Dzień Dobry TVN Kingę Rusin. Rozmawiali o jego pasjach, żonie i polskiej kuchni. Zobaczcie, co Ben przygotował dla Kingi.

    Chcesz gotować wspólnie z Darią Ładochą? Zgłoś się do nas, a może to właśnie Twoje zaproszenie przyjmie nasza kulinarna ekspertka i odwiedzi Cię w Twojej kuchni! Napisz do nas na adres: kuchniawidza@tvn.pl W zgłoszeniu koniecznie podaj numer kontaktowy i miasto, w którym mieszkasz, krótkie uzasadnienie oraz zdjęcie swojej kuchni. Czekamy na Wasze e-maile!

    Kiedyś do stodoły chodziło się, by spać na sianie, a teraz w stodole można mieszkać. Przekonała się o tym dziennikarka Dzień Dobry TVN Ula Chincz. Odwiedziła na Śląsku małżeństwo, które w starej stodole zrobiło swój nowoczesny i stylowy dom. Spotkała się też z właścicielką spichlerza, w którym znajduje się najdłuższa kuchnia w Polsce.

    W Warszawie powstało miejsce, w którym każdy za darmo może zorganizować imprezę kulinarną dla najbliższych. Jest to Kuchnia Spotkań. Wybrała się tam dziennikarka Dzień Dobry TVN Katarzyna Olubińska. Które z napotkanych przez nią gwiazd lubi imprezować w kuchni?

    Jedyna i niepowtarzalna - Magda Gessler - opowiedziała w Dzień Dobry TVN o swojej kuchni. Jak powinna wyglądać kuchnia, by była funkcjonalna? Ile czasu Magda Gessler spędza w kuchni? Czy w swojej kuchni ma wyspę? Czy zdaniem Magdy Gessler powinno się łączyć kuchnię z salonem? Jakie powinniśmy mieć światło w kuchni? Skorzystajcie z rad znanej restauratorki!

    Ula Chincz spotkała się w Londynie z Jamie Olivierem. Dziennikarka Dzień Dobry TVN odwiedziła kulinarnego mistrza w jego pierwszej, dziś już kultowej restauracji "Fifteen". Dlaczego Jamie nie lubi określenie "zdrowe jedzenie"? Jakim jest szefem dla swoich pracowników? I czy to prawda, że zatrudnia w swojej restauracji Polaków?

    W kuchni Dzień Dobry TVN prawdziwy pojedynek... na pyzy! Marcin Kaczmarek-Pielin - kucharz znany z kulinarnego talent-show oraz szef kuchni Andrzej Polan rywalizowali o tytuł "najlepszej pyzy". Pyzy rodem z Mazowsza czy może te na parze? Marcin opowiedział nam również o swoim najnowszym projekcie "Master Chef 4 dogs". To akcja organizowana na rzecz bezdomnych czworonogów. Chcecie dowiedzieć się więcej? Koniecznie zobaczcie.

    W kuchni Dzień Dobry TVN zapanował czas na "babie lato". Mistrz Piotr Kucharski pokazał, jak połączyć produkty jeszcze letnie z cięższymi smakami jesieni. Na stole pojawiły się: jesienno-letnia zupa, zielona fasolka i dynia z sosem grzybowo-orzechowym, bakłażanowe pizze oraz sernik z pieczonymi owocami. Musicie tego spróbować!

    Po raz pierwszy w historii programu „Ugotowani” gotować będą pary. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś jedną z tych par: Patrycję Durakiewicz i Przemka Pałubińskiego, którzy są razem od 1,5 roku. Podzielili się z nami swoimi przepisami na zdrowe i szybkie śniadanie.

    Już jutro pierwszy dzień kalendarzowej jesieni, zatem to najwyższy czas, by wzmocnić swoją odporność. Niestety okres ten sprzyja przeziębieniom i zakażeniom wirusowym. W kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Jakubiak oraz Anna Jelonek podzielili się z nami sposobem, który pomoże przetrwać chłodne, jesienne dni. Zobaczcie, jakie zioła warto pić i z czym je mieszać, by stworzyć mieszankę bakteriobójczą, a przy okazji pobudzić nasze enzymy trawienne? Dowiecie się również, dlaczego o tej porze roku warto jeść grzyby.

    Arkadiusz Zuchmański to Polak mieszkający we Francji, który może się pochwalić gwiazdką Michelin. Zobacie, jak rozpoczęła się jego przygoda z gotowaniem...

    Nie wszystko złoto, co się świeci. Fakt, że restauracja zachęca estetycznym szyldem nie oznacza, że od kuchni wygląda to podobnie. Gościem w Dzień Dobry TVN był Kacper - prowadzący nowego programu "Taka robota". Zdradził nam, jak wygląda zatrudnienie w polskich przedsiębiorstwach. Jakie tajemnice skrywa zaplecze baru szybkiej obsługi? Czym karmią nas restauracje? W jaki sposób Kacper zyskuje zaufanie pracodawców? Czy w Polsce ciężko jest znaleźć pracę? Premierowe odcinki w każdą niedzielę o godzinie 14:15 w TVN Turbo. Przygotujcie się na to, co zobaczycie!

    Dziś w naszej kuchni królują kurki. Mistrz kuchni poleca kurkowe pyszności, które isą idealne w sam raz na nadchodzące jesienne dni. Grzanki z kurkami otoczone w jajku z całą pewnością będą smacznym akcentem na poczatek dnia. Zobaczcie, jakimi pomysłami i przepisami na kurki podzielił sie z nami Andrzej Polan.

    Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN kilka lekkich dań przygotowała, pod czujnym okiem Andrzeja Polana, młoda mama - Ola Szwed. Smacznego!

    Każdy może gotować. Udowodniają to niewidomi młodzi ludzi z Ośrodka szkolno-wychowawczego w Bydgoszczy. Jak sobie radzą z krojeniem? Jakich zmysłów używają podczas gotowania?

    Lara Gessler bardzo rzadko bywa na pokazach mody. Dlaczego dla Maćka Sieradzky'ego zrobiła wyjątek? Co sądzi o kolekcji? Dlaczego unika mediów i wciąż stoi z boku? Czy ludzie zaczepiają Larę na ulicy? Okazuje się, że pasją Lary jest też kuchnia. Czy mama uczyła córkę gotować? Czy Lara konkuruje ze swoją sławną mamą? Tego wszystkiego w Dzień Dobry TVN próbowała dowiedzieć się Agnieszka Jastrzębska.

    Wielkanocne kanapki na wypasie, wiosenno-świąteczna sałatka z posypką z krakowskiej i żurek z pulpecikami z białej kiełbasy czyli wielkanocne inspiracje w naszej polowej, wrocławskiej kuchni, w której urzędowali: Piotr Kucharski, Sabina Jeszka, Anna Starmach i Beata Śniechowska! Zaczynacie już świąteczne przygotowania?