Andrzej Poland po raz kolejny odwiedził kuchnię w studiu Dzień Dobry TVN. Tym razem zaprezentował przepisy obiadowe. Wolicie kurczaka czy pstrąga? Tylko zostawcie miejsce na słodki deser, czyli karpatkę.
Tomasz Hartman jest szefem kuchni z 25-letnim stażem. W pewnym momencie postanowił porzucić zawodowe, kulinarne podróże po świecie i stał się miejskim szlifierzem. Ku zdziwieniu najbliższych jego praca szybko zaczęła cieszyć się ogromnym zainteresowaniem. Opowiedział, jak istotne w kuchni są ostre noże, a jego kolega po fachu Szymon Czerwiński wskazał 5 takich, które każdy powinien mieć.
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zainspiruj się tymi przepisami i dodaj smaku twojemu porankowi. Swoimi pomysłami podzielili się Martyna Chomacka, finalistka 7. edycji MasterChef, i model Jakob Kosel.
Anna Kalczyńska należy do gwiazd, które raczej rzadko uzewnętrzniają się w mediach społecznościowych. Tym razem dziennikarka zrobiła jednak wyjątek. Na Instagramie opowiedziała o swojej aktywności zawodowej, a przy okazji pokazała, jak wygląda jej kuchnia.
Lubisz naleśniki, ale brakuje ci pomysłu na to, jak podać je w nowym wydaniu? Z pomocą przychodzi Cristina Catese. Królowa kuchni specjalnie dla widzów Dzień Dobry TVN przygotowała swoje ulubione przepisy: klasyczne naleśniki z owocami, naleśniki w postaci saszetek, makaronu i zwykłych placuszków – od wersji polskiej po włoską. Jedno jest pewne – będzie przepysznie i lekko!
Edyta Pazura chętnie pokazuje w sieci, jak mieszka. Ostatnio żona aktora zaprosiła internautów do kuchni. Wnętrze zdecydowanie przypadło do gustu obserwatorom blogerki. Ich uwadze nie uszedł też panujący w pomieszczeniu pedantyczny porządek.
Cebularz lubelski to wywodzący się z kuchni żydowskiej pszenny placek pokryty pokrojoną w kostkę cebulą wymieszaną z makiem. Przysmak, który dziś możemy kupić niemal w każdej piekarni, ma niezwykle ciekawą historię. Czym różni się od innych wypieków? O tym opowiadał nam podróżnik Mikołaj Rey.
Krokiety - kto ich nie lubi? Grzegorz Zawierucha podpowiada, jak je przygotować. Sprawdźcie szczegółowe przepisy - od przygotowania naleśnika po farsz. Zobacz, jak przygotować krokiety z mięsem, kapustą i grzybami oraz z rybą. Smacznego!
Funkcja pyrolizy to wyjątkowo skuteczne czyszczenie komory piekarnika bez zbędnego wysiłku! Wystarczy tylko wybrać program na wyświetlaczu, a piekarnik rozgrzewa się do wysokiej temperatury ok 480 stopni C, eliminując wszelkie zabrudzenia, włącznie z uciążliwymi plamami tłuszczu. Cały proces jest bezpieczny, bo drzwi piekarnika są specjalne chłodzone oraz zablokowane na czas czyszczenia.
Podstawą zdrowej, zbilansowanej diety są owoce i warzywa, więc powinniśmy je jeść codziennie. Często tak właśnie robimy, przygotowując je na rozmaite sposoby. Ma to swój efekt uboczny w postaci obierek, które lądują w koszu. Okazuje się jednak, że można je sprytnie wykorzystać w swojej kuchni.
Płyty indukcyjne to obecnie bardzo popularne rozwiązanie w kuchni. Mają coraz więcej zwolenników – zwłaszcza w mieszkaniach, które nie posiadają instalacji gazowych. Wyjaśniamy, dlaczego warto zainwestować w indukcję. I przy okazji podpowiadamy, które modele są warte szczególnej uwagi.
Gofry bez mleka z pewnością spodobają się osobom na diecie lub tym, które nie mogą spożywać tego produktu. Jak zrobić pyszne i zdrowe gofry? Sprawdź trzy niezawodne przepisy na gofry bez mleka, bezglutenowe, wegańskie i dla alergików.
Pieczona lub duszona gęś jest potrawą, na której przygotowanie z obawy przed niepowodzeniem decyduje się niewiele osób. Ten rodzaj mięsa wymaga szczególnego traktowania. Sprawdź, jak upiec gęś, żeby była miękka. Czym przyprawić i z czym podawać gęś pieczoną?
Potrzebujesz pomysłu na obiad? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha pokazuje, jak przygotować proste potrawy, z których każda zrobiona jest tylko z pięciu składników. Oto one: kasza gryczana z burakami, suszonymi pomidorami, pestkami słonecznika i zieloną pietruszką; makaron z tuńczykiem, pomidorami i parmezanem; soczewica z kaparami i fetą; duszona wołowina z papryką i pieczarkami; a także frittata z chorizo, rukolą, pieczarkami i cheddarem. Smacznego!
"Kuchenne rewolucje" to program, który zmienił kulinarną mapę Polski. Magda Gessler - dzięki swoim wskazówkom i radom - pomaga właścicielom uratować ich restauracje i sprawić, by zyskali kolejnych zadowolonych klientów. Jednak lokal, który odwiedziła podczas nagrywania 300 odcinka, sprawił, że była w szoku. Podczas wizyty w kuchni nie przebierała w słowach, a nagranie zamieściła w sieci.
Chengdu (Chiny) to miasto o wielowiekowej historii, sięgającej XI wieku p.n.e. Chengdu to miejsce, w którym nowoczesna, przemysłowa i biznesowa tkanka miejska łączy się z tradycją i wieloma historycznymi zabytkami. Poznaj historię i atrakcje Chengdu.
Rzodkiew należy do roślin kapustowatych. Uprawiana jest niemal na całym świecie. Jako warzywo jadalne znana jest od dawna. Spożywano ją już w starożytnym Rzymie oraz Chinach. Obecnie rzodkiew występuje w wielu odmianach, które różnią się wielkością i kształtem korzenia oraz kolorem. Dzięki temu znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Biała rzodkiew jest warzywem, z którego powstanie pyszna surówka. Może być również składnikiem zupy i sałatki. Spożywana jest zarówno na zimno, jak i w formie ugotowanej.
Babka piaskowa nie musi deserem, który podaje się tylko w okresie wielkanocnym. Własnoręcznie upieczone ciasto świetnie sprawdzi się również podczas innych uroczystości, a także bez okazji, jako słodka przekąska w ciągu dnia. Dobry przepis na babkę piaskową to połowa sukcesu. Wystarczy jeszcze tylko poświęcić trochę czasu, a w razie potrzeby – podstawowe składniki uzupełnić o dodatkowe produkty, dopasowane do osobistych preferencji. Zobacz, jak zrobić pyszną babkę piaskową.
Jesteś fanem gołąbków? Spróbuj tych z przepisów, które proponuje Sylwia Garska-Chmarycz, zdobywczyni drugiego miejsca w 9. edycji MasterChefa. Zobacz, jak przygotować gołąbki z mięsem w sosie pomidorowo-miętowym, z ziemniakami pod beszamelem, z dorszem w sosie porowym oraz z bakaliami i jabłkiem w sosie cytrynowym.
Sernik nowojorski lub ciasto kokosowe to idealny pomysł na weekendowe świętowanie. Za to ciastka owsiane zabierzesz ze sobą do pracy czy dasz dzieciom jako przekąskę do szkoły. Poznaj przepisy na słodkie wypieki, które podbiją serca całej rodziny.
Bez wątpienia blat to jeden z najważniejszych elementów kuchni. To głównie dzięki niemu pomieszczenie jest funkcjonalne i estetyczne. Ważne jest jednak, by wybrać odpowiedni model. Jak kupić taki, który nie porysuje się, nie odbarwi, a przy tym będzie ładnie wyglądał? W Dzień Dobry TVN podpowiedział to architekt Jonatan Kilczewski.
Decyzja o zakupie płyty grzewczej może nastręczać trudności osobom, które nie wiedzą, jak działają płyta indukcyjna czy płyta ceramiczna. Wybór jest o tyle trudny, że obie płyty na pierwszy rzut oka wyglądają niemal identycznie. Różnią się m.in. bezpieczeństwem użytkowania i trwałością.
Katarzyna Warnke uchyliła rąbka tajemnicy i zaprosiła fanów do swojego domu. Aktorka wzięła udział w sesji zdjęciowej do magazynu "Elle" i pokazała, jak mieszka. Poszczególne fotografie opublikowała na Instagramie. Na obserwatorach szczególne wrażenie wywarła niezwykła kuchnia.
Joanna Przetakiewicz jest wyjątkową projektantką. Celebrytka nie tylko świetnie się ubiera, ale także w imponujący sposób urządza wnętrza, którymi od czasu do czasu chwali się w mediach społecznościowych. Niedawno pokazała, jak wygląda jej kuchnia. Fani: "Co za styl i klasa".
5 lat temu bracia Matteo i Marco Brunetti przybyli z ziemi włoskiej do Polski. Choć wychowali się w malowniczym mieście Frascati, to w kraju nad Wisłą poczuli się bezpiecznie. Jak spędzają Święta Bożego Narodzenia oraz jakie dania przeważają na ich stole?
Jak przygotować pierogi z suszonymi śliwkami, zapiekankę z ziemniaków i sera, scones z kremem oraz krewetki z linguine? Swoje przepisy zdradza David Gaboriaud. Wspólnym mianownikiem tych dań jest masło! Co jeszcze zdradza szef kuchni?
Tort kawowy z wiśniami to pyszny i wykwintny deser, który wbrew pozorom, nie jest zbyt trudny w wykonaniu. Kluczową kwestią jest odpowiednie przygotowanie biszkoptu – powinien on urosnąć na tyle, by dało się go pokroić na trzy części. Wypiek może stanowić idealny prezent z okazji urodzin czy rocznicy. Sprawdzi się również jako deser na świątecznym stole.
Szukasz inspiracji na ciekawy obiad lub smaczną przekąskę? David Gaobiaud proponuje steki, boczek, kabanosy, humus i pastę z suszonymi pomidorami w niebanalnym wydaniu. Skorzystaj z wyjątkowych przepisów francuskiego kucharza.
W kuchni Dzień Dobry TVN swoje propozycje dań bazujących na polskiej wołowinie zaproponował nam Robert Koczwara, który zdobył II miejsce w kategorii danie główne, III miejsce w kategorii przystawka i nagrodę specjalną Akademii Gastronomicznej w Polsce podczas XI Gali Wine&Food Noble Night.
Czajnik z regulacją temperatury to jeden z najczęściej wybieranych rodzajów czajników elektrycznych. Pozwala on bowiem na podgrzanie wody do konkretnej temperatury, co natomiast ułatwia przygotowanie wielu dań i napojów. Jak działa czajnik z regulacją temperatury i jak go wybrać?