Daria Ładocha i przepisy na: polską szakszukę, klopsiki cielęce ze szpinakiem i sałatkę z białą fasolą

Daria Ładocha przedstawia kuchnię izraelską. Zrób sałatkę z białą fasolą, granatem i sumakiem albo... polską wersję szakszuki! Oto przepisy.

SAŁATKA Z BIAŁĄ FASOLĄ, GRANATEM I SUMAKIEM

  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli
  • 1/2 granata
  • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 papryczka chili drobno posiekana
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżeczki przyprawy sumac
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • do podania: chlebki pita

Przygotowanie:

Sumak podsmaż na 1 łyżce oliwy z oliwek. Następnie połącz go z fasolą. Dodaj resztę składników, skrop sokiem z limonki oraz pozostałą oliwą. Podawaj z chlebkiem pita.

Więcej:

Kalafior z serem i boczkiem albo z palonym masłem! Kuchnia Andrzeja Polana

GULASZ Z CIECIORKI I BIAŁEJ RYBY

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża czerwona cebula drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy
  • szczypta szafranu
  • 500 ml wywaru z jarzyn
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 kg polędwicy z dorsza
  • 1 łyżeczka chili w płatkach
  • 3 łyżeczki posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól, pieprz
  • do podania : cienkie placki arabskie lub chlebki pita

Przygotowanie:

W dużym rondlu podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek posiekany oraz cebulę. Dodaj kurkumę oraz kumin i smaż przez 1 minutę. Dodaj szafran oraz wywar i doprowadź do wrzenia. Dodaj ciecierzycę i gotuj na małym ogniu 6 minut. Następnie dodaj rybę pokrojoną na mniejsze kawałki (ale niezbyt małe) żeby się nie rozpadła, dodaj sól, pieprz i przykryj. Gotuj kilka minut. Następnie poprzewracaj rybę na drugą stronę i gotuj kolejne 5 minut. Podawaj mocno posypane kolendrą.

KLOPSIKI CIELĘCE ZE SZPINAKIEM PODANE Z KOMOSĄ RYŻOWĄ I ORZECHAMI PEKAN

  • 2 szklanki liści szpinaku
  • 700 g mielonej cielęciny
  • 2 jajka
  • 80 g bułki tartej
  • 140 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 2 łyżeczki świeżej mięty posiekanej
  • 1 duża czerwona cebula drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka chili w płatkach
  • 400 g świeżych pomidorów drobno posiekanych
  • 500 ml wywaru
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej (najlepiej ciemnej)
  • 50 g orzechów pekan
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 50 g owczego sera
  • 1 miękkie awokado
  • 2 łyżeczki płatków migdałowych
  • sok z limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Przygotowanie mięsa:

Liście szpinaku sparz we wrzątku a następnie włóż do miski z zimną wodą i lodem. Następnie wysusz go i dokładnie odciśnij. Posiekaj go i dodaj do miski z mięsem. Najlepiej jak mięso ma temperaturę pokojową. Dodaj jajka, bułkę tartą i oliwę z oliwek (połowę). Dodaj suszoną miętę, sól oraz pieprz. Następnie wszystko wymieszaj i zrób z mięsa małe kulki. Następnie rozgrzej pozostały olej i podsmaż klopsiki z każdej ze stron około 2-3 minuty. Pamiętaj, by nie robić tego zbyt długo, gdyż klopsy “dojdą” w sosie. Odłóż je na ręcznik papierowy i pozostaw wytopiony sos na patelni.

Następnie dodaj czosnek i cebulę. Poczekaj aż się zeszklą i dodaj passatę pomidorową oraz chili w płatkach. Dodaj pomidory i wywar i gotuj kilka minut aż sos odparuje. Dosłownie kilka minut. Następnie dodaj klopsiki i na małym ogniu podgrzewaj około 25 minut. Przed podaniem posyp świeżą miętą i kolendrą.

By przygotować komosę to wymieszaj ją z orzechami, zieloną pietruszką, pokrojonym awokado. Dodaj migdały, owczy ser pokrojony na kawałki, sól, pieprz , sok z limonki i na wierzchu skrop miodem.

Zobacz:

Jak zrobić ciasto na pierogi? Przepisy na pierogi z rabarbarem, z truskawkami oraz z bobem i miętą

POLSKA SZAKSZUKA

  • 4 jajka
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 2 pomidory
  • 5 rzodkiewek
  • 2 ogórki małosolne
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo do podania: pajda chleba na zakwasie, posiekana pietruszka

Przygotowanie:

Rozgrzej masło na patelni. Podsmaż cebulę i pomidory. Gdy pomidory odparują dodaj jajka. Przykryj i dodaj soli oraz pieprzu. Gdy jajka się zetną dodaj rzodkiewkę, ogórki oraz szczypiorek. Przykryj i chwilę podsmażaj. Podawaj z pajdą chleba z masłem. Dodatkowo posyp zieloną pietruszką.

Zobacz też:

Zobacz film: Izraelska wyprawa kulinarna Darii Ładochy, źródło: Dzień Dobry TVN

Źródło: Daria Ładocha

podziel się:

Pozostałe wiadomości