SAŁATKA Z BIAŁĄ FASOLĄ, GRANATEM I SUMAKIEM
- 1 szklanka ugotowanej białej fasoli
- 1/2 granata
- 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 papryczka chili drobno posiekana
- sok z 1 limonki
- 2 łyżeczki przyprawy sumac
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- do podania: chlebki pita
Przygotowanie:
Sumak podsmaż na 1 łyżce oliwy z oliwek. Następnie połącz go z fasolą. Dodaj resztę składników, skrop sokiem z limonki oraz pozostałą oliwą. Podawaj z chlebkiem pita.
Więcej:
Kalafior z serem i boczkiem albo z palonym masłem! Kuchnia Andrzeja Polana
GULASZ Z CIECIORKI I BIAŁEJ RYBY
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża czerwona cebula drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy
- szczypta szafranu
- 500 ml wywaru z jarzyn
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 kg polędwicy z dorsza
- 1 łyżeczka chili w płatkach
- 3 łyżeczki posiekanej kolendry
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- sól, pieprz
- do podania : cienkie placki arabskie lub chlebki pita
Przygotowanie:
W dużym rondlu podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek posiekany oraz cebulę. Dodaj kurkumę oraz kumin i smaż przez 1 minutę. Dodaj szafran oraz wywar i doprowadź do wrzenia. Dodaj ciecierzycę i gotuj na małym ogniu 6 minut. Następnie dodaj rybę pokrojoną na mniejsze kawałki (ale niezbyt małe) żeby się nie rozpadła, dodaj sól, pieprz i przykryj. Gotuj kilka minut. Następnie poprzewracaj rybę na drugą stronę i gotuj kolejne 5 minut. Podawaj mocno posypane kolendrą.
KLOPSIKI CIELĘCE ZE SZPINAKIEM PODANE Z KOMOSĄ RYŻOWĄ I ORZECHAMI PEKAN
- 2 szklanki liści szpinaku
- 700 g mielonej cielęciny
- 2 jajka
- 80 g bułki tartej
- 140 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 2 łyżeczki świeżej mięty posiekanej
- 1 duża czerwona cebula drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 400 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka chili w płatkach
- 400 g świeżych pomidorów drobno posiekanych
- 500 ml wywaru
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej (najlepiej ciemnej)
- 50 g orzechów pekan
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 50 g owczego sera
- 1 miękkie awokado
- 2 łyżeczki płatków migdałowych
- sok z limonki
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Przygotowanie mięsa:
Liście szpinaku sparz we wrzątku a następnie włóż do miski z zimną wodą i lodem. Następnie wysusz go i dokładnie odciśnij. Posiekaj go i dodaj do miski z mięsem. Najlepiej jak mięso ma temperaturę pokojową. Dodaj jajka, bułkę tartą i oliwę z oliwek (połowę). Dodaj suszoną miętę, sól oraz pieprz. Następnie wszystko wymieszaj i zrób z mięsa małe kulki. Następnie rozgrzej pozostały olej i podsmaż klopsiki z każdej ze stron około 2-3 minuty. Pamiętaj, by nie robić tego zbyt długo, gdyż klopsy “dojdą” w sosie. Odłóż je na ręcznik papierowy i pozostaw wytopiony sos na patelni.
Następnie dodaj czosnek i cebulę. Poczekaj aż się zeszklą i dodaj passatę pomidorową oraz chili w płatkach. Dodaj pomidory i wywar i gotuj kilka minut aż sos odparuje. Dosłownie kilka minut. Następnie dodaj klopsiki i na małym ogniu podgrzewaj około 25 minut. Przed podaniem posyp świeżą miętą i kolendrą.
By przygotować komosę to wymieszaj ją z orzechami, zieloną pietruszką, pokrojonym awokado. Dodaj migdały, owczy ser pokrojony na kawałki, sól, pieprz , sok z limonki i na wierzchu skrop miodem.
Zobacz:
Jak zrobić ciasto na pierogi? Przepisy na pierogi z rabarbarem, z truskawkami oraz z bobem i miętą
POLSKA SZAKSZUKA
- 4 jajka
- 2 łyżki szczypiorku
- 2 pomidory
- 5 rzodkiewek
- 2 ogórki małosolne
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- Dodatkowo do podania: pajda chleba na zakwasie, posiekana pietruszka
Przygotowanie:
Rozgrzej masło na patelni. Podsmaż cebulę i pomidory. Gdy pomidory odparują dodaj jajka. Przykryj i dodaj soli oraz pieprzu. Gdy jajka się zetną dodaj rzodkiewkę, ogórki oraz szczypiorek. Przykryj i chwilę podsmażaj. Podawaj z pajdą chleba z masłem. Dodatkowo posyp zieloną pietruszką.
Zobacz też:
- Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki
- Zdrowe śniadanie. Przepisy na pożywne posiłki dla dziecka – w domu i do szkoły
- Panini i focaccia - przepisy na włoskie śniadanie
Źródło: Daria Ładocha