kuchnia

    kuchnia

    Wanilia to owoc rośliny rosnącej w Ameryce Południowej i Środkowej, znany z charakterystycznego smaku i aromatu. Laska wanilii to najbardziej naturalna postać owocu. Inne formy występowania tej przyprawy to: wanilia w proszku, pasta z wanilii oraz ekstrakt z wanilii. Dostępny jest również cukier waniliowy, który powstaje przez dodanie wanilii do cukru buraczanego. Wanilia znalazła zastosowanie w kuchni, ale słynie także z właściwości zdrowotnych.

    Tomasz Hartman jest szefem kuchni z 25-letnim stażem. W pewnym momencie postanowił porzucić zawodowe, kulinarne podróże po świecie i stał się miejskim szlifierzem. Ku zdziwieniu najbliższych jego praca szybko zaczęła cieszyć się ogromnym zainteresowaniem. Opowiedział, jak istotne w kuchni są ostre noże, a jego kolega po fachu Szymon Czerwiński wskazał 5 takich, które każdy powinien mieć.

    Lubisz naleśniki, ale brakuje ci pomysłu na to, jak podać je w nowym wydaniu? Z pomocą przychodzi Cristina Catese. Królowa kuchni specjalnie dla widzów Dzień Dobry TVN przygotowała swoje ulubione przepisy: klasyczne naleśniki z owocami, naleśniki w postaci saszetek, makaronu i zwykłych placuszków – od wersji polskiej po włoską. Jedno jest pewne – będzie przepysznie i lekko!

    Funkcja pyrolizy to wyjątkowo skuteczne czyszczenie komory piekarnika bez zbędnego wysiłku! Wystarczy tylko wybrać program na wyświetlaczu, a piekarnik rozgrzewa się do wysokiej temperatury ok 480 stopni C, eliminując wszelkie zabrudzenia, włącznie z uciążliwymi plamami tłuszczu. Cały proces jest bezpieczny, bo drzwi piekarnika są specjalne chłodzone oraz zablokowane na czas czyszczenia.

    Płyty indukcyjne to obecnie bardzo popularne rozwiązanie w kuchni. Mają coraz więcej zwolenników – zwłaszcza w mieszkaniach, które nie posiadają instalacji gazowych. Wyjaśniamy, dlaczego warto zainwestować w indukcję. I przy okazji podpowiadamy, które modele są warte szczególnej uwagi.

    Pieczona lub duszona gęś jest potrawą, na której przygotowanie z obawy przed niepowodzeniem decyduje się niewiele osób. Ten rodzaj mięsa wymaga szczególnego traktowania. Sprawdź, jak upiec gęś, żeby była miękka. Czym przyprawić i z czym podawać gęś pieczoną?

    Potrzebujesz pomysłu na obiad? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha pokazuje, jak przygotować proste potrawy, z których każda zrobiona jest tylko z pięciu składników. Oto one: kasza gryczana z burakami, suszonymi pomidorami, pestkami słonecznika i zieloną pietruszką; makaron z tuńczykiem, pomidorami i parmezanem; soczewica z kaparami i fetą; duszona wołowina z papryką i pieczarkami; a także frittata z chorizo, rukolą, pieczarkami i cheddarem. Smacznego!

    "Kuchenne rewolucje" to program, który zmienił kulinarną mapę Polski. Magda Gessler - dzięki swoim wskazówkom i radom - pomaga właścicielom uratować ich restauracje i sprawić, by zyskali kolejnych zadowolonych klientów. Jednak lokal, który odwiedziła podczas nagrywania 300 odcinka, sprawił, że była w szoku. Podczas wizyty w kuchni nie przebierała w słowach, a nagranie zamieściła w sieci.

    Chengdu (Chiny) to miasto o wielowiekowej historii, sięgającej XI wieku p.n.e. Chengdu to miejsce, w którym nowoczesna, przemysłowa i biznesowa tkanka miejska łączy się z tradycją i wieloma historycznymi zabytkami. Poznaj historię i atrakcje Chengdu.

    Rzodkiew należy do roślin kapustowatych. Uprawiana jest niemal na całym świecie. Jako warzywo jadalne znana jest od dawna. Spożywano ją już w starożytnym Rzymie oraz Chinach. Obecnie rzodkiew występuje w wielu odmianach, które różnią się wielkością i kształtem korzenia oraz kolorem. Dzięki temu znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Biała rzodkiew jest warzywem, z którego powstanie pyszna surówka. Może być również składnikiem zupy i sałatki. Spożywana jest zarówno na zimno, jak i w formie ugotowanej.

    Babka piaskowa nie musi deserem, który podaje się tylko w okresie wielkanocnym. Własnoręcznie upieczone ciasto świetnie sprawdzi się również podczas innych uroczystości, a także bez okazji, jako słodka przekąska w ciągu dnia. Dobry przepis na babkę piaskową to połowa sukcesu. Wystarczy jeszcze tylko poświęcić trochę czasu, a w razie potrzeby – podstawowe składniki uzupełnić o dodatkowe produkty, dopasowane do osobistych preferencji. Zobacz, jak zrobić pyszną babkę piaskową.

    Jesteś fanem gołąbków? Spróbuj tych z przepisów, które proponuje Sylwia Garska-Chmarycz, zdobywczyni drugiego miejsca w 9. edycji MasterChefa. Zobacz, jak przygotować gołąbki z mięsem w sosie pomidorowo-miętowym, z ziemniakami pod beszamelem, z dorszem w sosie porowym oraz z bakaliami i jabłkiem w sosie cytrynowym.

    Bez wątpienia blat to jeden z najważniejszych elementów kuchni. To głównie dzięki niemu pomieszczenie jest funkcjonalne i estetyczne. Ważne jest jednak, by wybrać odpowiedni model. Jak kupić taki, który nie porysuje się, nie odbarwi, a przy tym będzie ładnie wyglądał? W Dzień Dobry TVN podpowiedział to architekt Jonatan Kilczewski.

    Decyzja o zakupie płyty grzewczej może nastręczać trudności osobom, które nie wiedzą, jak działają płyta indukcyjna czy płyta ceramiczna. Wybór jest o tyle trudny, że obie płyty na pierwszy rzut oka wyglądają niemal identycznie. Różnią się m.in. bezpieczeństwem użytkowania i trwałością.

    Tort kawowy z wiśniami to pyszny i wykwintny deser, który wbrew pozorom, nie jest zbyt trudny w wykonaniu. Kluczową kwestią jest odpowiednie przygotowanie biszkoptu – powinien on urosnąć na tyle, by dało się go pokroić na trzy części. Wypiek może stanowić idealny prezent z okazji urodzin czy rocznicy. Sprawdzi się również jako deser na świątecznym stole.