Trudne początki "Kuchennych rewolucji" w Górkach Wielkich. "Najgorszy żurek, jaki w życiu jadłam"

"Kuchenne rewolucje" w Górkach Wielkich. Początkowo nic nie zwiastowało sukcesu "Najgorszy żurek, jaki w życiu jadłam"
"Kuchenne rewolucje" w Górkach Wielkich. Początkowo nic nie zwiastowało sukcesu "Najgorszy żurek, jaki w życiu jadłam"
"Kuchenne rewolucje" w Kamionkach
"Kuchenne rewolucje" w Kamionkach
"Kuchenne rewolucje" w Puławach
"Kuchenne rewolucje" w Puławach
Kuchenne rewolucje, odcinek 3
Kuchenne rewolucje, odcinek 3
Kuchenne rewolucje - zapowiedź
Kuchenne rewolucje - zapowiedź
"Kuchenne rewolucje" - zwiastun 11. odcinka
"Kuchenne rewolucje" - zwiastun 11. odcinka
"Kuchenne rewolucje" - zwiastun 10. odcinka
"Kuchenne rewolucje" - zwiastun 10. odcinka
"Kuchenne rewolucje" w Białymstoku
"Kuchenne rewolucje" w Białymstoku
Kuchenne rewolucje | Sezon 24 | Odcinek 8 - Krzeszyce
Kuchenne rewolucje | Sezon 24 | Odcinek 8 - Krzeszyce
"Kuchenne rewolucje" - zapowiedź nowego odcinka
"Kuchenne rewolucje" - zapowiedź nowego odcinka
Kuchenne rewolucje | Sezon 23 | Odcinek 10 - Karpacz |
Kuchenne rewolucje | Sezon 23 | Odcinek 10 - Karpacz |
"Kuchenne rewolucje" od przeszło dekady przyciągają tysiące widzów przez telewizory. Za sukcesem programu stoi nie tylko charyzmatyczna Magda Gessler, ale także autentyczne historie właścicieli restauracji. Tym razem "Kuchenne rewolucje" dotarły do "Dziupli u Wuja". Czy słynnej restauratorce udało się uratować kulinarny biznes?

Problemy w restauracji "Dziupla u Wuja"

Magda Gessler i "Kuchenne rewolucje" już po raz 27. przemierzają Polskę w poszukiwaniu podupadających restauracji. Tym razem dotarły aż do Górek Wielkich, gdzie rodzinny biznes prowadzi czwórka właścicieli - Michał, jego żona Iwona, teściowa Elżbieta, a także wspólnik Mirek. "Dziupla u Wuja" to 10-letnia góralska restauracja, która szczególnie w sezonie zimowym zmagała się z ogromnymi pustkami.

- Powiem szczerze, że nie wiem, co jest stricte takim problemem, że latem są tłumy, a zimą jest mały ruch - przyznała Iwona.

- Szukamy pomysłu i sposobu, jak przyciągnąć nowych klientów (...) Teraz nie ma ludzi, nie ma kasy, nie ma nic - dodał właściciel.

Dodatkowym problemem były coraz wyższe rachunki, które znacząco przekraczały miesięczny dochód. Właściciele próbowali różnych rozwiązań, żeby uporać się z tymi problemami, jednak bezskutecznie. Jedyną nadzieją była Magda Gessler.

Magda Gessler ostatnią nadzieją dla restauracji w Górkach Wielkich

Magda Gessler już na początku miała pewne zastrzeżenia. - Karczma "Dziupla u Wuja" to niezbyt szczęśliwa nazwa, jak na restaurację (...). Ciepło tu nie jest, jest bardzo zimno, co nie zachęca gości - zaznaczyła, doceniając jednak wnętrze. - Jest klasyczne, typowe, góralskie. Cały obiekt jest imponujący, bardzo ładny.

Restauratorka zdecydowała się spróbować m.in. placków ziemniaczanych ze śmietaną, żurku, pierogów ruskich i golonki.

- Placki są za twarde, za szybko smażone, ale ogólnie są okej - powiedziała.

Nieco surowiej wypowiedziała się na temat zamówionej zupy. - Jak można taki żurek podać? Wstyd, koszmarny (...) Najgorszy żurek, jaki w życiu jadłam - stwierdziła.

Słów krytyki Magda nie szczędziła także wobec golonki, a szczególnie podania do mięsa tępego noża. - Proszę to danie zabrać, jak się nie da kroić, to się nie da.

Podczas degustacji restauratorka tradycyjnie rzuciła talerzem, tym razem z kapustą, która miała za dużo octu. - Ta "Dziupla u Wuja" to kulinarny kanał - skwitowała na odchodne Gessler.

Czy lokal udało się uratować?

Magda wróciła do karczmy następnego dnia - Chciałabym się dowiedzieć, kto wyłożył na łopatki taką piękną karczmę? - zapytała przy wejściu.

Gessler podczas rozmowy z właścicielami skrytykowała nie tylko jakość podanego jedzenia, ale także sam sposób prowadzenia lokalu, a zwłaszcza komunikację między personelem. Restauratorka doceniła jednak porządek w karczmie. - Wszystko jest sprzątnięte, do tego sprzęt super, więc mam nadzieję, że wy też będziecie super - powiedziała.

Restauratorka postanowiła pomóc właścicielom. Już kolejnego dnia karczma zaopatrzyła się w lokalne produkty, a Gessler zaproponowała swoją wizję na rewolucję - Będzie tu pękato, pękate kwiaty, pękate kolory, menu też będzie pękate (...). A nazywać się będzie "Chata Pękata" - zdradziła.

Finał rewolucji

Finałowa kolacja przeszła najśmielsze oczekiwania, a zachwytów gości nie brakowało. - "Zupa jest fenomenalna, kosmos", "Smaki są tak zrównoważone, że sam zachwyt", "Pieczeń rozpływa się w ustach, bardzo pyszne" - zachwalali.

Magda Gessler wróciła do restauracji cztery tygodnie po kuchennych rewolucjach. Gwiazda doceniła nie tylko nowy wystrój lokalu, ale także rozpływające się w ustach dania.

- Ta pieczeń jest obłędna, rozpływa się w ustach (...). Słuchajcie, tu jest genialnie. W życiu nie jadłam tak dobrej powtórki z moich dań. Można zwariować, ta kuchnia jest tak pyszna - stwierdziła.

- Zapowiadało się dobrze, a jest po prostu genialnie. Zapraszam was wszystkich - podsumowała na koniec.

Premierowe odcinki 27. sezonu "Kuchennych rewolucji" emitowane są w czwartki o godz. 21:35 na antenie TVN. Oglądaj też w Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Anna Gondecka

Źródło: Program "Kuchenne rewolucje"

Źródło zdjęcia głównego: X-News

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana