Problemy w restauracji "Dziupla u Wuja"
Magda Gessler i "Kuchenne rewolucje" już po raz 27. przemierzają Polskę w poszukiwaniu podupadających restauracji. Tym razem dotarły aż do Górek Wielkich, gdzie rodzinny biznes prowadzi czwórka właścicieli - Michał, jego żona Iwona, teściowa Elżbieta, a także wspólnik Mirek. "Dziupla u Wuja" to 10-letnia góralska restauracja, która szczególnie w sezonie zimowym zmagała się z ogromnymi pustkami.
- Powiem szczerze, że nie wiem, co jest stricte takim problemem, że latem są tłumy, a zimą jest mały ruch - przyznała Iwona.
- Szukamy pomysłu i sposobu, jak przyciągnąć nowych klientów (...) Teraz nie ma ludzi, nie ma kasy, nie ma nic - dodał właściciel.
Dodatkowym problemem były coraz wyższe rachunki, które znacząco przekraczały miesięczny dochód. Właściciele próbowali różnych rozwiązań, żeby uporać się z tymi problemami, jednak bezskutecznie. Jedyną nadzieją była Magda Gessler.
Magda Gessler ostatnią nadzieją dla restauracji w Górkach Wielkich
Magda Gessler już na początku miała pewne zastrzeżenia. - Karczma "Dziupla u Wuja" to niezbyt szczęśliwa nazwa, jak na restaurację (...). Ciepło tu nie jest, jest bardzo zimno, co nie zachęca gości - zaznaczyła, doceniając jednak wnętrze. - Jest klasyczne, typowe, góralskie. Cały obiekt jest imponujący, bardzo ładny.
Restauratorka zdecydowała się spróbować m.in. placków ziemniaczanych ze śmietaną, żurku, pierogów ruskich i golonki.
- Placki są za twarde, za szybko smażone, ale ogólnie są okej - powiedziała.
Nieco surowiej wypowiedziała się na temat zamówionej zupy. - Jak można taki żurek podać? Wstyd, koszmarny (...) Najgorszy żurek, jaki w życiu jadłam - stwierdziła.
Słów krytyki Magda nie szczędziła także wobec golonki, a szczególnie podania do mięsa tępego noża. - Proszę to danie zabrać, jak się nie da kroić, to się nie da.
Podczas degustacji restauratorka tradycyjnie rzuciła talerzem, tym razem z kapustą, która miała za dużo octu. - Ta "Dziupla u Wuja" to kulinarny kanał - skwitowała na odchodne Gessler.
Czy lokal udało się uratować?
Magda wróciła do karczmy następnego dnia - Chciałabym się dowiedzieć, kto wyłożył na łopatki taką piękną karczmę? - zapytała przy wejściu.
Gessler podczas rozmowy z właścicielami skrytykowała nie tylko jakość podanego jedzenia, ale także sam sposób prowadzenia lokalu, a zwłaszcza komunikację między personelem. Restauratorka doceniła jednak porządek w karczmie. - Wszystko jest sprzątnięte, do tego sprzęt super, więc mam nadzieję, że wy też będziecie super - powiedziała.
Restauratorka postanowiła pomóc właścicielom. Już kolejnego dnia karczma zaopatrzyła się w lokalne produkty, a Gessler zaproponowała swoją wizję na rewolucję - Będzie tu pękato, pękate kwiaty, pękate kolory, menu też będzie pękate (...). A nazywać się będzie "Chata Pękata" - zdradziła.
Finał rewolucji
Finałowa kolacja przeszła najśmielsze oczekiwania, a zachwytów gości nie brakowało. - "Zupa jest fenomenalna, kosmos", "Smaki są tak zrównoważone, że sam zachwyt", "Pieczeń rozpływa się w ustach, bardzo pyszne" - zachwalali.
Magda Gessler wróciła do restauracji cztery tygodnie po kuchennych rewolucjach. Gwiazda doceniła nie tylko nowy wystrój lokalu, ale także rozpływające się w ustach dania.
- Ta pieczeń jest obłędna, rozpływa się w ustach (...). Słuchajcie, tu jest genialnie. W życiu nie jadłam tak dobrej powtórki z moich dań. Można zwariować, ta kuchnia jest tak pyszna - stwierdziła.
- Zapowiadało się dobrze, a jest po prostu genialnie. Zapraszam was wszystkich - podsumowała na koniec.
Premierowe odcinki 27. sezonu "Kuchennych rewolucji" emitowane są w czwartki o godz. 21:35 na antenie TVN. Oglądaj też w Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Magda Gessler zaprasza na nowy sezon "Kuchennych rewolucji": "Czy można z prosektorium zrobić restaurację?"
- "Idziemy do kuchni". Jak dziś radzą sobie właściciele restauracji po metamorfozie Magdy Gessler?
- Świeciła pustkami, po programie odżyła. Historia restauracji z "Kuchennych rewolucji"
Autor: Anna Gondecka
Źródło: Program "Kuchenne rewolucje"
Źródło zdjęcia głównego: X-News