W centrum Warszawy mieści się jedna z najbardziej kultowych restauracji w stolicy. Powstała przed laty jako klub byłych pracowników Radia Wolna Europa. Zawsze tętniło w niej życiem, ale przez ostatni rok – świeciła pustkami. Jej właściciel Stanisław Pruszyński postanowił sprzedać mieszkanie, by uratować to miejsce.
#TVNpomagajmysobie trwa. Do tej pory wydaliśmy 65 tys. posiłków. Dzięki zaangażowaniu widzów i partnerów reklamowych TVN tym razem udało nam się pomóc podopiecznym Fundacji Hospicyjnej w Gdańsku.
W ramach kolejnej edycji akcji "TVN pomagajmy sobie" połączymy potrzebujących, których nie stać na choć jeden posiłek w ciągu dnia z walczącymi o przetrwanie restauracjami. O szczegółach w naszym studiu opowiedziały Katarzyna Kieli, prezes i dyrektor zarządzająca Discovery w regionie EMEA oraz restauratorka Magda Gessler.
W poniedziałek Ministerstwo Zdrowia potwierdziło 2006 nowych przypadków zakażenia koronawirusem. Odpowiedzią na niepokojące statystyki ma być wprowadzenie zakazu działalności lokalów gastronomicznych po godzinie 22:00.
Podstawowym kryterium podziału turystyki jest motyw podróży osoby wyjeżdżającej. Jedni wyjeżdżają gdzieś w celach poznawczych, inni po to, by odpocząć. Mówi się też o turystyce biznesowej, religijnej i zdrowotnej. Są też tacy, którzy szukają nowych wrażeń i smaków. O tym, czym kulinarnie przyciąga turystów Kraków rozmawialiśmy w Dzień Dobry Wakacje z satyrykiem Andrzejem Mleczko i Radosławem Froncem, właścicielem kilkunastu krakowskich restauracji. Gdzie w Krakowie jada Andrzej Mleczko?
Aby nie marnować jedzenia, możemy je oddać do banku żywności. Jak tego typu banki działają? Czy osoby odbierające jedzenie sprawdzają datę ważności? Co się dzieje z żywnością, której nie wykorzystują restauratorzy? Czy za darowanie jedzenia należy zapłacić VAT od darowizn? Zapytaliśmy o to Magdalenę Krajewską z Polskich Banków Żywności i restauratorkę Agnieszkę Kręglicką, które gościły w Dzień Dobry TVN.