kuchnia

    kuchnia

    Po produkty bezglutenowe sięgają najczęściej osoby, które zmusza do tego stan zdrowia. Są to przede wszystkim chorzy na celiakię, czyli tzw. chorobę trzewną, a także osoby, które zmagają się z nietolerancją glutenu. Dietę bezglutenową wybiera również sporo osób, które poszukują sposobów na zdrowsze odżywianie. Produkty bez glutenu oznaczone są znakiem przekreślonego kłosa, niektóre zawierają napis potwierdzający brak glutenu w składzie.

    Wino to jeden z najpopularniejszych trunków na całym świecie. Co ciekawe, jego historia rozpoczęła się już w trzecim tysiącleciu przed naszą erą. Sięgając po ten napój, warto wiedzieć, jakie są rodzaje win, by wybrać ten, który najbardziej nam odpowiada, a zarazem pasuje do konkretnej sytuacji.

    Kokos ceniony jest za słodki smak i właściwości odżywcze. Często jednak, chcąc kupić wiórki czy wodę kokosową, decydujemy się od razu na gotowy produkt, aby uniknąć rozłupywania orzecha. To błąd, bo otwieranie kokosa wcale nie jest trudne. Poznaj nasze sposoby!

    Popularny zarówno w modzie, jak i we wnętrzach styl boho zyskuje coraz większą rzeszę wielbicieli. Choć istnieje poza utartymi schematami, posiada swoje znaki rozpoznawcze. Nasycone kolory, naturalne materiały, eklektyzm, przytulne tekstylia – wszystko to daje duże możliwości aranżacyjne. Wystarczy odrobina finezji i pomysłowości. Architekci wnętrz z pracowni Decoroom podpowiadają, jak to zrobić.

    Trwa sezon na kurki. To znakomity czas dla wielbicieli grzybów, którzy nie mogą doczekać się pojawienia innych ich rodzajów. W kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti zaprezentował wyjątkowe przepisy na dania z kurkami. Wszystkie mają w sobie sporo włoskiej nuty.

    Niejednokrotnie zdarza się, że nazwy potraw sugerują swoje pochodzenie. W niektórych przypadkach okazuje się jednak, że historia ich powstania jest zgoła inna niż mogłoby się wydawać. Mimo to, wciąż wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że sernik wiedeński nie pochodzi z Austrii, a w Grecji nikt nie słyszał o rybie po grecku. Skąd więc wzięły się ich nazwy i komu zawdzięczamy przepisy na potrawy, które często goszczą na naszych stołach?

    Ogórki, ogóreczk - kto ich nie lubi? Idealne na kanapkę, zupę, a także jako przekąska. Gdy sezon na te warzywa trwa w najlepsze, warto zrobić zapas i przygotować przetwory na zimę. Z tej okazji wybraliśmy najlepsze przepisy na ogórki kiszone – tradycyjne, kruche oraz z chilli.

    Cebula jest wykorzystywana w medycynie od tysięcy lat. W starożytnym Egipcie wierzono, że ma moc odpędzania demonów. Ma całą masę leczniczych zastosowań, związki siarki i antyoksydanty. Warzywo to wykazuje też działanie antybakteryjne, obniża poziom cholesterolu i działa antynowotworowo. To bliska krewna czosnku i pora.

    Yoko Nishimura, matka i gospodyni domowa, została jedną z laureatek konkursu, który ma przybliżyć sportowcom olimpijskim smaki Japonii. 59-latka przyznała, że po zgłoszeniu swojej kandydatury, zapomniała, że wzięła udział w rywalizacji. Jej potrawa z łososiem i kurczakiem wkrótce zagości na talerzach olimpijczyków.

    Weganie i wegetarianie wcale nie muszą rezygnować z dań typu fast food. Wręcz przeciwnie, paleta roślinnych kotletów jest szeroka, a wegeburgery to zdrowszy, bardziej lekki, a jednocześnie tak samo sycący wariant burgerów. Nie rozpadają się i mają mnóstwo białka, a do tego dania roślinne pozostawiają mniejszy ślad węglowy niż mięsne odpowiedniki. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy.

    W kuchni Dzień Dobry Wakacje Andrzej Polan przygotowuje wyjątkowe letnie dania, w których głównym składnikiem jest ser. Zobacz jego przepisy na wakacyjną sałatkę z brzoskwiń, nektaryn i moreli z chrupiącymi chipsami z sera, filet z kurczaka zapiekany z serem, sałatka z avocado, arbuzem i pomidorami oraz młode warzywa z pieca z sosem serowym.