Kuchnia Skandynawów to w dużej części ryby oraz owoce morza, ale także dziczyzna i potrawy z mięsa zwierząt hodowlanych. Jedną z charakterystycznych cech tamtejszej kuchni jest dodawanie do potraw owoców leśnych.
Ze względu na etniczną różnorodność kuchnia kreolska obfituje w smaki pochodzące z różnych stron świata.
Zobacz, co zrobić, kiedy okazuje się, że szafki nie zmieszczą kolejnych artykułów przydatnych w kuchni.
Sezon wiosenno-letni to nie lada gratka dla wszystkich wielbicieli owoców. W czerwcu i lipcu na sklepowych półkach pojawiają się słodkie, soczyste, a zarazem pełne witamin wiśnie i czereśnie. Jak najprościej usunąć z nich pestki? Wystarczy sięgnąć po wskazówkę, która bije rekordy popularności na TikToku.
Modna kuchnia to przede wszystkim drewno i ceramika. W tym sezonie stawiamy na praktyczne rozwiązania, o których w Dzień Dobry TVN opowiedziała Ewa Mierzejewska, ekspertka w dziedzinie aranżacji wnętrz.
To nie kuchnia norweska wsławiła Skandynawię na cały świat, lecz malownicze krajobrazy i legendy o Wikingach, ale mimo to zdecydowanie zasługuje ona na uwagę zagranicznych smakoszy.
Sprawdź, po które dzikie zioła warto sięgnąć i jakie potrawy warto z nich przygotować.
Kolacja urodzinowa, która przeniesie gości do krainy kulinarnej przyjemności to duże wyzwanie. Mamy dla was kilka pomysłów na wyśmienite potrawy, w których smaki przenikają się wzajemnie, a każde kolejne danie podkreśla smak poprzedniego i zachęca do dalszej degustacji. Wiemy, że tego dnia równie ważne jest twoje samopoczucie, dlatego przepisy na kolację urodzinową są proste i szybkie w przygotowaniu.
Wiele dzieci wprost uwielbia spędzać czas w kuchni i mieć tam jakieś odpowiedzialne, przydzielone im zadania. Gotowanie z dzieckiem to nie tylko ciekawy sposób na wspólne spędzanie czasu, ale też okazja do podróży do świata rodzinnych tradycji.
Kuchnia i wszelkie jej zakamarki mają za zadanie przede wszystkim umożliwiać sprawne i wygodne przygotowywanie posiłków. Wiele osób ceni sobie rozwiązania, które pozwalają na optymalizację przestrzeni i lepsze jej wykorzystanie. Jednym z nich jest inteligentny koncept naczyń. Na czym polega?
Sprawdź, które produkty mogą na ruszcie stracić smak lub stać się niebezpieczne dla zdrowia.
Własnoręcznie wyrabiane wędliny to prawdziwy rarytas. Doskonale zdaje sobie z tego sprawę Mikołaj Rey, który w Dzień Dobry TVN odwiedził teren województwa kujawsko-pomorskiego.
Koreańskie jedzenie to ostre potrawy, dbałość o estetykę, wielobarwność, niska kaloryczność. Tak w skrócie można opisać kuchnię koreańską, która jest wielką biesiadą z niekończącymi się nigdy przystawkami. Wiele koreańskich potraw ma również właściwości lecznicze i zdrowotne. Dania koreańskie podawane są zazwyczaj w małych miseczkach, co pozwala tworzyć ciekawą, kolorową kompozycję.
Karol Maciesz i Laura Wielich uwielbiają gotować. Chętnie spędzają wspólnie czas w kuchni i wzajemnie się inspirują, odkrywając nowe smaki. W Dzień Dobry TVN pokazali autorskie pomysły na przekąski, które idealnie sprawdzą się na piknik.
Chleb na zakwasie brzmi znajomo. Ale chrupiący bochenek upieczony na bazie najsłynniejszego gazowanego napoju świata? To niezawodny przepis, który zachwyci gości przy świątecznym stole.
Kobieta postanowiła zrezygnować z zaplanowanej kariery i wybrała zawód, który z pewnością osładza jej codzienność
Monika Milewska, antropolog kultury, pisarka i autorka książki "Ślepa kuchnia", opowiedziała w programie Dzień Dobry TVN o tym skąd się wziął pomysł na tytułowe pomieszczenie.
Dowiedz się, jak przygotować domowe ciasteczka dla ukochanego czworonoga.
Za nami początek astronomicznej wiosny. W kuchni to nie tylko czas grilla, ale i lżejszych dań. W dzień sera świetnie sprawdzi się sałata rzymska z serem długodojrzewającym Dziugas według przepisu Magdy Gessler nada się idealnie na kwietniowe i majowe lunche. Z kolei dania z makaronem są na tyle uniwersalne, że zaserwować je możemy przy każdej okazji. Sprawdź, jak przygotować Makaron penne z sosem serowo-śmietanowym z winem i gałką muszkatołową.
Jeśli więc nie mamy dużo wolnego czasu, wybierzmy krótki i sprawdzony przepis na tort urodzinowy.
Co je najbardziej zdziwiło w życiu zagranicą?
Produkty o długiej dacie ważności można przechowywać latami. Część z nich może stać w spiżarni rok, dwa, a nawet pięć lat. Są one najczęściej przekazywanymi produktami w zbiórkach żywności. Ważne jest jednak ich przechowywanie - jak to robić? Co zalicza się do pokarmów o długiej dacie ważności?
Ziemniaki gotowane lub pieczone to częsty dodatek do potraw obiadowych. Doskonałym zamiennikiem jest puree ziemniaczane, jednak wiele osób zastanawia się, jak zrobić puree z ziemniaków i czy jest to trudne. Wykonanie dobrego puree z ziemniaków jest bardzo proste i szybkie, a przepisy z powodzeniem można modyfikować, dodając ulubione składniki.
Znajdziemy w niej wiele z naszej rodzimej kuchni, jak również mnóstwo naleciałości litewskich, mołdawskich, tatarskich czy żydowskich. Mowa tu o kuchni ukraińskiej, która różnorodnością smaków i obfitością dań przyciąga wielu smakoszy z całego świata. Czym charakteryzują się ukraińskie potrawy?
Irena Napierska pełni funkcję szefa kuchni w wyjątkowej restauracji. Z zaangażowaniem przygotowuje posiłki dla emerytów, którzy mają szansę integrować się przy wspólnym stole. Nieprzeciętne spotkania możliwe są dzięki inicjatywie Stowarzyszenia Aktywny Senior. "Gary Babci Krysi" to nie tylko smaczne dania przyrządzane na podstawie tradycyjnych przepisów, ale i szansa na ucieczkę przed samotnością i nawiązanie nowych przyjaźni.
Austria zachwyca różnorodnością smaków. Każdy region kraju ma swoje lokalne specjały. Jednak sztandarowym daniem, z którego słynie tamtejsza kuchnia, jest austriacki sznycel cielęcy w chrupiącej panierce. Na deser austriaccy cukiernicy polecają legendarny wiedeński tort czekoladowy albo strudel austriacki z jabłkami. Jedno jest pewne – wyprawa do Austrii to nie tylko zapierające dech w piersiach widoki, ale także wyśmienite dania, dla których warto na moment zapomnieć o diecie.
Sushi to najbardziej znana potrawa kuchni japońskiej. Jak przygotować pyszne, kolorowe sushi we własnym domu? Przepisem i wszystkimi wskazówkami podzielił się z nami Konrad Budziński.
"Dajmy ludziom wolność, żeby zjedli coś pysznego".
Zwykło się mówić, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem, jaki zjadamy w ciągu dnia. Powiedzenie to potwierdzają nie tylko indywidualne osoby, ale i dietetycy. Przepisy Lorentyny Mikulskiej, bohaterki naszego materiału o dziewczynce z pocztówki, dadzą wam energię i motywację na cały dzień.
Wybitny restaurator zakochał się w Polce. Jaka jest historia ich miłości?