Babeczki portugalskie
Składniki:
- 500 g ciasta francuskiego
- 250 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
- 250 ml mleka
- 150 g cukru trzcinowego
- 50 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- laska cynamonu
- skórka z połówki cytryny
Przygotowanie:
Mleko, śmietankę, cukier, mąkę i żółtka dokładnie wymieszaj. Przełóż do rondelka, dodaj laskę cynamonu i skórkę z cytryny, i gotuj na wolnym ogniu do momentu aż krem zgęstnieje. Piekarnik nastaw na 200 st. C. Rozłóż ciasto francuskie. Wytnij w nim koła - wielkości szklanki. Koła powinny być tak duże, by wypełnić foremki na muffiny. Foremki wysmaruj masłem. Do każdej dziury włóż okrągły placek ciasta. Z masy budyniowej wyciągnij laskę cynamonu i skórkę z cytryny. Następnie wypełnij foremki nadzieniem do 1/4 wysokości. Piecz w piekarniku około 20-25 minut. Po upieczeniu możesz posypać delikatnie cynamonem.
Cantucci
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 20 g likieru anyżowego
- 2 jajka
- żółtko
- 150-200 g migdałów ze skórką
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik na 180 st. C. Wymieszaj mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, likier, jajka, żółtko i wyrób z nich ciasto. Dodaj migdały i wymieszaj. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Z ciasta uformuj wałek wielkości bagietki. Jeśli będzie za długa, to przetnij ją na dwie części. Ułóż na blaszce. Piecz w piekarniku około 30 minut. Wyjmij i potnij nożem póki jest jeszcze miękkie. Gdy ostygnie i się wysuszy, przełóż do pojemnika szczelnie zamykanego.
Chleb jabłkowo-orzechowy
Składniki:
- 800 g jabłek
- 100 g cukru trzcinowego
- 150 g rodzynek
- 500 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka kakao
- łyżeczka mielonego cynamonu
- łyżeczka mielonego kardamonu
- 100 g orzechów włoskich utłuczonych w moździerzu
- 100 g orzechów laskowych utłuczonych w moździerzu
- tłuszcz do smarowania
Przygotowanie:
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Piekarnik nagrzej na 180 st. C. W osobnym naczyniu wymieszaj cukier, rodzynki, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, i wymieszaj za pomocą łyżki lub rózgi. Dodaj jabłka i orzechy, i energicznie wymieszaj tak, jakbyś wyrabiał ciasto. Formę do pieczenia chleba wysmaruj tłuszczem. Wstaw do piekarnika na 60 minut. Następnie pozostaw w formie aż do ostudzenia. Chleb musi całkowicie ostygnąć zanim go pokroisz.
Mus czekoladowy z malinami na ciepło
Składniki:
- 100 g cukru pudru z cukru trzcinowego
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietany kremówki 30 proc.
- 4 jajka
- szczypta soli
- 300 g malin (mogą być mrożone)
- łyżka miodu
- 2 łyżki płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
Przygotowanie:
Czekoladę rozdrobnij w malakserze lub zetrzyj na tarce. Rozgrzej w rondelku śmietankę, dodaj cukier i podgrzej. Następnie dodaj czekoladę. Rozpuść ją w śmietance z cukrem. W osobnej misce oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do czekoladowej masy, a białka ubij mikserem z dodatkiem soli. Ubite białka dodaj do masy czekoladowej. Dokładnie wymieszaj. Mus przełóż do miseczek i wstaw do lodówki na 3 godziny. W rondelku podgrzej maliny z dodatkiem miodu. Polej malinami na ciepło schłodzony mus i dodaj migdałowe płatki.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
>>> Zobacz także:
- Budyń w roli głównej! Zobacz, na ile sposobów przyrządza go Szymon Czerwiński
- Baranek wielkanocny z ciasta piaskowego – prosty przepis na świąteczny deser
- Trzy sposoby na świąteczne słodkości. W roli głównej muffinki wielkanocne
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Daria Ładocha