Jak odświeżyć cytrusy?
Bywa, że po kilku dniach skórka cytryny czy pomarańczy jest przesuszona. Aby ją odświeżyć, wystarczy włożyć owoc na pół godziny do ciepłej wody.
Co zrobić, żeby tłuszcz nie pryskał?
Zdarza ci się, że podczas smażenia tłuszcz pryska na ubranie i ściany? Z pomocą przyjdzie sól. Wystarczy wysypać jej odrobinę na powierzchnię patelni, a następnie wlać olej i rozgrzać.
Jak złagodzić pieczenie po zjedzeniu papryczki chilli?
Papryczka chilli jest niezwykle ostra i pieczenie, które pojawia się po jej zjedzeniu może długo się utrzymywać. Wiele osób, aby je zneutralizować sięga po wodę, która jednak nie pomaga w tym przypadku. Ulgę natomiast przyniesie mleko lub kromka chleba.
Co zrobić, aby jajko nie pękało podczas gotowania?
Czasami podczas gotowania jajka skorupka pęka. Wówczas jego zawartość wylewa się na zewnątrz, a do środka dostaje się woda i jajko już tak dobrze nie smakuje. Jak temu zaradzić? Jajko nie pęknie podczas gotowania, jeśli będzie miało temperaturę pokojową.
Jak ubić białko na sztywno?
Sztywna piana z białek to podstawa udanej bezy i puszystych wypieków, niestety ubijanie jej wcale nie jest takie proste. Jak zatem dobrze to zrobić? Wystarczy przed ubijaniem dodać do białka szczyptę soli.
Co zrobić, żeby bakalie nie opadły na spód ciasta?
Bez bakalii nie obejdzie się żaden tradycyjny keks. Można je także dodawać do babki drożdżowej, makowca czy sernika. Aby bakalie nie opadły na dno ciasta, przed dodaniem do masy należy je obtoczyć w mące.
>>> Zobacz także:
Kruche ciasto z truskawkami – przepisy
Beza, za którą dałby się pokroić Szymon Czerwiński. Poznaj sprawdzony przepis finalisty MasterChefa
Koktajl, budyń, a może placki? Pomysły na letnie desery prezentuje Daria Ładocha
Autor: Iza Dorf