Nasza wiedza na temat potraw arabskich ogranicza się zazwyczaj do kebabów lub falafeli jedzonych w osiedlowej budce. Tymczasem syryjska kuchnia narodowa zachwyca różnorodnością smaków i aromatów. Pokochają ją przede wszystkim wegetarianie, ale i wielbiciele niepowtarzalnych połączeń smakowych.
Parówki to bardzo znany i lubiany przez dzieci produkt. Najczęściej podawane są gotowane w wodzie lub grillowane, jednak można je przyrządzić również zawinięte w ciasto. Parówki w cieście drożdżowym to ciekawy pomysł na wykorzystanie tego mięsnego produktu.
Majonez to produkt, bez którego większość Polaków nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych. Niestety, w wyniku szalejącej inflacji podrożał on o 100 proc. Ceny skutecznie odstraszają przed zakupem, dlatego my podpowiemy, jak na tegoroczną Wielkanoc samodzielnie zrobić majonez. Przepis idealny zdradziła Aleksandra Juszkiewicz, kucharka i zwyciężczyni 9. edycji programu "Masterchef".
Wybór maszyny do smoothie
"To wiele znaczyło, że ktoś tak znany będzie gotował ze mną".
"Nie potrafiłem siebie pokochać".
Miejsce, do którego wybrał się Mikołaj Rey, jest pograniczem województw lubelskiego, mazowieckiego i podlaskiego. Spotykają się w nim również dwie kuchnie - polska i francuska.
Ula Pedantula podjęła się kolejnego wyzwania.
Kuchnia wielkopolska kojarzy się z głównie z gzikiem i pyrami. Mikołaj Rey odwiedził z kamerą Dzień Dobry TVN tamten region Polski, aby pokazać zupełnie inne oblicze lokalnej kuchni.
Oto prosty przepis na pyszny deser.
"Ma bardzo dużo takiego działania pro krwiotwórczego, bo ma żelazo, witaminę B9, czyli kwas foliowy i witaminę B12".
Co warto o niej wiedzieć?
Sprawdź, co warto tam zjeść.
Jak dołączyć? Są na to aż dwa sposoby.
Polenta to, tuż obok pizzy i spaghetti, jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jej historia sięga czasów Cesarstwa Rzymskiego, kiedy to potrawę przygotowywano z różnych zbóż. Ma ona postać kleiku, który po pewnym czasie zastyga. Przepis podstawowy zakłada ugotowanie polenty w wodzie – w taki sposób tradycyjnie przyrządzają ją Włosi. Bardziej swobodna wersja receptury dopuszcza użycie mleka lub bulionu. Samo przygotowanie jest nieco czasochłonne, z uwagi na kilka etapów i konieczność odstawienia potrawy do zastygnięcia.
Gościem kuchni Dzień Dobry TVN jest Daria Ładocha, która pomoże nam stworzyć oryginalne dania z kurczakiem.
Jeśli od czasu do czasu lubimy zjeść coś bardzo wykwintnego, można skusić się na danie ze skorupiaków. Jak jeść raki, by można było łatwo dotrzeć do ich smacznego mięsa?
Klient jednej z restauracji w Wielkiej Brytanii otrzymał na talerzu wyjątkowe danie.
Gruzińskie chaczapuri to bez wątpienia jedna z najpyszniejszych potraw Kaukazu. Chrupiący drożdżowy placek z serowym nadzieniem smakuje wybornie o każdej porze dnia. Zastanawiasz się, jak zrobić gruzińskie chaczapuri? Sprawdź.
"Pamiętajmy, by brać najlepsze produkty".
Mikołaj Rey wybrał się do Ostrołęki, by odkrywać tajemnice kurpiowskich zwyczajów i tradycji. Pasjonat gastronomicznych wyzwań spotkał się z propagatorkami regionalnej kuchni.
Nóż to jedno z podstawowych narzędzi pracy kucharza. Z jego pomocą można wyczarować wiele wykwintnych potraw bądź po prostu pokroić chleb w trakcie przygotowywania kanapek. Warto jednak pamiętać o tym, że ostrza noży mają odmienną grubość, długość oraz kształt. Jak wybrać idealne akcesorium?
Lepiej nigdy tak nie rób.
Foie gras jest przez smakoszy kulinarnych uważane za jeden z najbardziej luksusowych przysmaków nie tylko francuskiej, ale światowej kuchni. Jednocześnie wzbudza on bardzo wiele kontrowersji, przede wszystkim ze względu na sposób hodowli zwierząt, z których mięsa przygotowuje się ten rarytas.
"Tu jest tak, jakby cały tydzień była niedziela" - żartował reporter.
Jak zmienili się Jakub Tomaszczuk i Julia Cymbaluk?
W kuchni wykorzystywana jest do produkcji musztardy oraz do przyprawiania mięs.
Warto poświęcić chwilę na przygotowanie tej potrawy, aby zaskoczyć domowników lub gości zupełnie nową jakością w kuchni.
Niezwykle pokorny, skromny, ale i pracowity, tak Kubę Tomaszczyka z Tychów opisała Anna Starmach. To on został zwycięzcą kolejnej edycji programu MasterChef. Co więcej, 19-latek jest najmłodszym kucharzem w Polsce, który zdobył ten zaszczytny tytuł. Jaki jest prywatnie?