Zapiekany makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
Składniki:
- 200 g makaronu penne ugotowanego na sposób al dente
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g piersi z kurczaka
- puszka pomidorów
- 12 czarnych oliwek
- 100 g boczku w plastrach
- 200 g gorgonzoli
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, oregano
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Kurczaka podsmaż na łyżce oliwy. W rondelku przygotuj sos. Podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj pomidory i wszystkie przyprawy. Gotuj przez 5 minut. Na osobnej patelni podsmaż plastry boczku aż wytopi się tłuszcz. Do naczynia żaroodpornego włóż makaron i mięso z kurczaka. Dodaj boczek i oliwki. Na wierzch dodaj sos pomidorowy i posyp całość gorgonzolą. Piecz w piekarniku przez 25 minut w 180 st. C.
Makaron ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami
Składniki:
- 200 g makaronu wstążki ugotowanego według instrukcji na opakowaniu
- 200 g szpinaku (może być mrożony)
- 150 sera feta
- 15 suszonych pomidorów
- sól, pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki zielonego pesto - może być gotowe lub przygotuj samodzielnie
- 250 g śmietanki 36 proc.
- doniczka bazylii
- 20 g parmezanu
- 30 g orzeszków pini
- 2 ząbki czosnku
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżka pestek słonecznika
Przygotowanie:
Jeśli masz składniki na pesto i masz ochotę przygotować je samodzielnie, to zmiksuj wszystkie składniki w blenderze. Szpinak należy rozmrozić jeśli używasz mrożonego. Odciśnij z niego wodę. Jeśli masz świeże liście, to użyj świeżych. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki oraz szpinak. Następnie dodaj makaron oraz pesto i suszone pomidory pokrojone w paseczki. Dodaj śmietanę i całość wymieszaj. Udekoruj na koniec fetą i dodaj świeżo mielony pieprz.
Łazanki z kapustą i suszonymi pomidorami i oliwkami
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty wypłukanej i odciśniętej na sitku
- kilka suszonych grzybów namoczonych w gorącej wodzie
- 10 oliwek czarnych
- 10 suszonych pomidorów
- duża cebula pokrojona w kostkę
- 3 łyżki sosu sojowego
- szczypta majeranku
- sól, pieprz
- 200 g makaronu łazanki ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- 3 łyżki posiekanej pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Grzyby namoczone w ciepłej wodzie podgotuj w rondelku przez 10 minut. Kapustę kiszoną pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę podsmaż na oliwie. Dodaj ugotowane i pokrojone grzyby. Następnie dodaj kapustę kiszoną. Dodaj wodę z grzybów i sos sojowy oraz przyprawy. Gotuj pod przykryciem 20 minut aż kapusta zmięknie. Następnie dodaj makaron łazanki, suszone pomidory pokrojone w paski i oliwki przekrojone na połówki. Całość wymieszaj i podawaj z zieloną pietruszką.
Makaron z łososiem, rukolą, kozim serem i orzechami włoskimi
Składniki:
- 200 g makaronu pappardelle
- 150 g łososia wędzonego
- garść orzechów włoskich
- garść rukoli
- świeżo mielony pieprz
- 50 g koziego twardego koziego sera
- skórka z cytryny starta na tarce o małych oczkach
- 200 g śmietany kremówki
Przygotowanie:
Gdy odcedzisz makaron zostaw kilka łyżek wody w którym się gotował. Makaron przerzuć do garnka, dodaj łososia i skórkę z cytryny. Wymieszaj całość i dopraw świeżo mielonym pieprzem. Dodaj rukolę i kozi ser. Przełóż na talerz i udekoruj orzechami.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
>>> Zobacz także:
- Pyszne dania z mrożonek warzywnych. Pomysły Kasi Bukowskiej
- Andrzej Polan poleca proste przepisy na pyszne dania z makaronem
- Puttanesca, z jajkiem, a może z serem pleśniowym? Kuchnia makaronowa!
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Daria Ładocha