kuchnia

    kuchnia

    W kuchni państwa Gawlińskich wakacje trwają cały rok. Swoje kulinarne inspiracje czerpią głównie z podróży. W naszej kuchni przygotowali potrawy śródziemnomorskie.

    Monika Mrozowska, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotowała potrawy specjalnie, lecz nie wyłącznie, dla kobiet - dania bogate w fitoestrogeny. Najwięcej tych związków organicznych posiada soja. Ale nie tylko. Co jeszcze?

    Zdrowy, smaczny i bardzo lubi go Anna Starmach. O czym mowa? O miodzie! Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN kurczaka marynowanego w miodzie, jabłka zapiekane z migdałami, rodzynkami i miodem, bułeczki drożdżowe z miodem i ruloniki z ciasta filo, oczywiście z miodem i orzechami. Na co macie ochotę? Skorzystajcie z przepisów Anny, które zamieszczamy poniżej na stronie!

    Witold Szmańda na co dzień mieszka i pracuje w Hollywood. Piękne sylwetki Heidi Klum, Keanu Reevesa czy idealnie płaski brzuch tuż po ciąży Alicji Bachledy- Curuś - to jego dzieło. Jest nie tylko trenerem gwiazd, ale także dietetykiem. Mówi o sobie, że ma bzika na punkcie zdrowia. Czy zaraził nim swoją przyjaciółkę Edytę Herbuś?

    W kuchni Dzień Dobry TVN królował Andrzej Polan, który udowodnił nam, że ser mascarpone nie musi być tylko wykorzystany do tiramisu. Było na słodko i słono.

    Mieszkają w Anglii od 13 lat i łączy ich wspólna pasja, gotowanie. O tym, co daje im prowadzenie bloga i czy nie żałują wyjazdu z Polski opoweidzieli nam Marek i Dorota Rożańscy. Kto podsunał im pomysł na założenie bloga kulinarnego?

    Kolejna odsłona ćwiczeń Sylwii Wiesenberg. Tym razem pokazała, jak nie marnować czasu podczas przygotowywania codziennych posiłków.

    Dziennikarz Dzień Dobry TVN Marcin Sawicki zabrał nas w wyjątkową podróż kulinarną. Zobaczcie prawdziwą chińską kuchnię!

    Podróże to jej pasja, a Azja - region niezwykły. W kuchni Dzień Dobry TVN Maria Niklińska w towarzystwie mistrza kuchni azjatyckiej zgłębiła tajniki kulinariów Dalekiego Wschodu.

    W studiu Dzień Dobry TVN gośćmi były blogerki kulinarne: Paulina Stępień, prowadzi bloga razem z mężem, uczestniczka programu „MasterChef” Monika Goździalska, Joanna Siemek oraz szef kuchni Karol Okrasa. Co najbardziej ich kręci w blogach? Czy każdy może smacznie gotować?

    O gotowaniu marzył od dziecka. Pierwszą pracę w restauracji dostał kiedy miał 14 lat. Teraz jest najbardziej rozpoznawalnym kucharzem w Polsce. Czy prawdą jest, że nigdy nie spróbował barszczu czerwonego?

    W kuchni Dzień Dobry TVN wyjątkowe trio: Natalia Klimas, Joanna Klimas oraz Piotr Kucharski. Uwielbiają sery i czerwone wino. Co jeszcze łączy panie Klimas oprócz więzów krwi i miłości do kuchni? Ano - Sarah Jessica Parker!

    Pani Gosia uważa, że pracując w kuchni można wyglądać stylowo, a zwykła kuchenna ścierka może być prawdziwym dziełem sztuki. :)

    W naszej kuchni, Maciej Szaciłło zaproponował kilka pomysłów na obiad, za nie więcej niż 10 zł. Macie jakieś inne propozycje?

    Potrawy Nigelli Lawson i Jamiego Olivera są mniej zdrowe od tzw. "gotowców" z hipermarketu. Brytyjscy dietetycy proponują, żeby telewizja pokazywała programy kulinarnych celebrytów dopiero po 21.00. Bo dania te są kaloryczne, tłuste i tuczące. W studiu Dzień Dobry TVN zapytaliśmy restauratorkę i krytyka kulinarnego Agnieszkę Kręglicką oraz dietetyczkę Agatę Ziemnicką, co sądzą o pomyśle angielskich badaczy.

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościem była Kinga Paruzel, finalistka programu „Masterchef”. Przygotowała potrawy, których głównym składnikiem były orzechy, tak nieocenione i niedocenione w naszej kuchni. Brownies z orzechami, beza z orzechami i gruszką: oraz quesadillas z orzechami. Spróbujcie!

    Mafijne klopsiki, tiramisu, krewetki i bruschetty - czyli prawdziwie włoskie smaki w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował: Tomek Woźniak

    Kiedy podczas grudniowych wyborów Miss Universe nasza kandydatka weszła do ścisłej finałowej 16-tki, cała Polska wstrzymała oddech. Tak blisko wygranej nie była żadna Polka od 23 lat. Niestety Marcelina Zawadzka nie przywiozła z Las Vegas korony. Ale zabrała ze sobą wspomnienia, piękne zdjęcia i przyjaciół. W kuchni Dzień Dobry TVN, ze swoją niemniej piękną siostrą Karoliną. Podobnież obie panny na wydaniu...

    Wrażliwy przystojniak, który uwodzi głosem. Kiedy odkłada mikrofon przygotowuje najlepszą na świecie pizzę. Jednym słowem – ideał. Uwaga- zajęty! W kuchni Dzień Dobry TVN gościem był Marcin Spenner ze swoją narzeczoną, Małgosią. Kim jest dziewczyna, którą pokochał Marcin?

    Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN zapachniało egzotyką, od samego rana przygotowywaliśmy potrawy z dalekiej Korei!

    Jak szybko i smacznie przygotować potrawy na kolację wigilijną pokazały dziś w kuchni Dzień Dobry TVN trzy siostry: Agata, Katarzyna i Ania Starmach.

    W kuchni dzień Dobry TVN Tomek Woźniak, Kajetan Kopciuch i Kinga Paruzel przygotowali pierogi z kapustą i grzybami, śledzia w kremie z mleczu, karpia faszerowanego oraz wigilijny barszcz czerwony. Zobacz jak zrobić Wigilię, by się nie narobić!

    Inspiracją do stworzenia bloga była książka kucharska z 1940 wydana w Generalnej Guberni - "Tanio, szybko, zdrówko". Oprócz tego, że książka kucharska jest doskonałym poradnikiem domowym jest też kopalnią wiedzy na temat języka, który od chwili wojny znacznie ewaluował. W studiu Dzień Dobry TVN gościem była Joanna Krysińska, która prowadzi rzeczony blog.

    Tylko u nas zobaczycie, jak Maciej Szaciłło rozwałkowuje pączusia z ciemnej masy! W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował zupę ze słodkich ziemniaków, orzechowe dukkah, chipsy z pietruszki, kokosową tartę bez pieczenia i krem z nerkowców z polewą czekoladową. Dlaczego warto jeść orzechy? Skorzystajcie z przepisów Macieja!

    Marieta Marecka, uczestniczka drugiej edycji konkursu "Gotuj o wszystko", która prowadzi kulinarny blog, do kuchni Dzień Dobry TVN przyniosła odrobinę słońca wraz z hiszpańskimi potrawami, które przygotowała. Tortilla z kabaczkiem i papryką, papryczki faszerowane kaszanką, sałatka ziemniaczana, tosty z pastą pomidorową i oliwą oraz deser - churros con chocolate. Skusicie się na jedną z potraw? Lubicie hiszpańską kuchnię?

    Prosto z Odessy, w kuchni Dzień Dobry TVN Paweł gościł ze swoim przyjacielem i misjonarzem księdzem Janem Dargiewiczem. Wspólnie "uchylili pokrywki" i przygotowali potrawy słynące z cudownego aromatu i smaku. A wszystkie one prosto ze słynnego miasta nad Morzem Czarnym, gdzie panują łagodne zimy i długie lata.

    Wielka kulinarna przygoda w kuchni Dzień Dobry TVN! Ekomama Reni Jusis i Dominika Adamczyk z Akademii Zdrowego Odżywiania zdradzają przepisy na: polentę z powidłami, krupnik z kaszą jaglaną, zupę z dyni, duszoną marchewkę z rozmarynem oraz jabłka pieczone nadziewane. Jak jest ulubiona potrawa Roberta Kantereita? Co jest istotne w zdrowym odżywianiu? Która kasza wzmacnia naszą odporność?

    Przepisy pochodzą z „Compendium Ferculorum” Stanisława Czernieckiego w opracowaniu Jarosława Dumanowskiego i Magdaleny Spychaj, najstarszej zachowanej polskiej książki kucharskiej. Zbiór przepisów Stanisława Czernieckiego, który był kucharzem na dworze Lubomirskich w Wiśniczu, został wydany - uwaga - w 1682 roku. Potrawy w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował Piotr Kucharski.