Do naszej kuchni zawitało dziś lato za sprawą mistrza Andrzeja Polana. Andrzej przygotował w kuchni Dzień Dobry Wakacje: ogórki zielone z miodem i serem ricotta, chleb kminkowy oraz brzoskwinie, morele i pomidory malinowe z miętą i mozarellą na ciepło. Skusicie się? Skorzystajcie z przepisów naszego kucharza. Smacznego!
Kucharz Adam Kozanecki przygotowuje dziś w kuchni Dzień Dobry Wakacje w Uniejowie, razem z Ulą Chincz, z regionalnych produktów Ziemi Łódzkiej, kwaszone pomidory, piklowane rzodkiewki w zalewie solankowej oraz cytrynową grillowaną pierś z drobiu z zieloną kapustą z agrestem. Skorzystajcie z przepisów na naszej stronie! Smacznego!
Wybierając się nad polskie morze, trzeba koniecznie skosztować nadmorskich przysmaków i jeść jak najwięcej ryb. Ryszard Pilecki Robert Bochenko polecają Wam przepisy na: sałatkę z pieczonego buraka, wędzonej ryby i ogórka kołobrzeskiego, zupę grzybową z polędwicą z dorsza, troć bałtycką na salsie paprykowej, a na deser - zabaglione z truskawką. Smacznego!
Mikołaj Rey spotkał się z Nowshadem Hossainem Babu, który z Bangladeszu do Polski przyjechał na studia. Po zdobyciu tytułu został w kraju i dziś jest reprezentantem Polski w krykiecie. Co razem ugotowali? Zobaczcie!
Tym razem Mikołaj Rey postanowił posmakować kuchni bałkańskiej. Spotkał się z szefem kuchni Borysem Ignatowem, który przyjechał do Polski na kilka dni w 1981 ... i już u nas został. Zobaczcie jakie smakołyki przygotowali!
W jednej z kamienic na warszawskim Powiślu mieszka Kinga Karpati. Co w jej czterech kątach jest takiego wyjątkowego, że postanowiła ją odwiedzić prowadząca cykl "Odpicowane mieszkanie" Katarzyna Jaroszyńska?
Darek Kuźniak i Przemysław Saleta weszli na nasz kulinarny ring! Jak myślicie, kto komu pokazał gdzie jest jego miejsce, podbił podniebienia jury i wyszedł zwycięsko z kuchennej potyczki? Zobaczcie!
Dziś w "gadżetowym kąciku" Anny Nowak-Ibisz było bardzo ostro! Dowiedzieliśmy się m.in. po czym można poznać dobry nóż kuchenny, czy musi on kosztować ponad 1500 złotych i, jak go prawidłowo ostrzyć nóż, by posłużył nam długie lata?
Mateusz Gessler otwiera właśnie swoją nową restaurację. Agnieszka Jastrzębska skorzystała z jego zaproszenia i z kamerą Dzień Dobry TVN wybrała się tam na obiad, przygotowany przez Mateusza. Jak wygląda wnętrze "najmłodszego dziecka" jurora MasterChef Junior i na kiedy zaplanowano wielkie otwarcie?
Dietetyczne śniadania, kuchnia orientalna, włoska i tajemnice czekolady - to tematy przewodnie kursów kulinarnych. Odwiedziliśmy kilka, by sprawdzić, czego można się podczas nich nauczyć.
Polska Reprezentacja Kucharzy Juniorów zdobyła srebro i brąz na olimpiadzie kulinarnej. Jak wyglądają takie zawody? Jak się do nich przygotowywali? Co brano pod uwagę przy ocenie dań? Kto był w jury? W Dzień Dobry TVN gościliśmy przedstawicieli polskiej Reprezentacji Kucharzy Juniorów: menedżera Jarka Uścińskiego, trenera Sebastiana Krauzowicza, kapitana Bartosza Petera i zawodnika Mateusza Reszczyka. Gratulujemy sukcesu! :)
Agata Dybowska mieszkała w kilkunastu różnych miejscach na Ziemi, ale zakochała się w Barcelonie. W kuchni Dzień Dobry TVN próbowała nas zarazić miłością do Hiszpanii. I chyba jej się to udało... Skorzystajcie z jej przepisów na: pieczone kulki mięsne z ricottą i ziołami, krewetki w czosnku z chorizo i ciecierzycą oraz babki migdałowe z figami, daktylami i brandy.
Były zapiekanki, hot-dogi, hamburgery, a teraz jest kebab, który szturmem zdobył polskie podniebienia. Filip Chajzer postanowił zbadać kulinarny i polityczny aspekt ulubionego, ulicznego dania Polaków. Okazuje się, że kebaby, mimo iż z pochodzenia arabskie, mogą być prawdziwie polskie! :)
Dlaczego należy myć jajka? Ile bakterii jest na drewnianej desce? Kawę należy trzymać w lodówce, czy w szafce? Higiena ważna jest nie tylko w łazience. Pamiętajmy o niej również w kuchni! Katarzyna Bosacka opowiedziała w Dzień Dobry TVN o najczęściej popełnianych przez nas błędach jeśli chodzi o przechowywanie żywności i gotowanie.
"Kuchnia+" obchodziła swoje urodziny w nietypowy sposób. Zgromadzonym, na zorganizowanej z tej okazji kolacji, gwiazdom podała dania wykonane z resztek. Nietuzinkowy pomysł miał zwrócić uwagę na poważny problem: marnotrawstwo jedzenia. W Dzień Dobry TVN pojawił się główny kucharz całego zamieszania Aleksander Baron, były Mister Polski Rafał Maślak oraz uczestniczka "Azja Express" Maria Konarowska. Jak wycieczka do Azji zmieniła jej spojrzenie na jedzenie?
Jakob Kosel był w finałowej trójce 5. edycji Top Model. Mimo, że nie wygrał programu jego kariera rozwija się w błyskawicznym tempie. A wszystko to dzięki zdrowemu stylowi życia i prawidłowemu odżywianiu. Tego nauczyła go jego mama Krystyna, która dziś towarzyszyła mu w kuchni Dzień Dobry TVN.
Joanna Studnicka i Grzegorz Bień odpadli z Masterchefa. W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowali nam swoje jesienne pomysły na ziemniaki, dynię i cielęcinę.
Michel Moran to Francuz hiszpańskiego pochodzenia i jedna z najbardziej wyrazistych postaci polskiej gastronomii. Jest ekscentrycznym i wiecznie uśmiechniętym jurorem w programach kulinarnych stacji TVN. Zaprosiliśmy go do Dzień Dobry TVN, aby spytać, czy to prawda, że w dzieciństwie był łobuziakiem, czy żona akceptuje jego pracoholizm oraz jaką ma opinię o polskich kulinariach.
W kuchni Dzień Dobry TV: dynia faszerowana, smażony sandacz na purée z dyni oraz krem z dyni i wędzonych śliwek. To trzy propozycje dyniowych przepisów przygotowanych dziś rano przez naszego gościa Jana Kuronia. Lubicie dynie? Macie jakieś swoje ulubione dyniowe dania?
Gościem Dzień Dobry TVN był syn znanego krytyka kulinarnego Roberta Makłowicza - Mikołaj. Wspólnie z ojcem prowadzi firmę zaopatrującą restauracje w wino. Niedługo otworzy swoją pierwszą restaurację. Zapytaliśmy go, czym zajmuje się sommelier, jak być dobrym kelnerem i ile należy dawać napiwku, kiedy jesteśmy zadowoleni z obsługi.
Saleta: "Nie żyję po to, żeby jeść tylko jem po to, żeby żyć". Mimo, że w jedzeniu głównie zwraca uwagę na jego kaloryczność, to i tak córki często proszą go by przygotował im hamburgera "bo podobno robi najlepsze". Agnieszka Jastrzębska spytała też Przemysława Saletę o jego kulinarne grzechy. Czy mistrz lubi sobie pofolgować? :)
Blogerka Sarah Britton przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN budyń jagodowo-kardamonowy, zielone smoothie z gryczanymi chrupkami oraz aromatyczne ciasto śliwkowe. Kto ma ochotę?
Szefowie kuchni nie tylko zarządzają zespołami, ale także dbają o jakość usług swoich restauracji i pracują w kuchni. Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy szefowe kuchni Basię Ritz i Agatę Wojdę, aby porozmawiać z nimi o oddaniu się pracy. Dlaczego to głównie panowie są szefami kuchni?
Z wykształcenia jest architektem krajobrazu, a z zamiłowania kucharzem i restauratorem. O kim mowa? O gościu Dzień Dobry TVN Mateuszu Gesslerze. Zapytaliśmy go, kiedy trzeba zacząć, aby być dobrym kucharzem, na czym polega praca szefa kuchni i co może zrobić klientowi, który narzeka.
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania kuchni nutritariańskiej. Na jakich zasadach bazuje kuchnia?Jak wpływa na nasze zdrowie? Na naszym stole pojawiły się takie potrawy jak: brokuły w białym sosie z migdałami, sałatka z pieczonego buraka, paprykowa zupa z fasolą i ryż z brukselkami i jajkiem.
Wkrótce rozpocznie się 14. edycja "Kuchennych rewolucji", a Magda Gessler - królowa rewolucji - nadal ma co robić... w kuchniach Polaków. W Dzień Dobry TVN Magda Gessler opowiedziała nam o kuchennych koszmarach i zaprojektowanych przez nią ubraniach. Kto nie powinien gotować? Czy z rosołu z gęsi można zrobić bigos? Jakie potrawy królują w polskiej kuchni? Na czym restauratorzy mogą zarabiać? I dlaczego Polki boją się kolorów?
Makaron z pesto i smażonymi pomidorkami koktajlowymi, sałatkę na ciepło z wędzoną rybą i gofry z lodami, owocami i słonym karmelem - to przysmaki, które przygotowują dla Was w naszej wyjazdowej kuchni w Kołobrzegu - kołobrzeżanka Agnieszka Rylik i kucharz Piotr Kucharski. Piotr nie pochodzi z Kołobrzegu, ale bardzo lubi to nadmorskie miasto, podobnie jak Mateusz Hładki. A Wy?
W Sopocie od czwartku trwa festiwal literacki, którego motywem przewodnim jest Izrael. Dlatego do Sopotu przyjechała zwyciężczyni izraelskiej edycji programu "MasterChef" Nof Atamna Ismaeel, z którą spotkała się dziennikarka Ania Wendzikowska. Jak udział w programie zmienił życie Nof Atamny Ismaeel, która wcześniej pracowała jako naukowiec, ekspert od mikrobiologii? Czy podoba się jej Polska i, jak ocenia polską kuchnię?
Czy w Warszawie, czy w Kołobrzegu zawsze zapraszamy do naszej kuchni najlepszych kucharzy i serwujemy Wam najsmaczniejsze potrawy. Tym razem do kuchni, na statku, zaprosiliśmy kucharzy: Roberta Bochenko i Ryszarda Pileckiego. Panowie przygotowują dla Was potrawy ze świeżych ryb: ceviche z troci z guacamole, turbota z patelni z karmelizowanymi świeżymi warzywami, sałatkę z dorsza oraz zupę rybną z nutą trawy cytrynowej i mleka kokosowego. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy podróżniczkę Julię Raczko, jej siostrę Patrycję i tatę Macieja. Rodzina przygotowała potrawy kuchni australijskiej. Na naszym stole pojawiły się tosty, hamburgery i beza Pavlova. Spróbujecie? Marcinowi Mellerowi smakowało :-)