Nie zawsze znajduje się czas na to, aby myć piekarnik po każdym jego użyciu. Jednak bez względu na to, jak często korzystasz z piekarnika, pozostają w nim zabrudzenia, takie jak przypalone resztki jedzenia lub zaschnięty tłuszcz. Nierzadko są one bardzo trudne do usunięcia. Korzystając z pyrolizy unikniesz ręcznego czyszczenia, nie wydasz ani grosza na detergenty i zaoszczędzisz sporo cennego czasu.
Pyroliza – co to jest i kiedy się przydaje?
Pyroliza nazywana jest przełomową technologię, która pozwala na skuteczne czyszczenie wnętrza piekarnika. Wiele godzin spędzonych w kuchni na czyszczeniu piekarnika? Kupowanie drogich środków czystości usuwających tłuszcz? Możesz o tym zapomnieć, kupując piekarnik z funkcją pyrolizy. Nagrzanie piekarnika do ok. 480 st. C sprawia, że wszystkie zabrudzenia, które znajdują się w jego wnętrzu, zostają spalone na drobny popiół. Wszystko to dzieje się bez twojego udziału. Wtedy, gdy piekarnik się czyści, możesz zająć się zupełnie innymi, zapewne przyjemniejszymi czynnościami.
Pyroliza czy kataliza?
W sklepach ze sprzętem AGD znajdziesz piekarniki z katalizą i pyrolizą. Zarówno kataliza, jak i pyroliza mają za zadanie czyścić piekarnik. Odbywa się to jednak trochę inaczej. W przypadku katalizy czyszczenie odbywa się przy użyciu specjalnych porowatych paneli, które pochłaniają tłuszcz. Czyszczenie piekarnika z wykorzystaniem tej technologii odbywa się za każdym razem, kiedy włącza się piekarnik i jest niezależne od temperatury. Piekarnik z pyrolizą jest skuteczniejszy w walce z zabrudzeniami niż piekarnik z katalizą . Ponadto nie trzeba wydawać pieniędzy na wymianę wkładów katalitycznych. Jeżeli używasz piekarnika bardzo często, a zabrudzenia są zazwyczaj spore, lepiej zainwestować w piekarnik z pyrolizą.
Najważniejsze zalety piekarnika z pyrolizą
Pyroliza w piekarniku zapewnia wiele korzyści. Wśród najważniejszych można wymienić:
- zachowanie piekarnika w czystości,
- czyszczenie całego wnętrza piekarnika,
- praca wykonywana jest bez twojego udziału,
- brak konieczności kupowania drogich detergentów,
- oszczędność czasu.
- w pełni bezpieczny proces czyszczenia.
Czyszczenie wnętrza piekarnika z funkcją pyrolizy trwa przeważnie około 2 godzin. Powinno ono odbywać się co kilka tygodni. Oczywiście częstotliwość czyszczenia uzależniona jest od tego, jak często używasz piekarnika.
mat. prasowe
Piekarnik do zabudowy z pyrolizą – o czym pamiętać?
Wybierając piekarnik do zabudowy z pyrolizą, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych szczegółów. Po pierwsze, czy piekarnik wyposażony jest w katalizator zapachów. Jeżeli nie, może okazać się, że brzydki zapach spalenizny nie tylko rozniesie się po całym domu, lecz także osiądzie na meblach, które na jakiś czas nim przesiąkną. Po drugie, należy sprawdzić się, czy nasze meble kuchenne są odporne na temperaturę 100°C, czyli czy nie będzie szkodziła im temperatura pyrolizy. O czym jeszcze pamiętać? Dobrym rozwiązaniem jest piekarnik z pyrolizą i prowadnicami teleskopowymi, które znacznie ułatwiają wyjmowanie blach.
Funkcja pyrolizy jest bardzo przydatna. Dzięki niej można zapomnieć o konieczności ręcznego czyszczenia kuchenki. Co więcej, pyroliza zapewnia bardzo dokładne oczyszczanie, które rzadko kiedy możliwe jest do osiągnięcia podczas ręcznego mycia. Należy jednak pamiętać, że piekarnik z pyrolizą pobiera dość dużą ilość prądu. Kupując taki piekarnik, warto zwrócić uwagę na tę kwestię i wybrać model, którego zużycie prądu szacowane jest na najmniejsze. Piekarniki z pyrolizą są również zazwyczaj droższe od modeli klasycznych, bez tego typu udogodnień. Ale bez wątpienia - cena jest tego warta!
Czyszczenie pyrolityczne oraz funkcja SmellCatalyst w piekarnikach Amica
Czyszczenie zabrudzonego piekarnika to, jak wspomnieliśmy wyżej, proces trudny i czasochłonny. Czyszczenie pyrolityczne to samoczynne, efektywne i – dzięki specjalnym zabezpieczeniom drzwi – w pełni bezpieczne czyszczenie komory, bez konieczności stosowania jakichkolwiek detergentów. Piekarnik Amica rozgrzewa się do temperatury 480 st. C, eliminując wszystkie zabrudzenia, w tym najbardziej uciążliwe do wyczyszczenia - te z tłuszczu. W urządzeniach Amica możliwy jest wybór czasu trwania pyrolizy w zależności od twoich potrzeb może to być: 120 minut, 150 minut lub 180 minut. Cały proces kosztuje zaledwie 2 złote!
Dodatkowo funkcja SmellCatalyst zapewni czyste i bezwonne powietrze podczas korzystania z piekarnika Amica. W jego kominie ulokowany jest katalizator zapachu, w którym cząsteczki tłuszczów i zabrudzeń są na bieżąco spalane w wysokiej temperaturze podczas smażenia czy pieczenia, co zapobiega ich wydostawaniu się na zewnątrz. Nieprzyjemnej woni spalenizny czy tłuszczu nie ma w powietrzu, dlatego nic nie osadza się podczas korzystania z piekarnika na meblach czy zasłonach.
Czysta kuchnia i porządek na co dzień - jak na prawdziwego kucharza przystało!
mat. prasowe
Zobacz także:
- Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa
- Warzywne arcydzieła, czyli kuchnia milenialsów Michała Korkosza
- Sprzątanie za grosze? To możliwe. Poznaj ekologiczne, tanie i sprawdzone sposoby
Autor: Adrianna Kowalczyk