Polsko-włoskie święta
Elżbieta Krasińska, mama braci Brunetti we Włoszech mieszkała 38 lat. Tam wychowała także dwóch synów. Obecnie rodzina od kilku lat przebywa w Polsce. Jak najbliżsi spędzają święta i jakie tradycje obowiązują w polsko-włoskim domu podczas Bożego Narodzenia?
Pani Elżbieta przyznała, że włoska Wigilia na ogół jest skromniejsza niż polska. Mimo wszystko w międzynarodowym domu państwa Brunetti święta zawsze obchodzone były uroczyście. Gdy rodzina mieszkała jeszcze w Frascati, przy stole zasiadało 20 osób. Niestety w wyniku pandemii tegoroczne święta pani Elżbieta spędzi tylko z Matteo.
Jakie są różnice w tradycjach polskich i włoskich? Jak się okazuje, we Włoszech przed kolacją domownicy nie łamią się opłatkiem i nie składają sobie życzeń. W domach nie śpiewa się także kolęd.
Jak wprowadziłam na moją wigilię opłatek, to w pierwszym momencie było to wielkim zaskoczeniem. W końcu im się to bardzo podobało, to dzielenie się własnym chlebem, ta solidarność. Przepiękna tradycja
- powiedziała pani Elżbieta.
Kiedy Włosi rozdają dostają prezenty na Boże Narodzenie?
Ponadto, różnice występują także w kwestii prezentów. Według polskiej tradycji Mikołaj przychodzi w Wigilię, tuż po kolacji. Włosi natomiast rozdają sobie prezenty w dzień Bożego Narodzenia.
- Prezenty są już pod choinką i rano wszyscy je znajdują – powiedziała mama.
Jakie wspomnienia z włoskich świąt mają bracia? Marco przyznał, że do dziś pamięta słynny plac w Rzymie, gdzie z całą rodziną wybierał się na świąteczne zakupy.
- Jedną z rzeczy, którą najbardziej pamiętam, to jak z mamą i z bratem szliśmy do Piazza Navona, to jest taki słynny plac w Rzymie. Jest tam piękny rynek i jarmark świąteczny. Chodziliśmy tam kupować prezenty - powiedział Marco Brunetti.
Świąteczny stół
Według polskiej tradycji na świątecznym stole powinno znaleźć się 12 potraw. Jakie dania przygotowuje polsko-włoska rodzina? Matteo zdradził, że podczas świątecznych przygotowań każdy z członków rodziny ma swoje przydzielone zadania. Tradycyjnymi potrawami kuchni polskiej takimi jak zupa grzybowa czy pierogi zajmuje się mama, bracia dodają natomiast nutkę nowoczesności.
Finalista 6. edycji "MasterChef" zdradził, że przygotowuje tatara oraz uwielbiany przez rodzinę krem zabajone. Na stole nie może zabraknąć także tradycyjnych włoskich ciast: Panettone z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej i rodzynek oraz drożdżowego Pandoro. Pani Elżbieta dodała również, że we Włoszech podczas wigilijnej wieczerzy spożywa się warzywa w tempurze oraz smakowitą rybę. Nie jest to jednak tradycyjny polski karp.
- Jest ryba bardzo szlachetna, którą zawsze przygotowywała moja teściowa. Nazywa się spigola i ją się faszeruje - bułka tarta z białym winem, czosnek i natka. To się zapieka w piecu i ona jest wspaniała – powiedziała pani Elżbieta.
Jak na włoską rodzinę przystało, podczas posiłku nie może zabraknąć także węglowodanów. Matteo przyznał, że w pierwszy dzień świąt serwowana jest zapiekanka makaronowa, natomiast drugi posiłek to pieczona jagnięcina z ziemniakami przyprawiona rozmarynem i tymiankiem.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl
Zobacz także:
Były reprezentant Polski spowodował kolizję po pijanemu. Co mu grozi?
Bluzka i koszula z falbaną – w jakim zestawieniu się sprawdzą?
Autor: Nastazja Bloch