Każdy (albo przynajmniej duża większość) z nas lubi w święta dobrze zjeść. Niestety czasem zdarza się, że zamiast w jakość – idziemy w ilość. Najwyższa pora to zmienić i mądrze planować świąteczne menu i zakupy, a przede wszystkim wkładać do koszyka tylko wartościowe produkty. Pochodzące od sprawdzonych dostawców lub opatrzone odpowiednim symbolem, np. Jakość z Natury Carrefour. To nie tylko lepszy smak, ale także gwarancja, że podajemy najbliższym naprawdę zdrowe danie.
Jak robić zakupy?
Kochamy robić zakupy! Niestety kupujemy za dużo i spora część tego jedzenia ląduje później w koszu. Z danych Polskiego Instytutu Ekonomicznego wynika, że przeciętny Polak rocznie wyrzuca 247 kilogramów żywności (daje nam to piąte miejsce wśród krajów Unii Europejskiej)! Zatem, co zrobić, żeby nie marnować jedzenia i w końcu zacząć kupować mądrze? Sposobów jest kilka.
Po pierwsze – robić listę zakupów. Zanim wybierzemy się do sklepu i zaczniemy wrzucać do koszyka wszystko, co wpadnie nam w oko. Warto dobrze się zastanowić, co chcemy przygotować, co już mamy w domu i których produktów nam brakuje do konkretnego dania. Taką listę warto robić nie tylko przed świętami, kiedy czeka nas sporo przygotowań.
Po drugie – czytać etykiety. Przygotowując potrawy wigilijne czy świąteczne, powinniśmy się kierować jakością danego produktu oraz tym, czy jest zdrowy. Dlatego tak ogromne znaczenie ma czytanie etykiet. Bardzo długa lista lub dziwne nazwy składników powinny wzbudzić w nas niepokój i skłonić do odłożenia danego produktu z powrotem na półkę. Dlatego najlepszym wyborem będą produkty pochodzące od znanych producentów lub z oznaczeniami gwarantującymi dobrą jakość i bezpieczny skład, np. Carrefour BIO, bo nie ma w nich żadnych konserwantów.
Po trzecie – robić zakupy online. Przy zakupach online do koszyka trafią tylko te produkty, których naprawdę potrzebujemy i żadna „promocja” nas nie skusi. Do tego licznik, który cały czas jest widoczny na stronie, pokazuje ile już wydaliśmy i czy nie przekroczyliśmy przeznaczonego na zakupy budżetu. Największą zaletą takich zakupów jest to, że – tak naprawdę – ktoś zrobi je za nas. Do tego – w zależności od opcji, jaką wybraliśmy – trafią one pod same drzwi naszego mieszkania, do paczkomatu lub odbierzemy je w sklepie. Bez czekania i stania w kolejce.
Zrób to sam!
Za mądrym kupowaniem powinno iść mądre gotowanie, czyli samodzielne. Czas przygotowań do świąt to doskonała okazja, aby odrobinę zwolnić i wygospodarować trochę czasu na gotowanie. Zamiast sięgać, np. po gotowe pierogi zróbmy je samodzielnie lub wspólnie z najbliższymi. Do farszu doskonale nada się kapusta kwaszona Carrefour BIO wolna od konserwantów, a bogata w cenne dla naszego zdrowia bakterie, które wzmacniają naszą odporność i poprawiają funkcjonowanie całego organizmu.
Warto także kupić zakwas z buraków Targ Świeżości Carrefour i samodzielnie przygotować tradycyjny wigilijny barszcz. Nie ma w nim żadnych sztucznych barwników oraz konserwantów, które, choć dopuszczone, u niektórych osób mogą wywołać alergie lub problemy z układem pokarmowym.
Samodzielne przygotowywanie świątecznych potraw to świetna okazja do tego, aby trochę przełamać tradycję. Zamiast klasycznego karpia można podać pstrąga lub łososia w galarecie. Przy zakupie ryby trzeba się jednak upewnić czy pochodzi ona ze zrównoważonych połowów i – co najważniejsze – czy jest świeża. Jak to rozpoznać? Dobra ryba:
- nie ma zapachu – jeśli pachnie nieprzyjemnie, najprawdopodobniej zaczęła się już psuć;
- ma błyszczącą, pokrytą śluzem łuskę;
- ma wypukłe, błyszczące oczy i czerwone skrzela.
- ma mięso, które zachowuje się, jak gąbka, czyli po dotknięciu powinno wrócić do poprzedniego kształtu.
Takie oględziny nie są konieczne, jeśli kupujemy w sprawdzonym miejscu i od znanego producenta. Wybierając łososia lub pstrąga Jakość z Natury Carrefour
mamy absolutną pewność, że ryby są nie tylko świeże, ale pochodzą ze zrównoważonych hodowli oraz były karmione paszą wolną od chemii i antybiotyków.
Postaw na jakość!
Przygotowując świąteczne potrawy, musimy pamiętać, że najważniejsza jest ich jakość, a nie ilość. Dobre i pełnowartościowe produkty przechodzą liczne kontrole i testy, zanim otrzymają np. znaczek BIO. Jego obecność to gwarancja, że dane warzywo nie miało kontaktu z żadnymi pestycydami.
Trzeba podkreślić, że w pełni naturalne i pochodzące z upraw ekologicznych produkty są smaczniejsze i zdrowsze (zawierają więcej witamin, a znacznie mniej szkodliwych metali ciężkich). Są także łatwo dostępne, można je dostać niemal w każdym sklepie, a ich cena jest na tyle przystępna, że każdy z nas może sobie na nie pozwolić.
Autor: Adrianna Kowalczyk