Jesteś tym, co jesz – każdy z nas zna to powiedzenie i wie, że kluczem do zdrowego i długiego życia jest odpowiednia dieta. Niestety z wprowadzeniem zasad zdrowego żywienia w życie nie idzie nam najlepiej. Zazwyczaj brak czasu sprawia, że wolimy kupić gotowe danie niż ugotować coś samemu, a zamiast zdrowej przekąski, np. w postaci soczystej marchewki Jakość z Natury Carrefour wolimy sięgnąć po słodkiego batonika. W konsekwencji coraz więcej osób zmaga się z otyłością, cukrzycą czy nadciśnieniem. Tych wszystkich problemów można uniknąć. Wystarczy jeść więcej warzyw i owoców, a konkretnie pięć porcji.
Porcja warzyw lub owoców, czyli ile?
Jedna porcja powinna mieć od 80 do 100 gramów, tyle ma np. jedno jabłko lub marchewka, pół bakłażana, garść szpinaku czy pół szklanki soczewicy. Za jedną porcję można uznać także szklankę soku na podwieczorek, jednak w tym przypadku trzeba zachować ostrożność. Spora grupa producentów "wzbogaca" je o cukier, którego powinniśmy unikać. Dlatego sok możemy wycisnąć sami lub bardzo dokładanie czytać etykiety i sięgnąć po sprawdzone produkty, w którym nie ma żadnych "ekstra" dodatków, jak sok jabłkowy Jakość z Natury Carrefour.
Aby zmiana nawyków żywieniowych była naprawdę wartościowa, trzeba pamiętać o zachowaniu właściwych proporcji. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby co najmniej 3 z 5 porcji stanowiły warzywa, a tylko 2 owoce. Dlaczego? Niestety te ostanie, choć bardzo smaczne i zdrowe, zawierają sporo cukru – fruktozy. Jej nadmiar w diecie sprzyja tyciu i gromadzeniu się tkanki tłuszczowej. Trzeba również zwrócić uwagę na to, skąd pochodzą poszczególne produkty. Dlaczego?
Jak wybrać dobre warzywa owoce?
Warzywa i owoce są bardzo zdrowe – co to tego chyba nikt nie ma wątpliwości. Dostarczają niemal wszystkich witamin i substancji odżywczych, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Są bogate w witaminę C, która wzmacnia odporność i zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za tworzenie się zmian nowotworowych. Obecna w nich witamina A poprawia wzrok (chroni przed tzw. kurzą ślepotą), witaminy z grupy B mają korzystny wpływ na wygląd włosów, skóry oraz paznokci, a także wspomagają działanie układu nerwowego. Obecny – zwłaszcza w zielonych warzywach i owocach – błonnik pokarmowy przyspiesza metabolizm i obniża poziom cholesterolu, tym samym chroni przed rozwojem miażdżycy. Dostarczają też niezbędnych mikro- i makroelementów, takich jak potas czy magnez, które mają korzystny wpływ na serce i cały układ krążenia.
Czy wszystkie są równie wartościowe? Niestety nie. Mimo że warzywa i owoce – na pierwszy rzut oka – wyglądają identycznie, to ich wartości odżywcze będą się od siebie różniły . Dlaczego? Kluczowe znaczenie ma sposób uprawy. Badania pokazują, że warzywa i owoce, które pochodzą z gospodarstw ekologicznych, są dużo zdrowsze.
Warzywa i owoce, które nie mają kontaktu z żadną szkodliwą chemią, zawierają mniej metali ciężkich, a więcej witamin, przeciwutleniaczy czy antocyjanów. Gdzie kupić takie warzywa? Wyjścia są dwa. Pierwsze to na własną rękę szukamy kontaktu do rolnika. Drugie – robimy zakupy w sklepach, które oferują takie produkty. W swojej ofercie ma je m.in. sieć sklepów Carrefour – widnieje na nich oznaczenie Jakość z Natury. Trzeba podkreślić, że warzywa z takich upraw wcale nie są drogie i każdy może sobie na nie pozwolić.
Decydując się na taki zakup mamy całkowitą pewność, że produkt jest wolny od chemii i groźnych dla zdrowia pestycydów.
Jak zacząć jeść więcej warzyw?
Najważniejsze to uświadomić sobie, że taka drobna zmiana w codziennym menu wyjdzie nam tylko na zdrowie. Więcej roślin w diecie to smuklejsza sylwetka, zdrowsze serce i więcej energii do działania. Jak zmienić swoje nawyki żywieniowe? Najlepsze efekty da metoda małych kroków. Na początek warto zadbać oto, aby warzywo było obecne w każdym posiłku. Poza tym słodką przekąskę można zastąpić jabłkiem lub chrupiącą marchewką z oznaczeniem Jakość z Natury Carrefour.
A co z dziećmi? Tak naprawdę warzywa i owoce powinny stanowić podstawę także ich diety. Jeśli maluch od samego początku będzie uczony jedzenia warzyw – z rozszerzaniem jadłospisu i wprowadzaniem nowych smaków nie powinno być problemów. Ale nie jest to reguła. Dlatego rodzice, którzy chcą zmienić nawyki dziecka, muszą pamiętać, że uczą się one przede wszystkim przez obserwację i jeśli zobaczą, że rodzic zamiast batonika sięga np. po szklankę soku lub marchewkę, nie będą miały żadnego problemu z ich jedzeniem. Niewiele wskórają ci, którzy będą podawać dzieciom warzywa, a sami będą sięgali po niezdrowe produkty.
Jeśli dawanie dobrego przykładu nie przynosi efektów, można zaprosić dziecko do wspólnego przygotowywania posiłków. Zachętą może być także wycinanie z warzyw i owoców oryginalnych kształtów lub tworzenie ciekawych konstrukcji. W ten sposób dziecko przekonana się, że te produkty są naprawdę smaczne i można je podawać na wiele sposobów, a samo rodzinne gotowanie to świetna zabawa!
Autor: Adrianna Kowalczyk