Chleb na otrębach owsianych na twarogu
Składniki:
- 250 g zmielonych migdałów
- 4 jajka
- 250 g tłustego twarogu
- 150 g siemienia lnianego
- 100 g ziaren słonecznika
- 100 g otrębów owsianych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki nasion chia
- 2 ząbki czosnku
Dodatki:
- biały ser
- rukola
- awokado
- pomidorki cherry
- ser kozi
Przygotowanie:
Ziarna słonecznika możesz utłuc w moździerzu na mniejsze kawałki. Połącz je z migdałami,
siemieniem lnianym, otrębami, solą i chia. Dodaj również proszek do pieczenia. W osobnej
misce zmiksuj jajka razem z twarogiem. Czosnek przeciśnij go przez praskę i dodaj do jajek.
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Formę do pieczenia chleba wyłóż papierem. Przełóż ciasto
na chleb do formy i piecz w piekarniku 45 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160
stopni i piecz jeszcze kolejne 45 minut.
Koktajl z otrębami na dobry początek dnia
Składniki:
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2 banany
- 300 g truskawek
- 2 łyżki otrębów owsianych
- Do dekoracji:
- kilka świeżych malin
- orzechy laskowe potłuczone w moździerzu
Wszystkie składniki na koktajl zmiksuj w mikserze. Przelej do szklanek i udekoruj malinami i
orzechami
Omlet z otrębami pszennymi
Składniki:
- 4 jajka
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1 szalotka drobno posiekana
- garść liści szpinaku
- 2 łyżki mleka owsianego
- Sól
- pieprz
- szczypta oregano
- 2 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Dodatki:
- dwie kromki chleba razowego
- garść rukoli
- oliwki czarne
- pistacje bez łupin
Przygotowanie:
Jajka ubij za pomocą miksera. Dodaj otręby i przyprawy. Rozgrzej patelnię a na niej oliwę z
oliwek. Dodaj jajka i wsyp pomidorki przecięte na połówki oraz szpinak. Przykryj i zmniejsz
ogień. Następnie smaż aż placek się zetnie. Następnie przełóż go na drugą stronę. Gdy
będzie gotowy podawaj z ulubionymi dodatkami.
Muffiny otrębowe z malinami
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 300 ml mleka
- 100 g otrębów owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru trzcinowego drobnego
- 200 ml oleju
- 300 g świeżych malin
Przygotowanie
Mleko połącz z otrębami. Następnie wymieszaj wszystkie składniki suche. Jajka ubij w
osobnej misce. Dodaj to otrębów z mlekiem i połącz ze składnikami suchymi. Dodaj maliny
ale wymieszaj je delikatnie łyżką, by się nie rozpadły. Dodaj również olej. Piekarnik nastaw
na 180 stopni. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Wlej powstałą masę do ¾ wysokości.
Piecz około 25 minut.
Muffiny z otrębami i malinami, fot. Tomasz Urbanek/East News
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Zobacz też:
Banan, kawa i jogurt. Czego jeszcze nie można jeść na pusty żołądek?
Poranna bomba energetyczna. Czym możemy zdrowo zastąpić kawę i kakao?
Zjadłeś śniadanie? Nie wyrzucaj resztek, zrobisz z nich cuda
Autor: Jola Marat
Źródło: Daria Ładocha