Do pieczywa , do mięsa, do ryb , do warzyw, do wszystkiego - jakie noże powinny znaleźć się w naszej kuchni? O czym należy pamiętać przy jego zakupie? Czy nóż drogi to zawsze nóż dobry? Piotr Kucharki przetestował noże na swoich potrawach: carpaccio wołowym, schabie z musztardą i tatarze z łososia.
Na antenę TVN wraca serial „Wszyscy kochają Romana”. Jest to nasz rodzima wersja popularnego amerykańskiego serialu "Everybody Loves Raymond". Perypetie głównego bohatera Raya Barone i jego rodziny to prawdziwy fenomen wśród amerykańskich sitcomów: dziewięć sezonów, 210 odcinków, trzynaście statuetek Emmy oraz kilkadziesiąt nominacji do tej i wielu innych nagród. Czy w Polsce serial odniesie także spektakularny sukces? W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Tamarę Arciuch razem z mężem Bartkiem Kasprzykowskim.
Było ich trzech - przynieśli mirrę, kadzidło i złoto. A nasza Anna Starmach do studia Dzień Dobry TVN przyniosła kandyzowane owoce, włoskie orzechy i dużo cukru. Z tych składników przygotowała przepyszne ciasta na święto Trzech Króli i, mało tego, ukryła w nich niespodziankę! Jaką?
W kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Szaciłło postawił na słodkości: ciasto z winogronami i orzechami, tartę z migdałami, orzechami laskowymi i karmelem oraz jagodowe pączki.
Jakich zasad i reguł, zgodnie z zasadami spartańskiego wychowania, przestrzegają w swojej codziennej diecie? W kuchni Dzień Dobry TVN warszawscy Warsaw Spartans: Maciej Pobudkiewicz, Tomasz Piskała, Mateusz Gołoś, Łukasz Mrozek, Radosław Rykiel, Tomasz Ochnio zgotowali nam prawdziwe igrzyska!
Po suto zastawionym świątecznym stole, warto przywrócić nasz organizm do równowagi. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Łapanowski przyrządził potrawy w sam raz na przeciążony świątecznymi daniami żołądek.
Zanim na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka i da sygnał, że można już siadać do wigilijnej kolacji warto posłuchać rad Andrzeja Polana, który pomagał naszym widzom w świątecznych sytuacjach awaryjnych. Co zrobić, aby pierogi się nie rozpadały? Tego dowiesz się tylko u nas!
To po prostu smaczne dania! Jak doprawić wigilijny barszcz, by nie był za ostry, jak usmażyć karpia, by go nie spiec i wreszcie, jak zrobić kapustę z grzybami, by nie była zbyt kwaśna. W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach zdradziła nam swoje sposoby na udane wigilijne potrawy.
Kuchenne kreacje, czyli fartuchy, mogą być eleganckie i piękne. Wszystko dzięki dwóm dziewczynom, które wymyśliły fartuchy COOKie. O swoim pomyśle na "Kobiecy biznes" opowiedziały w Dzień Dobry TVN. Czy założyłybyście taki fartuch?
Piękna i utalentowana. Ma idealne ciało, które chętnie prezentuje na okładkach magazynów dla panów. Tańczy od dziecka, a jej umiejętności możemy podziwiać w kolejnych edycjach „Tańca z Gwiazdami”. Tym razem zdradziła nam, jaki jest jej sekret na utrzymanie tak doskonałej figury. W kuchni Dzień Dobry TVN towarzyszył tancerce Tomek Woźniak.
Litewskie pieczone , ravioli, samosy - różne przygotowywane, z różnych składników, ale jedno je łączy -wszystkie to pierogi. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski dokonał przeglądu pierogów z różnych stron świata.
Pascal Brodnicki na tropie nowych smaków w żabich udek! Francuskie podniebienie Pascala preferuje.....no właśnie? Żabę czy może jednak kurczaka?
Artur Barciś. Bez cienia zażenowania przyznaje się, że nie potrafi samodzielnie wypełnić PIT-a, całą pensję od razu oddaje żonie. Sam aktor posiada wiele talentów. Niedawno pojawiła się na rynku jego biografia. To, że umie grać wiemy, ale czy potrafi gotować? W kuchni Dzień Dobry TVN towarzyszył mu Tomasz Woźniak.
Do świąt pozostały zaledwie dwa tygodnie, dlatego już można zacząć wyrabiać ciasto na piernik oraz pierniczki na choinkę. Warto też samodzielnie zrobić kandyzowane skórki z pomarańczy, cytryn i domowy cukier waniliowy, które to przysmaki bardzo przydadzą się do świątecznych wypieków. W studiu Dzień Dobry TVN Anna Starmach i jej świąteczne pierniczki.
Migdały, pomimo dość znacznej zawartości tłuszczu, powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Są nieocenionych źródłem wapnia, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zaproponował migdały w wersji na słodko!
Solona świńska noga, kumpiak, suszony ser i wiejski chleb. W poszukiwaniu smaków idealnych Maciej Nowak wybrał się do Sokółki. Co jeszcze oferuje Ziemia Białostocka?
Makrela, dorsz, karp, mintaj , łosoś - do wyboru i do koloru! Co roku musimy zdecydować, jaka ryba zagości na naszych stołach w Święta Bożego Narodzenia oraz Wigilię. W kuchni Dzień Dobry TVN proponujemy kilka z nich.
Anna Starmach, zainspirowana nowoczesnymi i innowatorskimi pracami amerykańskiego fotografa Davida LaChapelle'a, stworzyła w kuchni Dzień Dobry TVN dania nawiązujące prac artysty, czyli potrawy modne, kolorowe i pomysłowe.
Jerzy Knappe napisał książkę kucharską. Bogato ilustrowana, z najlepszymi przepisami sławnego kucharza. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Borysa Szyca, odtwórcę roli Jerzego. Czy doczekamy się kolejnego sezonu serialu „Przepis na życie”? Jak potoczą się losy Jerzego?
Manna, kukurydziana, jaglana, jęczmienna, gryczana, kus-kus, pęczak - w kuchni Dzien Dobry TVN królowłay kasze i to w wydaniu wegetariańskim! A przygotowali je Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło.
Kasia Cichopek nie ukrywa, że nic nie smuci jej tak bardzo, jak widok zaniedbanej, źle ubranej i niedożywionej młodej mamy. Wychodząc z założenia, że jesteśmy tym, co jemy, Kasia razem z Tomkiem Woźniakiem, w kuchni Dzień Dobry TVN pokazała jak zdrowo i łatwo przygotowywać dania, które spowodują, że będziemy tryskać energia i emanować urodą.
Magda Gessler od dziesięciu lat ma swój rytuał. I nie ma to nic wspólnego z gotowaniem! Raz w roku ucieka od cywilizacji, ludzi, kamer, kuchennych rewolucji i zgiełku warszawskich restauracji, aby odnaleźć spokój w „Domu, który śpiewa”. Zabierała tam ze sobą swojego ukochanego Waldemara oraz... ekipę programu Dzień Dobry TVN.
Kozi ser to przysmak, który można albo pokochać, albo znienawidzić. Nie każdy jest w stanie się do niego przekonać ze względu na intensywny i dla wielu przykry zapach. Pascal Brodnicki udowodnił nam jednak, że nie ma pyszniejszego dania niż dobry gatunkowo ser kozi z lampką czerwonego wina. Po ostatniej wizycie we Francji poznał bowiem tajniki jego produkcji, a także wstąpił do elitarnego bractwa.
W tej kuchni króluje ostre chilli. W studiu Dzień Dobry TVN prym wiodła kuchnia peruwiańska i klasyczne dania tejże kuchni: sałatka ceviche oraz kisiel z czarnej kukurydzy. Palce lizać!
Na naszych stołach gości dzięki Hiszpanom, którzy upowszechnili go w XVI wieku. Od razu stał się warzywem powszechnie stosowanym w europejskiej kuchni. W kuchni Dzień Dobry TVN nie zapomnieliśmy o ziemniaku, warzywie, które jest istnym kameleonem: od puree po chrupiące frytki. Zobacz, jak Anna Starmach wykorzystała ziemianka!
Mięsisty, nietuczący i smaczny. Jest także znany pod takimi nazwami jak: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Uważany jest za afrodyzjak i w niektórych krajach ma nawet swoje święto! My także postanowiliśmy docenić zalety bakłażana. Zobaczcie, co wyczarował w naszej kuchni Andrzej Polan!
Anna Bałon ma 18 lat i jest najmłodszą uczestniczką programu „Top Model". Jeszcze rok temu ważyła ponad 80 kg. Postanowiła jednak schudnąć i swoją przemianę pokazała nam wszystkim. Ania schudła 24 kg i cały czas utrzymuje idealną sylwetkę. Jak to robi? W kuchni Dzień Dobry TVN razem z Tomaszem Woźniakiem przygotowała aksamitny krem brokułowy oraz chrupiącą focaccię. Czy z tych dań składa się jej codzienna dieta?
Nie widują się tak często, jak by sobie tego życzyli, ale jeśli już się spotkają widać, że łączy ich niezwykła więź. Przeżyli razem dramatyczne dzieciństwo, Powstanie Warszawskie, przeprowadzki w obce miejsca. Oboje pasjonują się fotografią i kuchnią, choć gotują zupełnie inaczej. W Dzień Dobry TVN Beata Tyszkiewicz przedstawiła nam swojego młodszego brata, operatora, reżysera i fotografa Krzysztofa Tyszkiewicza.
Od lat Marek Kondrat nie przestaje nas zaskakiwać. Jakiś czas temu pożegnał się z aktorstwem i zajął się sprzedażą i dystrybucją win. Dziś jego sieć sklepów to uznana i ceniona marka. Kilka tygodni temu w księgarniach pojawiła się książka kucharska, której Marek jest współautorem. Chętnie zabiera głos w ważnych sprawach, także politycznych. Jest człowiekiem wolnym i jak sam mówi: „nic nie musi”. W studiu Dzień Dobry TVN opowiedział o tym, jak cieszyć się życiem. Poznaj receptę na szczęście Marka Kondrata.
W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Maciąg przygotowała kreatywną owsiankę, czyli poranną, odżywczą bombę witaminową pełną błonnika, rozgrzewającą i bardzo zdrową zupę sojową, którą można jadać w kilku wariantach oraz sałatkę z natki pietruszki w stylu arabskim, czyli wzmacniającą zieleninę zawierającą witaminę C.