fot. Piotr Bławicki / East News
Jagodzianki z białą czekoladą
Składniki:
500g mąki
3 żółtka
1 całe jajko
100g Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”
Cukier perlisty „Cukier Królewski”
Cukier waniliowy, skórka z cytryny
30 g drożdży
100g masła
Ok. 250 ml mleka
500g jagód
2 tabliczki białej czekolady
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy 50g cukru, 100g mąki i drożdże. Wszystko razem dokładnie łączymy i odstawiamy nasz rozczyn drożdżowy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Żółtka, jajko, cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” oraz cukier waniliowy ucieramy na puch. Do mąki lekko podgrzanej np. w piekarniku dodajemy rozczyn, utarte jajka z cukrem, rozpuszczone masło. Teraz przychodzi pora na wyrabianie ciasta. Życzę cierpliwości i oddania sprawie. Ważne bardzo, żeby ciasto było lśniące, puszyste i pyszne. Zmęczeni dajemy sobie teraz spokój i ciastu również. Sądzę, że 40 minut spokojnie wystarczy. Ciasto wyrośnięte wykładamy na blachę, porcjujemy na mniejsze kawałki. Jagody lekko oprószamy mąką ziemniaczaną. Na każdą porcję ciasta układamy porcję jagód, kawałki białej czekolady i zwijamy bułeczki. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem perlistym „Cukier Królewski” . Pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut.
Semifreddo z owocami leśnymi i nugatem
Składniki:
200g Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”
80 ml soku jabłkowego Sok jabłkowy
400g serka mascarpone
200ml śmietany kremówki
Jagody, jeżyny, maliny, świeża mięta,
Cukier puder w młynku „Cukier Królewski”
Przygotowanie:
Z soku jabłkowego i cukru drobnego trzcinowego w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” przygotowujemy syrop tzw. nitkę. Gorący syrop dodajemy do mascarpone, wszystko dokładnie mieszając na jednolitą masę. Masę umieszczamy w misce z zimną wodą i lodem , mieszamy do momentu aż masa nam ostygnie i zacznie stygnąć. Do masy na koniec dodajemy ubitą śmietanę oraz połamany nugat. No właśnie a jak przygotować nugat?
2 białka
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” 250g
½ szkl. wody
½ szkl. miodu
Orzechy laskowe, migdały płatki
Przygotowanie:
Na patelni łączę cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”z wodą i miodem. Zagotowuję i powstaje nam bardzo gęsty syrop. Aby sprawdzić czy jest wystarczająco dobrze przygotowany wystarczy wlać troszkę syropu do zimnej wody. Jeżeli stężeje w postaci cienkiej warstwy to znaczy, że wszystko ok. możemy dalej kontynuować pracę. Białka ubijamy na sztywno i cienkim strumieniem dodajemy syrop cukrowo-miodowy, nie przerywając ubijania. Powstała masa musi być idealnie biała i sztywna. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i płatki migdałowe. Masę wykładamy na papier pergaminowy, rozprowadzamy zwilżonymi dłońmi i odstawiamy do ostygnięcia. Masę z serka i nugatu wykładamy do miseczek i wstawiamy do lodówki do stężenia. Gotowy deser dekorujemy leśnymi owocami i miętą. I jeszcze oprószamy cukrem pudrem w młynku Królewskim. Ale zabawa, ale pycha!!!
Bardzo kruche z jagodam i brzoskwinią
Składniki:
2,5 szkl mąki kukurydzianej
200g masła
4 zółtka
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” 250g
Cukier wanilinowy
Odrobina proszku do pieczenia,
Szczypta soli,
Dodajemy miękkie masło, cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”, cukier wanilinowy oraz żółtka. Wyrabiamy ciasto, chwilę odstawiamy i następnie rozwałkowujemy na cienki placek.
500g jagód
4 brzoskwinie
200g herbatników
Odrobina mąki ziemniaczanej
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”
Przygotowanie:
Brzoskwinie pozbywamy pestek i kroimy w cienkie paski. Łączymy z jagodami, cukrem drobnym trzcinowym „Cukier Królewski” i odrobiną mąki ziemniaczanej. Na środku ciasta wysypujemy warstwę potłuczonych herbatników, mieszankę owoców i zakładamy boki pomagając sobie arkuszem pergaminu, na którym ciasto się znajduje. Pieczemy w magicznej temp. 180 stopni około 35 minut.
Lodowate Latte
Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
60 ml wody
100 ml mleka
cukier wg uznania
6 kostek lodu
Do shakera dodaj kawę rozpuszczalną, wodę, cukier i kostki lodu. Zamknij shaker i mieszaj energicznie przez ok. 20 sekund. Otwórz shaker i zawartość, wraz z kostkami lodu, przelej do odpowiedniej szklanki. Całość wypełnij zimnym mlekiem do żądanej objętości i podawaj ze słomką.
Sprzęt: shaker
JAK ZDĄŻYMY ZRÓBMY 2 kawę – ANCYMONKĘ
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
60 ml wody
10 ml syropu cynamonowego lub 2 łyżeczki startego cynamonu
2 łyżeczki cukru
10 kostek lodu
30 ml śmietanki
bita śmietana
Przygotowanie:
Do shakera dodaj kawę rozpuszczalną, wodę, 10 ml syropu cynamonowego lub 2 łyżeczki startego cynamonu, cukier i kostki lodu. Zamknij shaker i mieszaj energicznie przez ok. 20 sekund. Otwórz shaker i całość, wraz z kostkami lodu, przelej do odpowiedniej szklanki.
Dodaj śmietankę, najlepiej 30%, i całość udekoruj bitą śmietaną. Kawę podawaj ze słomką.
Sprzęt: shaker
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN