Materiał promocyjny

Ich pierwsza randka... w kuchni!

Ona delikatnie mówiąc nie przepada za gotowaniem, a On uwielbia gotować, choć niewiele brakowało, by został nauczycielem, a nie kucharzem. W kuchni Dzień Dobry Wakacje spotkali się mistrz Andrzej Polan i aktorka Edyta Olszówka. Czy można się nauczyć gotowania w jeden dzień? Czy Edyta Olszówka okazała się pojętną uczennicą? Jak smakuje zimna zupa z buraka i malin?

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Zimna zupa z buraka i malin

Składniki:

6 buraków

250 g malin

woda mineralna gazowana

3 bagietki

3 sztuki sera mozarella

ocet jabłkowy

cukier

sól

pieprz czarny

Przygotowanie:

Buraki owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku około 1 godziny w temp. 170 stopni. Po upieczeniu, obieramy ze skóry. Połowę buraków miksujemy na gładką masę, pozostałą część kroimy w drobną kostkę. Maliny dzielimy również na połowę, jedną miksujemy i przecieramy przez sitko. Łączymy zmiksowane maliny z masą buraczaną, dodajemy dodajemy wodę mineralną gazowaną. Doprawiamy solą, pieprzem i octem jabłkowym. Przed podaniem mocno schładzamy. Podajemy z pokrojonymi w kostkę buraczkami, całymi malinami i grzankami z mozzarellą.

Polędwica w ryżu z warzywami

Składniki:

2 polędwice wieprzowe

2 łyżki ryżu

1 łyżka musztardy rosyjskiej

2 pietruszki (korzeń)

1 pęczek rzodkiewki

500 g brukselki

1 seler

4 marchewki z nacią

oliwa

natka pietruszki

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w nieduże kawałki, brukselkę rozbieramy z liści wierzchnich, środek przekrawamy na połówki. Wrzucamy na wrzącą wodę i blanszujemy. Ryż gotujemy w wodzie osolonej, odcedzamy i wykładamy na papier aby wysechł. Olej rozgrzewamy i wstawiamy w sitku wysuszony ryż, chwilę smażymy potrząsając sitkiem i wysypujemy na ręcznik papierowy aby pozbawić ryż nadmiaru tłuszczu. Polędwiczkę doprawiamy pieprzem i obsmażamy na patelni. Dociągamy do właściwego wypieczenia w piekarniku. Upieczoną smarujemy delikatnie musztardą i obtaczamy w prażonym ryżu połączonym z natką pietruszki. Warzywa zblanszowane łączymy z oliwą, pieprzem, solą i podajemy z polędwiczkami.

Crunchy ze śliwkami

Składniki:

4 jabłka

1 kg śliwek węgierek

100 g orzechów

100 g migdałów

100 g platków owsianych

4 łyżki miodu

100 g masła

300 g sera białego w kostce

500 g jogurtu gęstego bałkańskiego

150 g cukru

cynamon

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, delikatnie przesmażamy na patelni i miksujemy na mus. Do musu dodajemy miód, płatki owsiane, orzechy, migdały. Wszystko razem mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 130 stopni, a raczej bardziej suszymy. Śliwki pozbawiamy pestek, mieszamy z rozpuszczonym masłem i wykładamy do naczynia do zapiekania. Wierzch posypujemy podsuszonym crunchy i wstawiamy razem do piekarnika na temp. 180 stopni. Pieczemy aż posypka będzie lekko podrumieniona. Gorące śliwki z crunchy podajemy z jogurtem lub białym serem

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości