Materiał promocyjny

Kuchnia pomidorowa. Proste przepisy!

Z oknem nie jest dziś kolorowo, ale w naszej kuchni, za sprawą Macieja i Moniki, jest bardzo kolorowo. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN pomidory w roli głównej! Monika Mrozowska przygotowała dania na zimno, a Maciej potrawy na ciepło. Jak smkuje sałatka pomidorowa z awokado, czatnej pomidorowy z pieczonymi ziemniakami i krem z pora z pieczonymi na soli pomidorami?

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Pietruszka i słodkie ziemniaki z pomidorkami

Składniki:

4 pokrojone czerwone cebule

4 pokrojone pietruszki

2 przecięte słodkie ziemniaki

2 łyżki kaparów

1 przecięta główka czosnku

1 łyżeczka rozmarynu

1 łyżeczka tymianku

0,5 kg przeciętych pomidorków cherry

0,25 szklanki oliwy z oliwek

świeżo mielony pieprz

sól

dressing:

5 łyżek oliwy z oliwek

2 łyżeczki zielonego pieprzu

2 łyżki listków tymianku

2 łyżeczki musztardy

2 łyżeczki kaparów

sok z jednej cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa poza pomidorkami cherry mieszamy z ziołami i oliwą z oliwek. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w temp 230 stopni około 20 minut pod przykrywką. Dodajemy pomidorki i pieczemy następne 20 minut bez pokrywki, aż wszystkie warzywa będą miękkie i przypieczone. Całość posypujemy kaparami. Dressing: zielony konserwowy pieprz, kapary i tymianek dokładnie ucieramy w moździerzu. Dodajemy sok z cytryny, musztardę i powoli wlewamy oliwę z oliwek cały czas mieszając.

Gorące warzywa polewamy dressingiem.

Makaron linguine z sosem ze świeżych pomidorów

Składniki:

70 g parmezanu

5 łyżek oliwy z oliwek

3 ząbki czosnku drobno poszatkowane

1,5 kg dojrzałych pomidorów

0,5 paczki makaronu linguine

poszatkowana ostra czerwona papryczka

pęczek poszatkowanej natki pietruszki

świeżo mielony pieprz

sól

Przygotowanie:

Pomidory wrzucamy na chwilę do wrzątku, wyjmujemy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek i ostrą papryczkę. Oliwa powinna w tym czasie się dobrze rozgrzać. Musimy uważać żeby nie spalić czosnku. Wrzucamy część pomidorów i smażymy około 2-3 minuty. Dodajemy resztę pomidorów i dusimy około 20 minut. Dodajemy 3/4 startego parmezanu. Solimy i pieprzymy do smaku. Makaron gotujemy al dente (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) Przekładamy do sosu i dodajemy natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy. Podajemy posypane parmezanem z odrobiną oliwy z oliwek i świeżo mielonym pieprzem.

Krem z pora z pieczonymi na soli pomidorami

Składniki:

700 g podłużnych pomidorów

500 g pomidorków cherry

400 g śmietanki 30%

5 łyżek oliwy z oliwek

2 pory drobno poszatkowane

2 małe ziemniaki pokrojone

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

1 cebula drobno poszatkowana

1 l wody lub wywaru warzywnego

1 przecięta główka czosnku

1 łyżeczka tymianku

1 kg soli kamiennej

szczypta otartej skórki z cytryny

świeży tymianek do przybrania

świeżo mielony pieprz

szczypta soli

sól

Przygotowanie:

Na blachę do pieczenia wsypujemy sól. Układamy pomidory i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temp 200 stopni około 20-30 minut. Pomidory zmniejszą swoją objętość, sól wchłonie sporo wody. Smak pomidorów skoncentruje się. Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę i czosnek ze szczyptą soli. Po około 7 minutach dodajemy poszatkowane pory i tymianek. Całość dusimy pod pokrywką około10-15 minut na małym gazie. Dodajemy ziemniaki i wodę lub wywar warzywny. Całość gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Wlewamy śmietankę, dodajemy masło, solimy i pieprzymy do smaku. Całość dokładnie miksujemy na krem ręcznym blenderem. Czosnek z pieczonych pomidorów wyciskamy do zupy tak jak pastę do zębów. Zostanie nam sama skórka. Całość jeszcze raz miksujemy. Podajemy z pomidorami z piekarnika, przybrane listkami tymianku.

Czatnej pomidorowy z pieczonymi ziemniakami

Składniki:

5 łyżek cukru trzcinowego

5 goździków

4 ziarenka ziela angielskiego

2-3 posiekane świeże zielone chili

2 łyżki masła sklarowanego

2 liście laurowe

1 łyżka startego świeżego imbiru

1 łyżka nasion czarnej gorczycy

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 kg dojrzałych pomidorów

1 łyżka mielonej kolendry

0,5 łyżeczki cynamonu

0,5 łyżeczki soli

pieczone ziemniaki:

4 łyżki masła sklarowanego

2 kg pokrojonych ziemniaków ze skórką

1 łyżeczka soli kamiennej lub morskiej

1 łyżeczka kurkumy

Przygotowanie:

Ziemniaki mieszamy z masłem sklarowanym, kurkumą i solą. Rozkładamy na blasze i pieczemy w temp 230 stopni około 30-40 minut. Ziemniaki powinny się upiec na złocistobrązowy kolor i powinny być miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Pomidory moczymy we wrzątku na chwilę i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Na rozgrzane masło sklarowane wrzucamy czarną gorczycę. Czekamy aż zacznie strzelać i dodajemy zielone poszatkowane chili. Po chwili dodajemy resztę przypraw w całości. Całość smażymy przez około 2 minuty uważając aby nie przypalić przypraw. Dodajemy kmin rzymski i czekamy około 15 sekund. Na końcu dodajemy imbir i kolendrę. Po chwili wrzucamy pomidory bez skórki i całość gotujemy około 20-30 minut. Pod koniec dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 5 minut. Wyjmujemy przyprawy w całości i przekładamy do słoika. Czatnej można poddać procesowi pasteryzacji, lub trzymać w lodówce tak jak keczup.

Pieczone ziemniaki podajemy z czatnejem pomidorowym.

Sałatka z makaronu „kolanka” z pomidorami

Składniki:

100 g makaronu „kolanka”

100 g koziego sera

5 łyżek delikatnej oliwy z oliwek

2 duże pomidory

1 mała czerwona cebula

1 mały ząbek czosnku

1 mały bakłażan

sok z 0,5 cytryny

odrobina świeżej ostrej czerwonej papryczki

kilka listków świeżej kolendry

mały pęczek pietruszki

sól

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente (odrobinę krócej niż czas podany na opakowaniu, żeby nie rozpadał się w sałatce). Pomidory, papryczkę, cebulę, listki kolendry, czosnek z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek szatkujemy do konsystencji salsy pomidorowej. Bakłażana grillujemy w plastrach na suchej patelni, aż stanie się miękki i lekko podpieczony z dwóch stron. Makaron mieszamy delikatnie z pomidorową salsą, plastrami bakłażana, poszatkowaną natką pietruszki i posypujemy rozkruszonym kozim serem. Polewamy odrobiną oliwy i ozdabiamy listkami kolendry.

Sałatka pomidorowa z awokado

Składniki:

500 g kolorowych pomidorów

50 g liści młodego szpinaku

6 rzodkiewek

2 płaskie łyżki pinioli

1 awokado

0,5 średniej cukinii

ocet balsamiczny

oliwa z oliwek

sos:

0,3 szklanki delikatnej oliwy z oliwek

płaska łyżeczka musztardy sarepskiej

łyżka soku z cytryny

łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Pomidory kroimy w plastry. Awokado w grubą kostkę. Cukinię w cienkie plastry i podduszamy na odrobinie oliwy z oliwek. Rzodkiewki kroimy w jak najcieńsze plasterki. Piniole podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek. Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie. Pomidory, awokado, cukinię, szpinak i rzodkiewkę mieszamy delikatnie i tuż przed podaniem polewamy sosem oraz odrobiną octu balsamicznego i posypujemy przyprażonymi piniolami.

Ciabaty z pomidorami

Składniki:

4 średniej wielkości ciabatki

2 duże pomidory malinowe

2 ogórki małosolne

liście bazylii

oliwa z oliwek

pesto czerwone:

70 g startego parmezanu

6 suszonych pokrojonych pomidorów

4 łyżki oliwy z zalewy pomidorów

3 łyżki ziaren słonecznika

1 wyciśnięty ząbek czosnku

sok z 0,5 cytryny

Przygotowanie:

Bułki kroimy na pół i podpiekamy od wewnątrz na odrobinie oliwy z oliwek. Wszystkie składniki pesto miksujemy w blenderze na jednolitą masę. Podpieczone połówki ciabatki smarujemy grubą warstwą pesto i układamy plastry pomidorów, cienkie plasterki ogórka i liście bazylii.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!