Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Pietruszka i słodkie ziemniaki z pomidorkami
Składniki:
4 pokrojone czerwone cebule
4 pokrojone pietruszki
2 przecięte słodkie ziemniaki
2 łyżki kaparów
1 przecięta główka czosnku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
0,5 kg przeciętych pomidorków cherry
0,25 szklanki oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz
sól
dressing:
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżeczki zielonego pieprzu
2 łyżki listków tymianku
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki kaparów
sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa poza pomidorkami cherry mieszamy z ziołami i oliwą z oliwek. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w temp 230 stopni około 20 minut pod przykrywką. Dodajemy pomidorki i pieczemy następne 20 minut bez pokrywki, aż wszystkie warzywa będą miękkie i przypieczone. Całość posypujemy kaparami. Dressing: zielony konserwowy pieprz, kapary i tymianek dokładnie ucieramy w moździerzu. Dodajemy sok z cytryny, musztardę i powoli wlewamy oliwę z oliwek cały czas mieszając.
Gorące warzywa polewamy dressingiem.
Makaron linguine z sosem ze świeżych pomidorów
Składniki:
70 g parmezanu
5 łyżek oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku drobno poszatkowane
1,5 kg dojrzałych pomidorów
0,5 paczki makaronu linguine
poszatkowana ostra czerwona papryczka
pęczek poszatkowanej natki pietruszki
świeżo mielony pieprz
sól
Przygotowanie:
Pomidory wrzucamy na chwilę do wrzątku, wyjmujemy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek i ostrą papryczkę. Oliwa powinna w tym czasie się dobrze rozgrzać. Musimy uważać żeby nie spalić czosnku. Wrzucamy część pomidorów i smażymy około 2-3 minuty. Dodajemy resztę pomidorów i dusimy około 20 minut. Dodajemy 3/4 startego parmezanu. Solimy i pieprzymy do smaku. Makaron gotujemy al dente (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) Przekładamy do sosu i dodajemy natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy. Podajemy posypane parmezanem z odrobiną oliwy z oliwek i świeżo mielonym pieprzem.
Krem z pora z pieczonymi na soli pomidorami
Składniki:
700 g podłużnych pomidorów
500 g pomidorków cherry
400 g śmietanki 30%
5 łyżek oliwy z oliwek
2 pory drobno poszatkowane
2 małe ziemniaki pokrojone
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 cebula drobno poszatkowana
1 l wody lub wywaru warzywnego
1 przecięta główka czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 kg soli kamiennej
szczypta otartej skórki z cytryny
świeży tymianek do przybrania
świeżo mielony pieprz
szczypta soli
sól
Przygotowanie:
Na blachę do pieczenia wsypujemy sól. Układamy pomidory i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temp 200 stopni około 20-30 minut. Pomidory zmniejszą swoją objętość, sól wchłonie sporo wody. Smak pomidorów skoncentruje się. Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę i czosnek ze szczyptą soli. Po około 7 minutach dodajemy poszatkowane pory i tymianek. Całość dusimy pod pokrywką około10-15 minut na małym gazie. Dodajemy ziemniaki i wodę lub wywar warzywny. Całość gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Wlewamy śmietankę, dodajemy masło, solimy i pieprzymy do smaku. Całość dokładnie miksujemy na krem ręcznym blenderem. Czosnek z pieczonych pomidorów wyciskamy do zupy tak jak pastę do zębów. Zostanie nam sama skórka. Całość jeszcze raz miksujemy. Podajemy z pomidorami z piekarnika, przybrane listkami tymianku.
Czatnej pomidorowy z pieczonymi ziemniakami
Składniki:
5 łyżek cukru trzcinowego
5 goździków
4 ziarenka ziela angielskiego
2-3 posiekane świeże zielone chili
2 łyżki masła sklarowanego
2 liście laurowe
1 łyżka startego świeżego imbiru
1 łyżka nasion czarnej gorczycy
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 kg dojrzałych pomidorów
1 łyżka mielonej kolendry
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki soli
pieczone ziemniaki:
4 łyżki masła sklarowanego
2 kg pokrojonych ziemniaków ze skórką
1 łyżeczka soli kamiennej lub morskiej
1 łyżeczka kurkumy
Przygotowanie:
Ziemniaki mieszamy z masłem sklarowanym, kurkumą i solą. Rozkładamy na blasze i pieczemy w temp 230 stopni około 30-40 minut. Ziemniaki powinny się upiec na złocistobrązowy kolor i powinny być miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Pomidory moczymy we wrzątku na chwilę i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Na rozgrzane masło sklarowane wrzucamy czarną gorczycę. Czekamy aż zacznie strzelać i dodajemy zielone poszatkowane chili. Po chwili dodajemy resztę przypraw w całości. Całość smażymy przez około 2 minuty uważając aby nie przypalić przypraw. Dodajemy kmin rzymski i czekamy około 15 sekund. Na końcu dodajemy imbir i kolendrę. Po chwili wrzucamy pomidory bez skórki i całość gotujemy około 20-30 minut. Pod koniec dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 5 minut. Wyjmujemy przyprawy w całości i przekładamy do słoika. Czatnej można poddać procesowi pasteryzacji, lub trzymać w lodówce tak jak keczup.
Pieczone ziemniaki podajemy z czatnejem pomidorowym.
Sałatka z makaronu „kolanka” z pomidorami
Składniki:
100 g makaronu „kolanka”
100 g koziego sera
5 łyżek delikatnej oliwy z oliwek
2 duże pomidory
1 mała czerwona cebula
1 mały ząbek czosnku
1 mały bakłażan
sok z 0,5 cytryny
odrobina świeżej ostrej czerwonej papryczki
kilka listków świeżej kolendry
mały pęczek pietruszki
sól
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente (odrobinę krócej niż czas podany na opakowaniu, żeby nie rozpadał się w sałatce). Pomidory, papryczkę, cebulę, listki kolendry, czosnek z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek szatkujemy do konsystencji salsy pomidorowej. Bakłażana grillujemy w plastrach na suchej patelni, aż stanie się miękki i lekko podpieczony z dwóch stron. Makaron mieszamy delikatnie z pomidorową salsą, plastrami bakłażana, poszatkowaną natką pietruszki i posypujemy rozkruszonym kozim serem. Polewamy odrobiną oliwy i ozdabiamy listkami kolendry.
Sałatka pomidorowa z awokado
Składniki:
500 g kolorowych pomidorów
50 g liści młodego szpinaku
6 rzodkiewek
2 płaskie łyżki pinioli
1 awokado
0,5 średniej cukinii
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
sos:
0,3 szklanki delikatnej oliwy z oliwek
płaska łyżeczka musztardy sarepskiej
łyżka soku z cytryny
łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Pomidory kroimy w plastry. Awokado w grubą kostkę. Cukinię w cienkie plastry i podduszamy na odrobinie oliwy z oliwek. Rzodkiewki kroimy w jak najcieńsze plasterki. Piniole podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek. Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie. Pomidory, awokado, cukinię, szpinak i rzodkiewkę mieszamy delikatnie i tuż przed podaniem polewamy sosem oraz odrobiną octu balsamicznego i posypujemy przyprażonymi piniolami.
Ciabaty z pomidorami
Składniki:
4 średniej wielkości ciabatki
2 duże pomidory malinowe
2 ogórki małosolne
liście bazylii
oliwa z oliwek
pesto czerwone:
70 g startego parmezanu
6 suszonych pokrojonych pomidorów
4 łyżki oliwy z zalewy pomidorów
3 łyżki ziaren słonecznika
1 wyciśnięty ząbek czosnku
sok z 0,5 cytryny
Przygotowanie:
Bułki kroimy na pół i podpiekamy od wewnątrz na odrobinie oliwy z oliwek. Wszystkie składniki pesto miksujemy w blenderze na jednolitą masę. Podpieczone połówki ciabatki smarujemy grubą warstwą pesto i układamy plastry pomidorów, cienkie plasterki ogórka i liście bazylii.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN