Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Podstawowy sos włoski "pomodoro"
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać trzy ząbki czosnku, gdy lekko zbrązowieje dodać garść świeżej bazylii, po chwili dodać dwie puszki pomidorów krojonych, jedno opakowanie przecieru pomidorowego i garść pomidorów suszonych pokrojonych w paski. Następnie dodać suszone zioła włoskie trochę białego wina (kieliszek), sól pieprz. Gotować na małym ogniu gotować, aż wino wyparuje, a sos zgęstnieje.
Spaghetti bolognese
Tak przygotowany sos podzielić na porcje (część zamrozić na potem), a do pozostałego sosu na patelnię wrzucamy makaron ugotowany al dente (makaronu po odcedzeniu nie polewamy zimną wodą) i jeszcze chwilę podgrzewamy, by sos połączył się z makaronem. Posypujemy parmezanem świeżo startym i ozdabiamy listkami bazylii. Gdy rozmrozimy kolejne porcje, można do nich dodać: tuńczyka z puszki i czarne oliwki, mrożony groszek i bób lub mięso mielone, wcześniej podsmażone na patelni z dymką... i mamy bolognese.
Farfale z gorgonzolą
Najszybszy i najłatwiejszy sos włoski, który wychodzi każdemu!
Ugotować makaron farfale (al dente), gdy sie gotuje na patelni podgrzać oliwę dodać dwa ząbki czosnku i mrożony szpinak mielony (nie liście!) podgrzewać, aż się cały rozmrozi. Ser gorgonzolla pokroić w kostkę, dodać do szpinaku i mieszać, aż cały sie rozpuści. Gdy będzie już jednolita masa, dodać trochę śmietany zamieszać i sos gotowy. Nie dodawać soli i przypraw, bo ser ma bardzo intensywny smak. Makaron wrzucamy na patelnię, do sosu, mieszamy i danie gotowe. Posypać parmezanem ozdobić listkami bazylii i podawać. Smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry Wakacje