Materiał promocyjny

Sezon na... Kacpra Kuszewskiego

Pojawiają się na początku czerwca i kuszą swoim smakiem i aromatem. Aktor Kacper Kuszewski zaproponował w kuchni kruszonkę z truskawkami, chłodnik z truskawek oraz truskawki w czekoladzie. Wszystkie dania idealnie nadają się na Dzień Mamy!

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Aromatyczna kruszonka ze świeżymi truskawkami i delikatnym serkiem mascarpone

Składniki:

500g mąki pszennej

250 g bardzo zimnego masła

2-3 łyżki cukru pudru

2-3 żółtka

szczypta soli

krem mascarpone:

Składniki:

500 g dobrego serka mascarpone

1/2 szklanki cukier puder

1 całe jajko

sok z połowy i skórka otarta z całej cytryny

ok. 500 g truskawek

okrągła forma do tarty

Sposób przygotowania:

Na blat kuchenny wysypać mąkę, bardzo zimne masło wyjąć z lodówki, pokroić na kawałki, wysypać na mąkę i siekać nożem żeby się połączyło.

Kiedy kawałki masła są już drobne dodać żółtka, cukier i szczyptę soli i dalej siekać. Na końcu bardzo szybko zagnieść ciasto i uformować kulę.

Chodzi o to by składniki jak najmniej się ogrzały. Można ciasto zawinąć w folię i włożyć jeszcze na kwadrans do zamrażalnika. Rozwałkować na gruby okrączły placek, przełożyć do formy i szybko palcami wylepić formę ciastem. Piec krótko w 160C aż się lekko zezłoci.

Mascarpone ugnieść widelcem z cukrem, jajkiem i sokiem z cytryny, dodać skórkę.

Na środku podpieczonej tarty ułożyć całe truskawki (czubkami w górę) i zalać serkiem.

Piec w 180C aż serek się zezłoci na wierzchu. Wyjąć z pieca i przestudzić.

Wspaniały chłodnik - z arbuza, truskawek, imbiru i mięty

Składniki:

500 g arbuza

200 g truskawek

sok z 1/2 cytryny lub z 1 limonki

1 łyżka posiekanej świeżej mięty

1 łyżeczka świeżego, drobno startego imbiru

ser feta

grzanki

pistacje

Sposób przygotowania:

Arbuza, truskawki, sok z cytryny lub limonki, miętę i imbir włożyć do pojemnika blendera i bardzo krótko zmiksować na najmniejszych obrotach. Dobrze schłodzić w lodówce, podawać z serem feta, grzankami, z pistacjami lub bez żadnych dodatków

Sałatka ze szpinakiem, mozzarellą, truskawkami i orzechami włoskimi

z pysznym sosem balsamiczno - czekoladowym

Składniki:

Szpinak baby

Opakowanie kulek mozzarelli

1 - 2 łyżki śmietanki kremowej 30%

300 g świeżych truskawek

2 łyżeczki cukru

1/3 szklanki orzechów włoskich

chrupiąca bagietka, opieczona w tosterze

Sos balsamiczno - czekoladowy:

Składniki:

200 g truskawek, pokrojonych na kawałki

1 łyżka miodu

2 łyżki octu balsamicznego

szczypta świeżo zmielonego pieprzu

1 łyżeczka oliwy extra vergine

1 pełna łyżeczka kakao

Sposób przygotowania:

Do rondelka włożyć wszystkie składniki sosu, mieszając zagotować, od razu odstawić z ognia i zmiksować. Przetrzeć przez sitko aby otrzymać gładki sos. Szpinak opłukać, osuszyć i posiekać jeśli ma duże liście, włożyć do salaterek lub do głębokich talerzy. Mozzarellę rozdrobnić odrywając długie "warstwy". Skropić śmietanką kremową, ułożyć na szpinaku, wszystko oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Dodać pokrojone na kawałki i posypane cukrem truskawki oraz podsuszone na patelni i posiekane orzechy. Polać połową sosu, w reszcie sosu maczać kawałki chrupiącej bagietki.

Truskawki w czekoladzie

Składniki:

truskawki z szypułkami( koniecznie piękne i duże)

100 g gorzkiej czekolady

25 g masła

Przygotowanie:

Truskawki umyć i dokładnie osuszyć. Do garnka z gotującą się wodą wstawić miseczkę. Czekoladę pokruszyć i włożyć do miseczki. Kiedy czekolada będzie lekko roztopiona dodać masło. Podgrzewać do uzyskania jednolitej masy, a następnie lekko ostudzić.

Trzymając za szypułkę, maczać truskawki w płynnej czekoladzie i układać na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Przed podaniem wstawić do lodówki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!